Ubat zat besi

Salam hi, ada tak mommies yg macam saya tak boleh nak makan ubat zat besi, dari zincofer pastu tukar iberet pastu tukar maltofer tp masih muntah? Ramai yg cakap maltofer okay rasa coklat tapi saya makan still muntah. Serius tak tahu nak buat apa dah, makan je muntah 😞 ada tips atau solution lain tak? #bantujawab #ingintahu #SeriusTanya

16 Balas

Sy mula2 mkn zincofer pun muntah. pastu doktor tukar bg iberet pun muntah. doktor suggest mkn mlm 1 biji tp mmg xmuntah tapi sakit kepala sbb sy pun mkn ubat antibiotik utk hilangkan virus penyebab kencing kotor. pastu slow2 hb drop 12 ke 11. doktor suruh mkn plak antibiotik siang n xganggu jarak masa dgn mkn iberet sblm tdo. Iberet tu perlu mkn 2 biji. lagi drop hb sy jd 10 sbb sakit kepala xhilang2 berhari2 mcm nak migrain. Alhamdulillah dah xde kencing kotor baru xsakit kepala mkn iberet 2 biji. doktor pantau 2x sebulan skrg. Doktor nak tgk kalau betul2 xleh mkn iberet nak tukar maltofer. Sy pun dlm dilema dgn ubat zat besi. Doktor nasihat utk stop dulu teh, coklat, milo, soya atau apa2 yg boleh mengganggu penyerapan iron ni. 🥲

4w ago

skrg mmg sy mkn sblm tdo jarak 2 jam lepas mkn. harap2 naiklah hb. 🥹

swslm...sis mkn ubat tu dgn jus oren, x rs mual sgt....selain mkn sayur² ijau, hati, jambu...boleh try minum horlicks...tp, jgn mkn ubat dgn horlicks...cth mkn ubat mlm, siang minum horlicks...in shaa Allah, boleh naik hb... just sharing pengalaman, sbb kena masuk zat besi sblm ni psl hb low sgt...harap dpt beri manfaat

4w ago

Horlicks original

mkn sblum tdo.. ataupun time mamai2 tbgn tdo trus mkn.. sye akan mkn ubt ble da btol2 mngantok, kiranya letak je kepala kt bntal trus tdo, haa tyme tu la sye mkn.. ubat n air memg letak kt hujung katil sng nak capai..

kalau tak boleh makan pil tambah darah, cuba banyakkan zat besi dalam pemakanan. dan pair dengan makanan tinggi vit C atau supplement vit C. rajinkan light exercises juga supaya aliran darah cantik.

Saya pun makan zincofer nak termuntah. Tp makan waktu malam sebelum tidur, tp pagi atau tgh hari saya ada add on supplement vitalize shaklee. Alhamdulillah dari 11.8 hb naik jadi 12.8, 12.2

Saya mula2 mcm awak gk pstu amik iberet hb low saya amik balik zincofer minum ubat tu dgn sunquick mandarin kosong sebelum tido. Dh btui2 gntuk bru mkn ubat tu..

sy pun xboleh... dh tukar obimin tp turun bacaan hb jd border.. jd sy kne mkn zincofer blik tp mkn sblm msuk tdo.. so dh xmuntah dh... kalu pg sure muntah

haritu sya makan zincofer muntah sbb tak than dengan bau dia.. smlam tukar ubat mkan yg 3 biji tuu... baru oky tak muntah..

4w ago

sama., saya pun baru semalam tukar

try minum dgn air oren/limau nipis sejuk. try ambil sebelum mkn, kalau tk ok cuba plk selepas mkn. mana2 pun blh nurse bgtau

saya pun xboleh, so saya makan 4 serangkai tu,iron tablet (ferum fosforus), vit c, vit B complex dgn folic acid