Period lambat upt -ve

Period sy dah lambat 25hari.. tapi bila test upt selalu -ve.. kalau betul mengandung dah 8minggu.. tapi tu lah..utp -ve😭.. mggu lepas pergi klinik scan tapi xnampak ape2.. suruh dtg lagi seminggu utk scan balik.. normal ke upt -ve tu?? Ada sesiapa senasib dgn sy x😭

9 Balas

tak period bukan bermaksud pregnant. banyak punca/sebab kenapa tak period. kalau period tiap bulan teratur, cantik & tak pernah miss, seminggu dua lagi boleh cek upt again. kalau period tak teratur, rajin skip2, check doktor. boleh jadi ada PCOS, boleh jadi cyst/fibroid atau cuma stress yang ganggu hormon. doktor akan scan, kalau tak nampak apa2, dia akan cadangkan buat transvaginal scan (masuk ikut vagina). scan ni lagi jelas & nampak tiap satu. kalau mmg tak pregnant & takda tanda rahim bermasalah (cyst & etc), doctor selalunya akan bagi ubat kuat rahim/lancarkan period (Duphaston), Insha’Allah akan okay. musim2 pkp ni tak perlu stress2, tenang saja & ramai kawan doktor & nurse nasihatkan untuk rancang pregnancy masing2. untuk yg dah nak bersalin, tengah expecting. enjoy your pregnancy. mother/fatherhood is a beginning of miracle journey. stay safe & stay healthy everyone☺️

lain org lain plak keadaannya. mcm saya period mcm biasa..teratur.. tp perut makin mmbesar n rasa ada sesuatu. test upt semuanya negatif. upt di klinik pun negatif. tp scan alhmdulilah dah da janin...terletak elok ja dlm rahim..terkejut jga. sbb period kn...bru ja hbis period mcm biasa.. scan dah 8 mggu..

3y ago

mcm sya sis mengandung ank ke3 tiap2 bulan datang bulan mcm biasa smpai makcik sya tegur knapa perut ko tu membesar ko mengandung ka sya jwp la tdk la waktu tu sya tngah dtng bulan sekali suami pun tegur last2 sya check positive , pigi klinik scan da masuk 5 bulan lebih waktu tu rasa perut mcm masuk angin jak , masuk 6 bulan baru rasa baby bergerak

Sabar ye sis.. Kadang2 sbb hormon.. Sy pernah 6 bulan x period.. Test - ve.. Pergi klinik scan die kate mmg rahim menebal.. Tp xde ape.. Bkn sbb ada cyst atau fabroid.. Sbb lama x period kan.. So die bg ubat lancar period..

Sis boleh dtg klinik balik cek. Tapi mungkin ada faktor lain yang buatkan sis tak dtg period. Yang tu kene further check. Tak datang period tak semestinya pregnant. Apa apa pun saya doakan yg terbaik utk sis

Klu stress pn blh mnyebabkn period kite dtg lwt or x stabil sis.. Kne pndai balancekn emosi sis..

Hai sis dah pregnant ke? Biasa period lmbt 25 hari dh dpt double line terang sis untuk kehamilan yg normal.

selalu sbb hormon .. sye dulu punn mcm ni .. doc bg ubt period ,,bru period

Sekarang sy yg lalui...apa sebab ya...

maybe hormon je kot