vitamin zat besi

Hi preggy mommies. Nak tanya siapa ada consume zincofer? Ada side effect tak? And siapa yang ganti zincofer dengan 4 jenis ubat tu? Zat besi bila consume okay tak? Saya sakit kepala sangat2 bila makan ubat tu, macam mana nak buat ni ? ? -------------- Update on 15/4/2020 ------------- Thankyou semua. Sy selamat bersalin Januari baru² ni. Thank you for being helpful and hopefully helpful jugak untuk kawan² lain. And semoga yang sedang menanti dipermudahkan and diberi kesihatan kesembuhan sebaik²nya

10 Balas

Mybe sis tk sesuai..try mnta tukar ubt lg. Sy 3kali tkr ubt bru bleh jln. Dri obimin,ubt 4 serangakai then zinkofer mmg pening teruk,mual,lemas,muntah segala. Dktor sugest iberet bru bleh telan walaupn kdg skip jgak sbb ada msa² tmbul gastrik tpi sikit ja. Hb pn da cntk balik. Kna bnyk mkn syur,buah yg tgi zat besi jga utk bntu vitamin² tu. Sy telan vitamin tu dgn jus limau kasturi atau pn dgn air lemon.

Nurse bgtau sy kbanyakn kk suggest zincofer dari obimin sbb zincofer dos zat besi dia lagi tnggu sikit drpd obimin. Obimin rendah sgt sbb tu ada mummy yg dh makan obikin tapi hb tetap remdah. Dia kdg xleh cover kseluruhan badan ibu. Terlalu rendah dos obimin tu. Saya pon ada pening2 makan zincofer tapi sy tetap makan sbb nk khasiat dia, nurse suggest makan makan sebelum tidur, kurang rasa mual. Dah makan terus tidur

4y ago

Aah, haritu pun nurse bagi zincofer.. sebelum ni sy consume obimin then nurse suruh gilir2 makan

Sy dr awal pregnant sampai skrg 33w makan ubat 4 serangkai. Zat besi penting utk naikkan hb. Kalau hb x ok oksigen baby x lancar. Banyak kesan. Boleh baca kat buku check up. Antaranya : Pendarahan Baby meninggal dlm kandungan Baby lahir pramatang

5y ago

Oh nice tips. Nanti sy try pulak. Thankyou. Semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti 😘

Before sy mkn zincofer gak.. Sblom tido.. Tp HB x naik pown.. Last2 tukar ke iberet.. Baru HB ok.. So far xde side effects pown.. Cuma bg yg x serasi mgkin akan ada rasa muntah or pening.. Better refer nurse before nk tukar ke vitamin lain

4y ago

Thankyou sis. Sy selamat bersalin Januari baru² ni. Thank you for being helpful and hopefully helpful jugak untuk kawan² lain 😘

Saya tak dpt mkn zincofer. Jd doktor tukarkan kepada Iberet. Br saya tak sakit kepala, nak muntah. Hb pn ok jugak tak sebelum nie saya makan zincofer

4y ago

Thankyou sis. Sy dah selamat bersalin januari ni. Thankyou for your all kind help and hopefully will be helpful to other moms too 😘

So far takda apa mslah. Zincofer nie bagus for u n baby, bykkan darah. Cer ambik before breakfast dgn air suam atau juice oren.

4y ago

Thankyou sis. Sy selamat bersalin Januari baru² ni. Thank you and hopefully helpful jugak untuk kawan² lain 😘

Saya makan zincofer. Walaupun ada rasa mual lepas amik tapi result bagus

4y ago

InsyaAllah will do 🥰

Saya mkn zincofer..tpi saya ambil waktu nk tido.

4y ago

Thankyou sis. Sy selamat bersalin Januari baru² ni. hopefully helpful jugak untuk kawan² lain 😘

Saya mkn zincofer..tp minum dgn air oren..

4y ago

Thankyou sis. Sy selamat bersalin Januari baru² ni. Semoga helpful jugak untuk kawan² lain 😘

Try mkn obimin plak..