Nipple crack

Mommies ada experience nipple crack? Dah more than 5 days. Baby 20days jenis sedut laju & terlalu menyedut nip. Dah apply nursing butter & susu sendiri 24/7 but still crack tak baik2. First time jadi cemni. If continue df, nip boleh berdarah ke? Or should i just breastpump? Any experience?

5 Balas

Lekapan baby sedut tk betul tu. Try ejaa balik posisi , aritu saya pon kene mcm tu sbb first baby . Siap pam susu , sekali jadi makin teruk dan ada luka . Baby muntah susu ada darah , rupanya darah dari nipple . Jangan pam , nnti susu awk tu awk sapu dkt nipple yg sakit . Keep bagi susu nnti elok balik tu 🫶🏻

5mo ago

Dah cuba check baby latch?

Cuba try sapu nipple cream Medela Purelan Lanolin cream. Tube dia warna kuning putih. Saya pon mse ank newborn kerap nipple crack. Sapu cream ni kejap je okey. Mcm klu belah kanan crack.. Sy bgi baby minum belah kiri je dlu.. Dlm 24jm dh okey sapu cream tu kerap. Harap membantu

5mo ago

Thank you for suggestion

mean lekapan baby awak salah. if awak xbetulkan lekapan baby dan still menyusu baby nnt nipple akan still crack. takut nnt awak trauma nak bg baby directfeed

5mo ago

awak boleh marmet utk sebelah yg luka. sebelah yg okay awak boleh continue df mcm biasa. jgn stop terus takut susu drop. cuba check semula dgn nurse kk. mungkin masa baby lahir belom nampak tongue tie ke

Kalau baby sedut nipple maksudnya lekapan salah tu awak. Kena betulkan.

yg pasti jgn pam, pam lagi terukkan keadaan