Nasihat dan cadangan

Pertama sekali, saya minta jangan kecam saya. Saya sedar saya tak layak jadi seorang ibu. Suami saya pun cakap saya tak boleh dan tak mampu nak menjaga baby. Baby saya skrg 1 bulan 20 hari. Harini masuk hari ke 8 saya jaga baby sorang2 di rumah sendiri. Masa pantang saya duduk di rumah mertua. Suami pula sudah lama masuk bekerja. Lately baby kuat meragam. Nak kata mental leap tak pun. sebab dh check pakai edd dia kat wonderweeks. Baby Lepas susu susah sgt nk tidur. Saya sentiasa cuba utk tidurkan dia terus lepas susu. Tapi dia susah nak lelap, and end up overtired. Melalak teriak buat saya panic. Saya dibesarkan dgn ayah yg garang dan agak abusive, masa saya kecik, ayah selalu marah dan pukul saya dan adik2 kalau menangis. Walaupun adik2 saya masih bayi. Jadi saya terbawa bawa pressure dan trauma tu sampai skrg. Bila baby saya menangis teriak, saya kelam kabut nak senyapkan dia. Tapi semua tk jalan, dah bedung, white noise, pacifier, buai semua tak jadi. Bila saya stress sangat saya rasa nak bun** diri. Rasa nak sakitkan baby saya. Tapi saya cuba sabar, baby saya tak kenal dunia, tak tahu apa2 lagi. Kesian dia… sebabtu saya fikir ada baiknya saya yg sakit bukan dia. Saya ada kena baby blues juga masa awal2 berpantang. Skrg saya diduga dgn baby yg agak susah dijaga. Mohon ibu2 kat sini bagi nasihat, cadangan dan sokongan. Saya nak jaga baby saya dengan baik emotionally, mentally, physically. #SeriusTanya #ingintahu #bantujawab #newmom

32 Balas

Biasa kalau baby nangis2 ni.. colic kot.. cuba bawak kat klinik. Takpe awak.. u are a strong mother💖💖 klu awak stress.. cube awak tgk jari jemari baby awak yg kecil tu.. comel je kan.. ☺️dorg baru nak kenal dunia.. siapa lg dorg nak harap kan kalau bukan ibu dorg sndri kan..?☺️Sy pnah baby blues, separuh gila, anak asyik nangis xnak diam.. rsa nak pukul nak cubit je anak.. tp sy sabar & bila baby nangis, sy letak dia tidur meniarap dekat dada sy.. dia nangis2 kat situ lame2 sia stop.. mmg sy xleh tidur langsung sbb nak jaga dia nak stop nangis, tp xpe.. semua tu akan berlalu..😊 mase ni la kita nak bonding dgn anak.. skrg anak sy da setahun lebih.. rindu pulak dia mase baby2 newborn dlu hehe.. dont worry mama. U did so good💖😊

Masa baby sy kecik pun camni, lagi2 masa dia susah tidur siang. Kita penat bangun malam tiap 1 jam susu badan, siang pulak susah tidur. Sy selalu marah baby, gaduh suami tu biasa. Lama2 kami belajar kita kawal & ubah. Sy cuba utk tidur masa baby tidur, bangun awal lepas subuh terus masak & kemas rumah, cari idea main dgn baby, sentiasa selawat/doa masa uruskan baby (tukar pampers/mandi/etc) Sy juga minta suami bawa sy kuar gi taman, makan sedap2. kita pun kena rest. Skrg baby dh 11bulan, makin mudah sbb dah ada bonding baby. Susah waktu baby gatal gusi. Percayalah nak tknk suami kena sama2 belajar jaga anak, sbb baby akan meragam smpai 1-2 tahun. Sy doakan awak & suami ada persefahaman, & moga suami awak sedar dia main peranan yg besar.

hello sister. baby awak maybe jenis baby high demand. mcm baby saya dulu. saya pun first mom. but eventually, things got better. newborn sampai 2 bulan macam tu dia memang suka menangis, sensitive dengan bunyian, memang restless. Lepas 3 bulan ke atas, dia senang dijaga. memang susah kan nak adapt new routine, new life, dengan penat dan tak cukup rehat. faham sis. lagi-lagi anak pertama kita. awak bukan mak yg gagal. awak kuatkan diri. percayalah lepas ni awak akan rindu masa baby awak masih kecil. kita masih proses belajar jadi semua take time. awak tak keseorangan sis. maybe boleh awak keluar rumah masa petang bawak baby ambil angin depan rumah. sometimes ini membantu sebab saya dah cuba. baby akan lebih relax tengok langit.

awak seorang hebat sis. sis dah lahirkan seorang bayi tu pun hebat sangat2. baby kecik mmg memerlukan kita, diaorg bergantung pada kita. kita je dunia diaorg utk masa ni. it takes time to adapt dengan perubahan yg besar ini. bila baby lahir, seorg ibu pun lahir jugak. kita takkan terus pandai, kita belajar sikit2 hari demi hari. mmg akan ada masa2 kita rasa down sgat2, stress sgat2, sedih sgat2, semua perasaan bercampur baur. takpe, kita manusia biasa je, tuhan mmg buat kita penuh dengan perasaan. tapi sis kena kuat semangat dan yakin dgn diri yg sis boleh buat, semua benda yg kita rasa susah sgat2 sekarang ni, semuanya akan berlalu, semuanya akan jadi senang. it's a process. dont be hard on yourself. you are a great mom.

1) Banyakkan google & follow acc yg ajar utk handle anak & kita jugak boleh tanya pendapat pada deorg contoh mcm littlefingers.co (ig) saya masa first time mom dulu mmg saya byk belajar dari google & acc ig. 2) mintak suami doa mudahkan urusan kita dkt rumah (inshaAllah mmg berkesan) 3) suami mmg kena bagi support system dari segi emosi dan fizikal 4) tenang… inshaAllah bila kita tenang segala akan dipermudahkan Comment ni peringatan utk saya juga setelah 4yrs takda baby dkt rumah.. inshaAllah pengalaman akan mematangkan kita.. moga urusan sis dipermudahkan 🤲🏻

Sayangku, jangan cakap macam tu. Kenapa pula awak tak layak jadi seorang ibu sedangkan dia pilih untuk hidup dalam rahim awak? Untuk baby selalu menagis, mungkin baby kembung perut. Awak boleh tengok TT urutan untuk baby colic, dll. Ye, baby boleh kembung perut & sakit perut walaupun berak ok. Dan anak saya kalau pagi kembung perut & dan urut & dah ok, petang boleh kembung perut semula. Tak ada banyak tips pun sebab semuanya melalui proses. Saya pun melalui frasa awak bahkan semua ibu pun melalui frasa awak. Jangan pernah cakap awak tak layak jadi ibu ya?

Biasa waktu2 mcm tu mmg fasa baby akan meragam byk. Klu meragam sis blh check dlu lapar x, diapers penuh atau x..kdg walaupun basah sikit ada baby yg x selesa & check perut kembung x. Biasa fasa mcm ni pn baby cpt perut kembung. Rajin2 sapu ubat ye. bila Mmg rsa nk marah, rsa x layak, sebaiknya marah je dkt brang sekeliling kita cth katil, tilam lepaskn je sbb tkut bila pendam kta terbawa ke baby pula sdgkn baby x fhm apa2 lg & perlu sgt ksih syg ibu. Sy doakn spaya sis sentiasa tenang & kuat hadap situasi tu. smoga mudah urusan sis.

cuba follow IG babylanguage dia ada ajar teknik tidurkan bayi aka sentapkan bayi. Reverse nursing technique. Byk possibly lain knp baby menangis selain lapar susu. Boleh jd baby kembung perut juga. Sentiasa sendawakan dia lps sesi menyusu dan pakaikan dia minyak telon or minyak Yue Yee. Sy sbg ibu memahami fasa stress yg begini. Org yg pernah jd ibu xpatut kecam. bg sy it's normal. Sy mohon sis kuatkan hati dan terus bersabar, rintihlah pd Allah ya. Kitorg ada utk support if perlukan sokongan emosi

sis jangan rasa macam tu, sis seorang ibu ! Tuhan pilih sis sebab Tuhan tahu sis boleh jadi ibu, insyaAllah ibu yg baik ♥️ saya kena macam ni anak ke-2, berlarutan sampai setahun setengah. Malam malam saya tak boleh tido sampai ke pagi. suami pun sama. baby asyik melalak je ! saya sampai nak depressed. seiring berjalannya waktu, baby okay. time heals maybe. sis banyak zikir dlm pantang ya, moga dipermudahkan urusan. Amalkan zikir fatimah sis if muslim. sangat membantu♥️♥️

Your childhood sama macam saya. Sampaikan bila anak2 nangis rasa nak cepat2 senyapkan, rasa anxious. Faham sangat semua rasa tu. Dan faham sangat awal2 baby tu kecik sangat mencabar. My twin already 5 months pun dah banyak akal dan kadang2 mamanya hilang sabar jugak huhu. Just nak cakap perasaan tu semua normal. InsyaAllah, your child will get better. Sabar ye mommy. Allah takkan jadikan kita ibu kalau Dia tau kita tak mampu jadi ibu. You did your best