Nasihat dan cadangan

Pertama sekali, saya minta jangan kecam saya. Saya sedar saya tak layak jadi seorang ibu. Suami saya pun cakap saya tak boleh dan tak mampu nak menjaga baby. Baby saya skrg 1 bulan 20 hari. Harini masuk hari ke 8 saya jaga baby sorang2 di rumah sendiri. Masa pantang saya duduk di rumah mertua. Suami pula sudah lama masuk bekerja. Lately baby kuat meragam. Nak kata mental leap tak pun. sebab dh check pakai edd dia kat wonderweeks. Baby Lepas susu susah sgt nk tidur. Saya sentiasa cuba utk tidurkan dia terus lepas susu. Tapi dia susah nak lelap, and end up overtired. Melalak teriak buat saya panic. Saya dibesarkan dgn ayah yg garang dan agak abusive, masa saya kecik, ayah selalu marah dan pukul saya dan adik2 kalau menangis. Walaupun adik2 saya masih bayi. Jadi saya terbawa bawa pressure dan trauma tu sampai skrg. Bila baby saya menangis teriak, saya kelam kabut nak senyapkan dia. Tapi semua tk jalan, dah bedung, white noise, pacifier, buai semua tak jadi. Bila saya stress sangat saya rasa nak bun** diri. Rasa nak sakitkan baby saya. Tapi saya cuba sabar, baby saya tak kenal dunia, tak tahu apa2 lagi. Kesian dia… sebabtu saya fikir ada baiknya saya yg sakit bukan dia. Saya ada kena baby blues juga masa awal2 berpantang. Skrg saya diduga dgn baby yg agak susah dijaga. Mohon ibu2 kat sini bagi nasihat, cadangan dan sokongan. Saya nak jaga baby saya dengan baik emotionally, mentally, physically. #SeriusTanya #ingintahu #bantujawab #newmom

32 Balas

Hi sis. Dah pernah cuba panggil baby cry & sleep consultant datang rumah tak? Atau sis just join kelas online? Kalau dtg rumah, dia ajar awak face to face lagi better. Mungkin counsellor boleh betulkan step apa yang awak silap. Btw, 1bulan 20hari still boleh jadi baby dalam mental leap lagi. Nama pun EDD (Estimation Due Date) App tu just utk reference je sis. Kdg2 mental leap baby tu 1-2weeks awal atau 1-2weeks lambat. Tak semestinya ngam2 ikut app. Btw, i dah 7tahun kawin and me & my husband dont plan to have a kid pun. I selalu take after pill after sex. But tahun lepas bulan 3 we found out we’re pregnant and totally not ready. Now baby dah 4m. Masa baby lahir, 1m i memang berpantang dengan my mum. Masuk 2m i jaga sorang2. The feeling was so overwhelming. I since high school i have depression and anxiety issue. More than 10times i rasa nak baling baby ni dari tingkat 10 rumah i 😁 sebab asyik melalak and tak tidur. I kena buai dengan badan and sampai tidur duduk sebab baby nak atas perut je. Masa tidur pun kena henjut2 perut. Im so exhausted sampai mengamuk ngamuk dengan husband. Setiap hari gaduh sampai baling2 barang. Bila pergi clinic check, baby takde kembung, takde masalah kesihatan lansung. Just i takde ilmu nak handle my high demand baby. I attended breastfeeding class online, baby sleep & cry class online. I cuba buat 5S, buai pacifier etc. Tak jadi. Last2 i call the counsellor and she came to my house and ajar i physically. Baru i tau, cara i bedung tak berapa kemas, cara i pegang baby masa nak swing baby tu tak betul. So after that i practiced, less than 5minutes baby dah lelap, mamai masukkan dalam buai. Alhamdulillah sangat2 senang and tenang. After that, everytime baby mengamuk i dah manage to control myself, dah tak rasa dah nak buang budak tu sebab i know, i can do this. I can handle this baby. Kalau baby dah overtired, let the baby cry kejap sebab baby kena keluarkan hormone stress melalui peluh/ kencing/ nangis.then bedung kemas, shushing kuat2 and pasang white noise. swing ikut rentak dia nak. InsyaAllah semua ok So, dont stressed out, youre not alone. You can do this mummy. ❤️

2w ago

Ya saya di fasa rasa nak baling baby saya. Jerit2 dekat baby sbb tak faham apa yg dia nak. Melalak teriak kuat sgt. Marah2 husband jugak sampai baling2 barang sebab terlalu stres dan penat. Saya skrg berada di fasa awak dulu huhu. Doakan things get better utk saya 🤲🏻 terima kasih banyak2 🥹

Sabar sis..sebagai wanita n ibu kita sabar sja dan kuatkan mental & fizikal…memang kena sabar dpt suami yg tidak support atau sensitif dgn perasaan isteri..seperti sy lahir baby csac…boleh2 suami suruh sy recover cepat2 suruh buat kerja rumah mop lantai masak bagai semua.sy sabar sj bgitau dia semua kerja rmh tu tunggulah dulu sampai sy betul2 recover..daa lah sy operation 2 kali hari yg sama beranak..lps tu cakap sy bodoh..tiada pengalaman jaga baby..memang pun kan tiada prngalaman anak pertama pun bukannya sy pernah melahirkan baby pun seblm ni…lagi ckp sy tidak layak jadi ibu sbb tidak bf..bukan sy tak nak bf memang tiada susu pun..sy ada pump paling banyak sy dpt 30 mls shj..baby pun refused nipple sy.. bgitau sy seorang looser sbb x bf…hati mna x sakit bila suami maki hamun kita..sy berjaga mlm2 bgn jaga baby dia bgn pun langsung x..tlg buat susu haram ada..bila minta tlg cuci baju baby..nengeluh baju baby byk,bila minta tlg cuci btl susu mengeluh hbs masa dia buat semua tu…jadi dari sy minta tlg bgs buat sendiri..lagi sy x suka dgn suami suka bandingkan baby dgn baby org lain,bandingkan isteri sendri dgn isteri org lain…skrg baby 3 bulan n baby kuat meragam..sana lagi salahkan sy sbb baby asyik menangis..sy cuma menangis dpn baby sy sj bila suami maki hamun..suami langsung x blh di tegur..bila tegur kita pulak yg buat silap..sengaja mencari kesalahan org lain..sabar sahaja sis okay kita sebagai wanita..tapi sbb terlalu stress sy pernah bgitau suami kenapa sy tidak mati sjh bila dr buat emergency operation sbb ada pendarahan slps beranak😭..”knp semua nak salahkan sy..sepatutnya sbgai suami isteri kita support each other bukan nak salahkan sy sbb baby menangis x nak susu” Sabar sis…masuk telinga kiri kluar telinga kanan bila suami nak memoersekolahkan kita pasal baby ni..

sye rse its more to sis perlu kn mse utk adapt dgn rutin bru.. semua ibu2 lalui ape yg sis rse.. bkn sbb sis x competence utk jd ibu cuma sis x jmpe rentak nye lg.. anak mragam nie bkn tyme pantg je smpi ke besar rse nye.. anak sye da 15 bln memg ade2 mse sye nk btukar jd hulk/gorilla.. ade mse ok, ade mse x ok.. itu lumrah.. yg susah tu sbb kte nk kne deal ngn emosi kte sendri.. nsihat sye, jge baby memg stress & susah nk predict mood nye jd sis bley mudahkn keje yg lain.. sye mudah stress/snang trigger klu ade keje2 lain yg sye perlu settle slain dr baby.. so kne pndai bahagi mse ble nk kemas umah, ble nk msk.. sume kne pndai2 sendri adjust mse.. dptkn bntuan org lain pn pentg.. waktu mlm memg hsband yg tlg handle anak skurang2 nye sye dpt tdo yg ckup.. sye tw awal2 nie sgt susah nk handle baby bkn sbb awak x bgus.. cuma amek mse.. bpk sye pn jnis yg x bley dgr anak nanges mest nk marah kdg2 rse sye trikut2.. mjur hsband jnis yg cool.. dye byk nsihat sye.. ble baby nanges, kte kne tenang, tarik nafas dlm2 pesan kt dri yg nie normal & baby akn diam nant.. angkat n dukung baby smbil round2 rumah.. klu stress sgt sye nyanyi je kuat2.. itu cre sye release stress.. i know its hard but u can do it 😊

2w ago

Sgt setuju apa yg sis ckp, even dh setahun lebih sampai dh besar pn mmg ada ragamny. Mmg kna adapt dgn rutin baru. Mau x mau kena kuat demi anak.

Sis ada bawa baby jumpa doktor? Mungkin menangis sebab banyak gas dlm perut. Doktor boleh bagi ubat simcone utk kurangkan gas perut dan probiotic biogaia. Sis boleh tuam panas kat perut baby, atau sapu minyak TYT kat perut dan tapak kaki baby. Kalau ada ahli keluarga yg tinggal dekat, bila rasa penat sgt, boleh minta tolong beberapa jam supaya sis boleh rehat. Kalau suami dah tau sis sorang tak mampu jaga baby, dia patut tolong dgn kerja rumah/ jaga baby/ minta mak dia tolong. Kalau tak jalan jugak, sis boleh cuba pegi keje dan cari babysitter jaga anak utk sis. Saya kalau jaga baby sorang satu hari pun mmg rasa penat. Saya lebih suke pegi keje. Saya pun mungkin kena kecam. Saya penat sgt dgn breastfeeding. Lepas 5 bulan, saya henti breastfeeding dan bagi formula. Feeding tengah malam, suami akan tolong supaya saya boleh tidur lama sikit. Kalau tak henti, masih penat, sebab akan bengkak susu kalau tak susukan baby/ pam. Makin baby besar, akan makin senang. Sis bertahan saja buat skrg. Bila baby mula solid, mungkin akan henti susu tengah malam kalau bagi formula. Kalau breastfeeding, mungkin kena bagi lagi sebab cepat hadam. Baby saya lepas setahun, dah tidur satu malam tak bangun utk susu.

2w ago

Saya perasan kalau saya df baby senang tidur lepas susu. Kalau formula susah. Skrg baby tknk df sbb nipple confuse dan saya punya susu kalau pump susah nak dpt 2oz pun. Jd bila bg bottle ni nk tidurkan dia mcm berperang. Kadang lepas 2 jam baru tidur. Masalahnya lg sejam dua dia akan bangun utk susu semula. Stress sgt ya Allah. Saya sampai meraung juga doa mintk kat Allah tolonglah saya sbb saya tk rasa saya kuat nk hadap anak mcmtu setiap hari.

Sis, baby saya pun mcm tu juga masa sy maternity leave. Lepas je baik jaundice dia makin menjadi2 perangai. Anak sy prolong. Susah nak tidur, nipple confuse lagi susah nak comfort dia. Dodoi la sampai lenguh. Tak jalan. Mcm3 dah cuba termasuk apa yg awk buat kat atas tu. Nak gila rasanya dgn tak cukup tidur lg. So sy faham sgt awk tgh recover tapi tak cukup rehat. Sis, baby blues/PPD tak limit pada masa pantang je. 1 year pp pun boleh kena sis. Awk stress, overstimulated, sama macam baby awk. Sy senaraikan apa sy buat, kot bantu awk ke: 1. Anak sy white noise yg dalam spotify ke yt ke tak jalan. Tapi dia nak the real thing. I discover accidentally masa tgh dukung dia bukak air kt sinki. Terus dia diam. so i guna tu untuk tenangkan dia masa dia mengamuk. Bukak shower, duduk dgn dia dalam tu. 2. Ni sebelum i tau trick shower tu, i dukung dia menegak, and jalan buat lunges. Dia diam. dodoi mcm biasa tak jalan, kena jalan sambil lunges baru dia diam. tapi dia tak suka pun swing. Ni penat lah tp atleast dia diam. 3. Cari EO yg untuk baby, usap and urut lepas mandi. Pastikan tak panas pakaian dia sbb skrg musim panas. Jgn sedih sis, jaga emosi. Jgn peduli org nak ckp apa, u are doing ur best. U survive harini pun satu kejayaan. 🫶

Puan you're doing great. Saya pun pernah rasa tak layak tu tapi ianya tidak normal. Semua ibu ialah yang terbaik untuk anaknya. Saya dah start rasa macam tu selepas saya selesai czer. Anak takde kat sebelah sebab warded kat NICU dan saya takleh berjalan lagi bagi susu kat bayi. Masa tu saya tengok ibu2 lain dapat susukan anak, saya rasa emo sangat-sangat. Bila dapat susukan, anak macam tak puas menyusu dia nangis je dalam wad. Lepas tu anak jaundice tinggi pulak. Saya rasa macam apa dah sebab tak mampu susukan setiap sejam. Susu saya tak banyak masa tu. Berat anak makin turun. Masa dia kena ambik darah tu berkali-kali saya salahkan diri sendiri. And yes anak saya kuat nangis jugak. Lepas jaundice dah turun anak saya jadi susah tidur. Kena df baru tidur. Kalau susu botol susah sikit. Sebab saya kot yang tak pandai. Lepas tu dia jenis kuat ngempeng. Kalau saya keluar bilik mula lah jerit2 manja. Memang stress sebab saya tak boleh nak buat apa langsung. Alhamdulillah now getting better. Saya always pujuk diri saya sambil nangis. "InshaAllah this is just a phase. Things will get better" Baby ada puan je sekarang ni. Puan kuat lah demi baby ok. Sebab baby pun kuat demi puan.

benda mcm ni sbnrnya yg boleh hilangkan rasa Tu sbnrnya suami.. kalau suami yg support.. sy dulu duduk tempat awak sis.. kita sama.. sy pernah kne lempang masa sy menangis.. mak sy pun tak brani dgn ayah sy.. msih segar smua dlm ingatan sy.. tp sy bawa diri duduk Asrama ,jauh dri family , dan Alhamdulillah, kahwin dgn suami yg sgt2 memahami.. support emosi sy.. masa sy pantang dulu, sy bnyak urus anak sendiri. sminggu pantang pun sy dah bsuh bju anak smua Tu.. masa ank newborn sy bsuh bju anak manual.. tak guna mesin.. Lepas anak 6 bulan sy bru berurut 1 bdn.. boleh Kata 95% sy urus ank sendiri , duduk rumah sendiri Dan sy tenang sgt..ni hampir setahun sy tak tidur rumah parent sy..Sbb ayah sy tak boleh dengar suara budak Menangis.. abg sy dulu kahwin Saja tidur rumah mak ayah sy, dorg smpai terduduk suami isteri bila baby dorg nangis 2 3 pagi. semata2 nak senyapkan bby tkut ayah sy bising. ayah tidur bilik berdekatan. cukuplah dulu pernah tidur rumah parent dgn ank sy,mcm2 sy kena sesah.

2w ago

lama2 sy survive awak.. survive first time Jdi ibu , handle anak kbnyakannya sendiri,survive trpaksa Jadi kuat demi anak.. Dan dah hadam smua rasa prasaan Tu sendiri. ni anak dah nak 2 tahun ..mkin cerdik dan terubat Hati sy..sy dah ada kawan.. pahit2 permulaan ,hsilnya yg mnis akan tiba..

first, suami u bengong. tu je i nk ckp. ape ckp kt wife mcm tu. dia balik kerja dia tolong u jaga baby x? kerja is kerja tp hal anak sama2 ye. waktu mlm dia bgun x skli dua. 2nd, best solution is pggl lactation counselor dtg rumah. spend around rm250-300 inc transport. xpe mahal sikit tp berbaloi sbb tgk cara u dh try sendiri dgn refer wonder weeks n apa yg u dh blaja x jd kan. nnt sume dia ajar cara tidokan anak tenang kan anak ape sume. anak i dulu pun high demand baby. 3rd, if fully bf buat u penat, mix feed n bg botol kt anak pun boleh. biar mlm suami plak bgun bg anak susu. anak dh lebih sebulan, terlebih boleh dah nk ajar botol. karang lmbt sgt intro botol nnt nk ajar anak susah. jgn paksa nk kejar semua. klau penat xpe ambik jalan mudah sikit pun. happy mommy happy baby tu je. pedulikan org yg judge u okay. utk lactation counselor, boleh refer ig @bestnyamenyusu or @sembangsusu

2w ago

ikut pakej yg kita pilih. sllu 250 tu mmg skli breastfeeding n cara tenang n tidokan newborn. so berbaloi klau ambil.

sis, awak ibu yg hebat sis. jangan biarkan kata2 org buat awak rasa awak tak layak. sis pikir nanti 5 bulan ke atas InsyaAllah it will worth all your patience sis. dia akan jadi baby yg sgt happy, suka bermain, suka pandang muka sis, senyum dkt sis,anak awak perlukan awak. kita kena kuat sis. pengalaman saya anak suka menangis menjerit kuat walaupon dh menyusu nk dkt 2 jam, bila letak tak tidur, rupanya ada tongue tie. dia tak puas menyusu sbb ada masalah lidah, jd dia sentiasa lapar menyebabkan dia tak boleh tidur. nk dkt 3 bulan baru daya sedar. sis boleh cuba cek di klinik. if in case anak sis high demand, boleh cuba contact ejen di page ig babylanguage . diaorg ada buat homevisit siap hands on mcmmana cara nk tenang & tidurkan bayi bwh 3 bulan. moga dimudahkan urusan sis selalu

Sejenis high need mmg mencabar. Sebab tu kalau ada yg ckp “baby kerjanya tidur je apa yg mak sibuk sgt”, dia belum merasa lagi ada baby high need. Tunggu la ngko. Anak saya high need, semua pun taknak. 5s semua tu kirim salam la. Nak kata tak reti jaga anak, ni anak second. CL experience 20 tahun jaga pun tetap meraung budaknya dah buat memacam gaya. Hari2 doa tiup kt ubun2 anak agar high need hilang. Alhamdulillah after 3months baby okay. Takmau buai, takmau paci, takmau whitenoise & lena tidur tanpa bedung. Pengasuh pun puji senang jaga dia. Siang even bising pun boleh nap 3x. Malam tidur lama, just bangun nenen sekali je. Awal2 sgt menguji kesabaran sampai saya pun hampir pukul dia. Malam2 tidur baca2 sikit kt ubun2 tu sambil pujuk agar dia mudahkan semua org. Itu yg saya amalkan