Mcm mna nk naik kan hb low? Hb sy skrg 10.5..mkn ubat iberet hb masih jg rendah..

40 Balas

Saya tiap hari minum air horlick ais.. (tapi tak digalakkan utk yg ada gdm) & tiap malam sebelum tidur makan maltofer 1biji. Hb dari 11.1 naik ke 12.4 🥰

sya pun mkn ubat tambah darah jenis ineret...tpi slalunya sya mkn tu ubat lps tengahmlm..atau lps 2 atau 3 jam tdk mkn apa2 bru sya mkn ubat

Makan buah jambu batu ya sis. Sehari sblom check up tu, try mkn sayur bayam + lauk yg berunsurkan daging. In Syaa Allah...

Saya tak mkn ubat2 doc bagi..saya minum gulsan delima..mmg berkesan HB pon ok jek terus naik lps minum..beli dekat farmasi

boleh cuba jus mamariam sis , sy punya hb waktu hamil dulu cantik je amalkan jus tu .. bole search dkt fb sis

3y ago

kalau nak yg murah sikit jus gulsan pon ok...pastu amalkan makan jambu batu,sayur2 hijau,ikan bilis n daging...sy amalkan tu, alhamdulillah ,hb cantek je,sebb sy semua jenis ubat tambah drh xboleh masuk...last2 tawakal je xmkn dokter pantau lah tp,,,tp alhamdulillah mmg ok je result,,,

saya makan songobion. atas nasihat doktor. sekarang elok dah. cuma dia ada naikkan nafsu makan sikit🤣

saya makan maltofer. skrg dh 14 mggu..hb smua atas 13..makan skali shari sbab doc kata hb cantik.

sy minum air ni.. hb dr 10.2 pas minum air ni td cek hb kt kk 12.0.. try la mnum kot serasi..

makan zincofer 1bji pgi & 1bji mlam..masa makan ubat tu minum sekali dgn jus delima 100% pure

Sy minum jus pink guava marigold menjadi jgk.. shari minum 1cwn cmpur air masak sbb manis