Ada tak mommies yang bagi fm kat baby sebab nipple crack bila bf?

Ramai yang kata guna susu badan sendiri untuk rawat nipple crack. Tapi kalau dah lama buat pun tak baik jugak, even dah pakai nursing butter pun still sama, ingat nak bagi fm je kat baby. Maybe sampai nipple crack dah baik sepenuhnya baru bf balik. Tapi risau bengkak susu & susu drop pulak. Apa pendapat mommies semua?

2 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Kan kalau guna pump pun sakit . Saya suggest sis beli collector ni . At least boleh keluarkan susu and bagi susu badan dalam botol , elakkan bengkak juga . Pump ni tak rasa sakit langsung . Dia ada suction juga tapi tak kuat cuma aliran susu keluar laju , cepat je penuh . Susu pun menitis naturally macam kalau kita mandi tu kan susu menitis , ha macam tu lah . Awak boleh tengok kat youtube cara guna dia . Boleh beli kat shopee harga dia 7 8 ringgit pun dapat . Kat kedai barang baby pun ada

Baca lagi
Post reply image
3y ago

Ha'ah, nak pam pun pedih pastu lepas pam lagi besar luka kat nipple. Saya ada milk collector ni, memang ada guna haritu tapi sakit jugakla part luka tu. Yang risaunya saya kerja, lagi dua bulan nak sambung kerja.. Nanti mesti kena pam susu guna pam elektrik sebab masa free tak menentu, nak guna milk collector ni kadang2 ambik masa sikit. Apa2 pun thanks atas cadangan ni 😁

VIP Member

Awak dah try olive oil? Bidan sy dulu suggest olive oil je, sy try memang cepat baik luka crack.

3y ago

Belum try lagi.. Ada jugak yang suggest minyak gamat, tu pun belum try.. Nak cuba la nanti. Terima kasih ye