ada yang pernah sangkut gdm tk masa mengandung ank pertama

lps minum air gula terus sangkut gdm tinggi plk tuu bacaan. ada yg pernah sangkut tak? and macam mana korang control bacaan gdm. nanti kena minum air gula lagi ke kalau dah sangkut gdm? sorry kalau banyak soalan risau sangat ii

5 Balas

Sy tak pernah ada pengalaman. Tapi sy boleh tlg jawab cara control gdm sebab mak sy ada diabetes. 1. Control portion makan dan cut off sugar terus. Makan ikut sukatan suku suku separuh. (Nasi suku, Protein suku, Sayur atau buah separuh). 2. Elakkan minum dan makan benda manis. Minum air kosong, teh o kosong & kopi o kosong saja. Zero sugar. Penganti gula seperti lakanto, stevia dll. tidak bagus dan sebenarnya akan naikkan lagi bacaan gula. Jgn tertipu dgn produk penganti gula konon tak akan naikkan bacaan gula. Just go ZERO SUGAR. 3. Kalau memasak pun, tak payah letak gula. Cukup sekadar garam ja. Dalam masakan juga jgn letak kicap, sos-sos semua. Sebab semua tu ada gula. Kalau nak sos dan kicap juga. Boleh rajinkan diri survey di kedai dan tgk kalau ada gula dlm bahan2 dia. Paling bagus buat kicap dan sos sendiri. Lagi bgus sebab boleh buat tanpa letak gula. 4. Elakkan tepung gandum, tepung jagung, tepung beras dan apa2 jenis tepung lah. Semua tu naikkan bacaan gula juga. Tepung mesra diabetes cuma ada dua je. 1. Tepung Almond 2. Tepung Kelapa Kalau sis nak, boleh join group KELAB PESAKIT DIABETES/KENCING MANIS di facebook ☺️ Admin dia bagi nasihat yg bgus tapi strict. Tiada penjual supplement dlm group tu. Jadi tidak lah annoying. Kalau hati tisu jgn join lah. Tapi sumpah bagus. Siap ada suggestions kudapan mesra diabetes lagi dari admin. 😆Ada juga ibu gdm yg join di situ. https://www.facebook.com/groups/848023719453332/?ref=share&mibextid=NSMWBT

saya anak ketiga sangkut gdm. nanti kena pergi dgr taklimat dari pegawai sains pemakanan.. dia akan ajar cara jaga pemakanan.. dah sangkut, tak kan minum air gula lagi.. tapi nanti lepas bersalin kena minum air gula untuk pastikan hanya gdm atau mmg ada diabetes

ank ke 2 yg sngkut GDM..ada tu pasal diet seimbang akn d beritahu..n ada mknan or mnuman tertentu perlu d elakkan..😅

1y ago

sampai skrng ke still ada gdm? ke masa pregnant jee. risau lah plk

saya sangkut sis..anak petama..yang penatnya nak kena mai klinik 2minggu sekali..

sy sangkut sis, pestime minom da sangkut sudahnyee kene on ubat and insulin.