Help me. Nipple crack & tersumbat

MOms. Help me. Stress sgt rasa. Baru 3 hari bersalin breast dah bengkak susu. Dh try mcm² bengkak tak surut. Marmet dah. Pump dah. Lubang nipple tersumbat. Any tips & way to solve? Berat anak pun dah turun kes tak cukup susu. susu tak keluar memancut tapi setitik camtu bila marmet ngan pump. Nipple pun dah crack. Tak tahan dah ni. Stress pk.

9 Balas

msa bersalin ank pertama sy alami bengkak susu. cara sy. rendam tuala dgn air panas. lepas tu tuam d sekitar payudara. lps tu urut pelan2. buat ikut keselesaan kita. jgn pksa. lama2 dlm 2 hari gitu baru bengkak susu hilang. air susu pun mkin bnyk. sementara tu bgi ank mnum susu formula dlu. jgn biar ank kelaparan.

Beli nipple cream. Lepastu suh bidan urut. Sy pon pernah kena bengkak susu mmg smpai rasa nk demam menangis2 masa kena urut Lps bidan urut susu terpancut2 keluar lepas tu sy pump selaluuu walaupun anak sy direct bf tpi sy tkberhenti pump 😅

Minta bidan urutkan breast bagi buka lubang2 susu . Saya pernah jadi masa pantang , esok tu panggil bidan urut . Lega rasa . Yang pasti santai jangan stress . Positive .

Cuba sapu nipple cream bg lembut & urut slow2. Lepas tu bru tuam. Minta tlg husband urut2 bahagian belakang badan. Kunci utama jgn stress.

sy pun mcm tu..nurse ajar amik air sejuk tuam dulu dkt breast lps tu baru air suam.. Alhamdulillah menjadi .. cuba laa sis

hi sis..better sis bawa p hospital saja..takut ada apa² dengan sis..

cuba tuam dgn air suam...urut2 kan breast

try rendam nipple guna epsom salt

ad try tuam air suam x?