mak tak bagi breastfeed

Sy usaha nk breastfeed baby. Even bagi EBM. Tp mak sy bising bila bg susu badan baby tak kenyang, susah nak tidur. Dia ckp nnt kalau tak ckup tidur baby cepat meragam, nnt dah selalu meragam perangai jadi tak elok. Dia paksa sy bagi formula. Lepas tu pantang ni mmg dia jaga. Sy cakap takyah la teman tidur, tak perlu bantuan ape pun stakat anak bgn nk menyusu. Bila anak start merengek menangis dia cpt2 bising suruh bagi susu formula pdhl sy tgh struggle nk suap breast - nipple jenis tak berapa nak keluar, baby susah nk tangkap(dah la kena tidur dlm gelap dia x bg bukak lampu nnt baby taknak tidur alasan main lampu??). Lepas tu paksa sy beli susu formula yg mahal. Mmg la zaman dlu semua anak dia bg susu tu, tapi tu harga berapa puluh tahun lepas dah..bukan nak berkira, tapi tak diberi peluang pun nak buat keputusan sendiri. Stress laa bila kena msk campur cmni

31 Balas

Sabar ye..mungkin mak tak berapa tahu antara kebaikan breast feed dgn susu formula masa awal kelahiran. Dulu sy pernah pergi course menyusu. Nurse pernah ckp yg malam biasenya orang lagi suke bagi susu formula untuk anak sebab kononnya lebih kenyang. Tapi sebenarnya bukan mcm tu. antara susu badan dgn formula, susu badan lebih cepat hadam. Susu formula lambat sikit. Oleh sebab susu badan cepat cerna, so baby lebih cepat dapat segala zat tu compare dgn susu formula. Sebab kita nampak baby mcm tak kenyang.. sebab lepas 2 atau 3 jam, baby mintak susu lagi.. kita tak nampak apa yg baby dah dapat. Yang susu formula pula, sebab die lambat hadam, mungkin 3 atau 4 jam, so kita nampak die lebih kenyang. Padahal susu tu amik masa untuk hadam, so lebih lambat baby dapat segala zat tu. bagi kita ibu, of course kita nak anak dapat lebih banyak zat dan sebagainya. Tapi sebab masih kecil, so tak boleh nak bagi makanan lain. Cara terbaik adalah dgn susu. So kalau memang nak bagi breastfeed, ibu kena berkorban sikit, kena rajin bagi susu.. kena rajin bangun malam. Dan bila breastfeed jangan sekejap sgt, paling kurang 20-30 min atau bila baby stop sendiri. Jangan kita tarik puting.. nanti baby tak puas minum. Kalau mak bising, u diam je.. jangan stress. Nanti susu badan tak kurang kluar. Tapi la tu, mak kena rajin..thats the challenge of breastfeed mother..saya doakan semuanya ok ye. Aamiinn.

1y ago

betul ni..sy pun dpt info mcm ni dr lactasi bertauliah..susu fm tu mmg berat lmbt hadam.tu bby lmbt lpar..susu ibu cpt..so cptla laparnya...awal2 klahiran elak beri puting botol nnti bby jd keliru..last2 xmau puting ibu..

Saya nak sangat bagi baby menyusu badan. Tp masa awal2 bersalin tu susu tak keluar so bagi susu fm dulu. Pergi mengurut dah keluar susu baby pulak kuning admit wad dua hari. Baby jadi nipple confuse. Saya berpantang rumah mak saya, mak saya ok support sya bagi susu badan kat baby walaupun susu kurang keluar masa tu. Agak2 dah lama dia hisap tp x kenyang baru bagi susu fm. Tp nenek saya, hari2 dia ckp puting saya pendek baby x nak. Sampai stress saya bila nenek saya ckp mcm tu. Hari last pantang pon dia masih ckp mcm tu. Puting pendek baby x mau. Hari last mengamuk la saya. Dah 44 hari pantang ulang benda tu saja. Saya struggle nak bagi baby susu badan. Bila pam keluar 1 oz ja. Saya try kurma merah yg direbus beli kat kedai herba cina tu ok, tp malas nak rebus n bila saya rebus tak sedap. Husband rebuskan yg sedap. 2nd, makan supplement mamom tablet tu. Susu keluar tp cair. Sekarang makan momma pregolect tu, susu jadi pekat dah. Baby pon dah boleh kenyang susu badan. Tp tu la bila saya try pam nak buat stock, nanti nak kerja dah. Susu still keluar 1 oz ja. Jadi rasa mcm down pulak.

11mo ago

Salam sis, alhamdulilah tahniah sis sbb tak give up bf anak! Sis mkn je kurma byk2 okay, lobak putih pun boleh jgk. Jgn down kalau pam dapat skit sbb direct feed dgn pam ritma dia berbeza. Untuk buat stock, sis jaga jadual waktu pam okay. Kalau bby nk susu bg je, lgi byk dia hisap, lgi byk susu keluar. In Shaa Allah, semoga dipermudahkan urusan sis.

bby bkn hanya meragam kalau xkenyang je tau awk... byk lg faktor lain kenapa bby meragam... kena explain dkt mak awk.... sy pd pmulaan bby br lahir mmg tdo xgelap trs sbb xnmpk nk sumbat breast kat mulut dia n lg 1 takut tertutup hdung dia masa df... susu formula ni mmg memudahkan kerja sket.... tp pemulaan pyh jugak sbb nk kena cri yg serasi dgn bby.. lps tu kos dia la 1 hal lg kan.... nipple tenggelam ni awk kne slalu bg bby hisap so lame2 dia akn keluar... n sblm bg bby df awk main2 sket kat nipple supaya nipple agk keras sket n bby sng nk tgkp utk df... terpaksa terangkan dkt mak apa2 yg awk nk buat sbb mak awk mcm xsupport bf... semoga awk bjaya

4y ago

sy pun nipple inverted..3hr kat hosp baby x dpt susu..air susu pun xda lagi..minta nurse bg fm dia bg sehari 2x 3x ja mcm tu..sy pam tu pun sminggu mcmtu n dpt 2oz ja..last2 tpaksa la bg susu fm...

Saya just share je ye, awal Yee saya pun struggle utk bg susu badan kat Baby saya baru Jee 2 minggu lahir. Sampai Dr awal lahir hanya 4 ari Jee berak and 2 ari sblm saya g hospital baby xkencing .. baby perempuan so saya takut Dy ada masalah ppew .. sampai Jee hospital saya and baby wadded 3 Ari utk pemantauan.. asal ye Baby Arissa rupa ye xcukup susu badan sampai berat asal 3.85 jd 3.50 .. memang sedih tgk Dy minum puas walaupun susu formula .. alhamdulillah saya dpt tahu mcm mana nak fullfil demand Arissa dgn nasihat bedan hospital.. susu apa apa pun boleh actually janji bkn susu kambing and soya bt 6 bulan pertama.

susu badan bukan baby tak kenyang tp penghadaman cepat. susu bafan cepat hadam, so baby cepat kencing / poopoo then bay akan lapar semula. berbanding susu fm dia lambat hadam. ni dr doc sendiri cakap. nk senang mmg fm, tp jangka mada panjang dr segi kos. lgpun, susu ibu ni anak lg kuat antibodi. mil saya pon centu tp saya malas nk layan. time dia cakap, kite iye kan je lah. tp tak buat pon lama2 dia akan paham kita nk baby minum susu badan je. memula stress gak tp saya ambik pendekatan "buat bodo". mak saya sendiri pon memula centu gak tp saya berkeras nk susu badan

4y ago

Great.. Dgr je.. Mcm simpulan bhsa, nasuk tlinga kanan, kluar tlinga kiri..lantak aku la nk bt apa pun sbb ini anak aku.. Hahaha.. Susu ibu ialah susu trbaik sekali dlm dunia ni.. Tiada yg dpt melawan gegaran air susu ibu.. Mnum susu ibu anak sihat, krg sakit, jadi chubby tpi dgn sihatnya..

nipple tenggelam boleh try urut atau beli nipple shield kat shopee. anak saya tido gelap terus dia mmg akan meragam, so mesti ada lampu tido. takde istilah baby main lampu, baby baru lahir, nampak pon tak lg. sis kena tabah terangkan kat mak sis. kita ada cara masing2 nk besarkan anak walaupun mak kita ada cara dia, kita ada cara kita tak semestinya kena ikut. bak kata mak saya, dulu masa dia jaga kami adik beradik letak atas meja je, takde nk merengek ke meragam tp anak saya tak boleh sbb dia baby high need so dia paham la setiap anak berbeza

baby mana tido gelap sis....Klau masih baru anak saya 3bulan baru saya ajar tido gelap itu pun suami marah...baby 1-2 bulan MMG dia meragam bila nak minum susu...anak saya pun sama....saya pun firstime brefeeding anak no 3 Alhamdulilah dah 6bulan still bf x sampaii hati nak bagi susu formula...sebab pikir x kerja n duduk umah...anak no 1 n dua berpantang NGN mak MMG kena susu formula sebab pemikiran IBU2 dulu2 baby lapaq la....sedangkan baby tgh suaii kan diri dengan keadaan keliling...anak no 3 berpantang sendiri Ceaser pula saya...😊

mak sdri ptut awk lbeh knl dan sblm brpntg dgn dia awk da fkir mne yg prlu. agk mnyebelkn mak awk ni. bf ni smua org tau.xboleh stress. ilmu bf zmn skg xsme mcm org dlu2.. kta lbeh byk tau sbb mmbce.. sy sdri plih utk brpntg sdri.. sbb xnk sushkn mak sy. sehari dua je kot sy dkt rumah dia nti. awk dah jd ibu..nk buat apa utk ank tu hak awk.. smpn hti brdosa.luah krg mak kcik hti xpepasal.. jd awk buat je ape awk nk buat. klu mak hlg ckp tu psnn doc nurse.

Kalau nak breastfeed mmg xboleh stress sis. Sebab tu mungkin sis xkeluar susu sgt...jgn stress...Sis ada hak utk pertahan cara sendiri nak jaga baby.kena tegas n explain betul. Lagi satu saya bagi anak tdo malam lampu pun taklah terang sgt,mcm lampu tido kuning..elok je baby tidur. Usaha je kalau sis nak bagi susu,atleast ada bonding time dgn baby & boleh doa kat dia sambil menyusu.

Jgn jd mcm sy sis... Ank bile da sesuai ssu formula yg mhal sakit jgk... 1 tin xsmpi seminggu habis... Sbulan 6 tin.. Ank baru 4 bln lbih.. Sy ngn suami pun gji x la besar mana... Sy lg nk sgt bg ssu bdn.. Tp ssu kering lpas 2 bln.. Sy mula kje, xdpt nk pam sbb kje tmpt pasaraya.. Susu mkin sikit, trus kering... Sedih tau.. Kita da ade anak... Kite uruskn anak ikut cara kita..