BF & SUSU BOTOL

Kalau nipple kita crack, how to handle? Sebab terlampau sakit luka untuk bagi baby bf 🥹

7 Balas

Saya mcm sis juga nipple crack dlm pantang. Ni antara yg saya ikhtiar. Lepas df terus sapu, gilir2 dgn yg lain. Nipple terus okay tak ambil masa lama pun & boleh cont df sampai skrg takda crack lagi even anak saya kuat ngempeng mood isap puting je, latch auto tak betul dah. Cuma my breastmilk tu mcm take time sikit bagi saya utk heal kan nipple crack. Ni experience saya lah 1. Nursing butter brand palmers 2. Medela purelan lanolin cream 3. Breastmilk sendiri 4. Madu

4mo ago

Basuh sis. Yg cream shj safe utk baby tp sy tetap basuh juga. Saya standby air mineral dlm botol spray kt katil tidur. Bila sapu madu tgn melekit so boleh terus spray. Anak nk susu pun spray terus nipple

aduh tringt sy nipple crack dlu sakitnyaa , terangkat-angkat kaki setiap kali anak nk menyusu. sy sbb lekapan salah awal2 bila ada nurse ajar dn btulkn bru okay. mungkin awk boleh check okay tak lekapan sbb kna cri punca knapa nipple crack tu klu tak akn kerap jdi. sementara tu letak bnyk2 nipple cream yg ada lanolin sbb tu selamat utk baby, x perlu basuh.sy pernah pkai yg mama’s choice tu pun okay.

hi sis, sye tgh alami benda yg sama. nipple crack dua2 belah sbb baby skang fasa gigit, smpai rasa berdenyut2, pedih. mmg perit sgt rasa bile bg baby direct. dh letak nipple cream pun xjalan still pedih slama 4hari. sye g klinik and doktor on kan antibiotik sbb hampir2 ade infection. alhamdulillah beransur baik. sye keep pam sebelah, and direct sebelah sbb nk bagi baik btul2..

boleh sapu susu ibu ataupon nipple cream. sementara tunggu nak sembuh awak boleh marmet dulu sebelah yg nipple crack. elakkan pump takut makin teruk. bila dh sembuh check semula lekapan baby awak. takut lekapan salah boleh jadi punca nipple crack. kalau lekapan dah betul, boleh tengok baby ada tongue tie x.

2mo ago

Betul .. sy pon guna cara nih .. cara org dulu ii .. sapu susu ibu je 👍🥰

sy biasa sapu minyak zaitun. bg dia tak dry. klu dry jdi cepat luka balik tu. stop dlu bg susu belah yg crack tu. tgu agak pulih dlu. nk baik luka cepat buh minyak gamat pun ok

anak umur brp? kalau mmg nk dbf je blh bg ebm mommy marmet bg guna cup

4mo ago

saya masa anak sulung dulu macam ni juga, saya bagi je dia hisap direct, memang sakit tapi kena tahan kejap, lama2 dia hisap dah kurang rasa sakit, baik dengan sendiri crack tu.