Jom Teka & Menang Imbasan Ultrasound 5D! 👶🏻

PERCUMA!!! Kami mencari dua permenang bertuah untuk memenangi servis Ultrasound berteknologi 5HD dari Klinik Siti, bernilai RM200! Mommies yang ada plan nak scan baby tu, jom masuk pertandingan dan jangan lepaskan peluang anda! Jom masuk pertandingan di sini: https://community.theasianparent.com/contest/teka-menang-imbasan-ultrasound-5d/1656?lng=en

Jom Teka & Menang Imbasan Ultrasound 5D! 👶🏻
61 Balas

Assalamualaikum.. terima kasih kepada theAsianparent dan klinik Siti kerana menganjurkan pertandingan Teka dan Menang Imbasan Ultrasound 5HD ini. Pertandingan ini sangat memberi ilmu-ilmu kepada semua ibu-ibu dimana selepas mengetahui nama Singkatan dalam gambar Ultrasound tersebut. Saya dapat lebih lagi memahami setiap singkatan tersebut. Jawapan berkenaan singkatan dalam gambar Ultrasound tersebut ialah AC: Abdominal Circumference (Ukur lilit badan bayi) AFI: Amniotic Fluid Volume (Ukur air ketuban) HC: Head Circumference (Ukur lilit kepala bayi) BPD: Bipariental Diameter (Ukuran lebar kepala bayi) EDD: Estimated Delivery Date (Anggaran tarikh bersalin) FL: Femur Length (Ukuran paha bayi) HL: Humerus Length (Ukuran bahu bayi) EFW: Estimated Fetal Weight (Anggaran berat bayi) Semoga ada rezeki anak saya untuk dalam memenangi dalam pertandingan ini. Terima kasih theAsianparent dan klinik Siti 😊

AC is Abdominal Circumference, it measures around the abdomen. AFI is Amniotic Fluid Index, it is to diagnose either too little or too much amniotic fluid. HC is Head Circumference, it is to see the length around the baby’s head. BPD is Biparietal Diameter, it is to measure the diameter of baby head. EDD is Estimated Due Date, it is an accurate method of predicting spontaneous birth. FL is Femur Length, this measures the longest bone in the body and reflects the longitudinal growth of the fetus. HL is the Humeral Length, is it a measurement often compliment the femoral length especially in situations where they are short limb syndromes. EFW is Estimated Fetal Weight, that is calculated by combining measurements of FL, AC, HC and BPD, that can be plotted on a graph to determine wether the fetus is average, larger or smaller in size for its gestational age.

Assalamualaikum & selamat sejahtera kepada aplikasi AsianParent & Klinik Siti. Terima kasih kerana membuka peluang kepada kami para ibu untuk membuat scan 5D dengan mengadakan pertandingan seperti ini. Berikut merupakan senarai jawapan daripada saya 👇🏻 AC -(Abdominal Circumferencial) lingkar perut janin AFI - (Amniotic Fluid Volume) ukur air ketuban HC - (Head Circumferencial) yang bererti ukuran lingkar kepala janin BPD - (Biparietal Diameter) menyatakan ukuran tulang pelipis kedua sisi janin EDD - (Estimated Delivery Date) atau HPL (Hari Perkiraan Lahir) FL - (Femur Length) mengukur panjang tulang peha bayi HL - (Humerus Lenght) ukuran panjang lengan bayi EFW - (Estimated Fetal Weight) perkiraan berat bayi dalam gram #theAsianparent #kliniksiti

Inilah maksud singkatan pada gambar ultrasound. 💕 Setiap kali saya pergi checkup bayi, mestilah doktor akan membuat pengukuran dan penganggaran. I'm so looking forward to giving birth to a healthy and happy baby soon! May I be the lucky expectant mama. 🥰🙏🏻 AC - Ukur lilit badan bayi (abdominal circumference) EDD - Anggaran tarikh bersalin (estimated date of delivery) AFI - Ukur air ketuban (amnotic fluid index) FL - Ukur paha bayi (femur length) HC - Ukur lilit kepala bayi (head circumference) HL - Ukur bahu bayi (humeral length) BPD - Ukur lebar kepala bayi (biparietal diameter) EFW - Anggaran berat bayi (estimated fetal weight)

Assalamualaikum and Haii.. Setiap hari menanti untuk scan kat Klinik Siti 😊 Disini saya sertakan jawapan nyaa yee: 1. AC - Abdominal Circumferencial (Ukur Lilit Badan Bayi) 2. AFI - Amnion Fluid Index ( Indeks Ukur Air Ketuban) 3. HC - Head Circumferencial (Ukur Lilit Kepala Bayi) 4. BPD - Biparietal Diameter (Ukuran Lebar Kepala Bayi) 5. EDD - Estimated Delivery Date (Anggaran Tarikh Bersalin) 6. FL - Femur Length (Ukuran Panjang Paha Bayi) 7. HL - Humerus Length (Ukuran Panjang Bahu/Lengan Bayi) 8. EFW - Estimated Fetal Weight (Anggaran Berat Bayi) Semoga ada rezeki bayi saya

Hi! Dear theAsianparent & Klinik Siti, thank you for this opportunity. The answers for the letters are as follow: AC = Abdominal Circumference (Ukur lilit badan) AFI = Amnion Fluid Index (Indeks air ketumban) HC = Head Circumference (Ukur lilit kepala) BPD = Biparietal Diameter (Ukur kelebaran kepala) EDD = Estimated Delivery Date (Anggaran tarikh bersalin) FL = Femur Length (Ukuran panjang paha) HL = Humerus Length (Ukuran panjang bahu ke siku) EFW = Estimated Fetal Weight (Anggaran berat bayi) Such a cool 5HD scan, thank you again!

1️⃣ AC : Abdominal Circumferencial (Ukur Lilit Badan Bayi) 2️⃣ AFI : Amnion Fluid Index (Indeks Ukur Air Ketumban) 3️⃣ HC : Head Circumferencial (Ukur Lilit Kepala Bayi) 4️⃣ BPD : Biparietal Diameter (Ukuran Lebar Kepala Bayi) 5️⃣ EDD : Estimated Delivery Date (Anggaran Tarikh Bersalin) 6️⃣ FL : Femur Length (Ukuran Panjang Paha Bayi) 7️⃣ HL : Humerus Length (Ukuran Panjang Bahu/Lengan Bayi) 8️⃣ EFW : Estimated Fetal Weight (Anggaran Berat Bayi) #theasianparentmalaysia #kliniksiti

AC : Ukur lilit bayi AFI : Ukur air ketuban HC : Ukur lilit kepala bayi BPD : Ukuran lebar kepala bayi EDD : Anggaran tarikh bersalin FL : Ukuran peha bayi HL : Ukuran bahu bayi EFW : Anggaran berat bayi Semoga ada rezeki untuk saya dan anak saya sbb haritu dah buat detail scan dan 4D. Tapi bayi tutup muka waktu scan 4D. Jadi nya saya skip je yg scan 4D tu. Terima kasih theAsianparent dan klinik siti anjurkan pertandingan sebegini. Semoga lebih banyak lagi tawaran dan pertandingan2 yg lebih menarik❤️

Hai Assalamualaikum AC-abdominal circumference ukuran lilit badan bayi AFI-amniotic fluid volume air ketuban HC-head circumference ukur lilit kepala bayi BPD-biparietal diameter ukuran lebar kepala bayi EDD-estimated delivery date anggaran tarikh bersalin FL -femur length ukuran panjang peha bayi HL -humerus length ukuran panjang lengan bayi EFW-estimated fetal weight anggaran berat bayi semoga ada rezeki buat baby pertama saya

Maksud singkatan Ultrasound: USG AFI: AMNIOTIC FLUID VOLUME(AIR KETUBAN) BPD: BIPARIETAL DIAMETER(UKURAN LEBAR KEPALA BAYI) AC: ABDOMINAL CIRCUMFERENCE(UKURAN LILIT BADAN BAYI) HC: HEAD CIRCUMFERENCE(UKUR LILIT KEPALA BAYI) FL: FEMUR LENGTH(UKURAN PANJANG PEHA BAYI) HL: HUMERUS LENGTH(UKURAN PANJANG LENGAN BAYI) EFW: ESTIMATED FETAL WEIGHT(ANGGARAN BERAT BAYI) EDD: ESTIMATED DELIVERY DATE(ANGGARAN TARIKH BERSALIN) CRL: CROWN RUMP LENGTH(UKURAN SAIZ BAYI MASA TRIMESTER 1)