Hi mommies. Sy nk tanya ibu yg ada pengalaman b'salin czer, berapa lama ambil masa luka cantum ya?

Penjagaan selepas bersalin

7 Balas

Ambik masa 6bulan ke setahun sis Tapi atas badan individu, pemakanan, life style, penjagaan emosi, fizikal, mental… Saya anak 1st czer, masa nak pregnant anak kedua saya jumpa doctor mintak check luka czer yang lama… doctor cakap semua okay, so proceed pregnant but anak kedua pon kena czer jugak… Sepupu saya sama jugak anak sulung czer, masa dia bersalin anak kedua kena czer jugak doctor cakap luka czer lama dia teruk sangat, isi melekat dengan usus, ambik masa lama masa czer anak kedua dia tuu… so doctor suruh ikat terus… Dia cakap masa pantang anak pertama tu dia ada makan jamu taktau kalau itu puncanya….

2w ago

ikut jenis jamu & badan individu jugak. kadang2 jamu tu tak serasi dgn badan dia.

Luka cantum? Lepas buka tape hari kedua tu, memang bercantum je... Balik rumah hari ketiga pun bercantum je.. Yg penting jangan lasak, slow motion, postur yg betul dlm apa jua posisi, lebihkan sumber protein dan Vitamin C dlm menu, minum air kosong secukupnya, elakkan makanan bergula dan tinggi karbohidrat untuk pemulihan luka yg baik. Setahun 7 bulan bersalin, baru saya boleh buat kerja berterusan, brisk walk lebih 30 minit, melompat, meniarap, berlari dgn selesa. 😀

2w ago

terima kasih atas penjelasan yg ringkas & padat ni, puan 🥰

Bergantung pada badan jugak sis..macam saya, 2 minggu macamtu dah laju sikit berjalan, siap pergi konvo lagi😅 yg penting setiap kali lepas mandi lap kering2 kat luka tu dan anginkan bawah kipas..itu yg doc pesan la. Dan kalau nak bangun make sure mengiring dulu, tahan dgn tangan then bangun slow2. Ubat cair darah yg kita kena cucuk sendiri tu jangan skip.. Then makan sunkist setiap hari. Luka cepat sembuh + milk booster jugak.

Saya czer juga ambil masa 2 minggu lebih juga baru dpt sembuh.Tu pun minta husband sapukan minyak batu supaya cepat sembuh.Sama saya ada minum pati haruan tu..Walaupun rasa dia camna nak muntah kena paksa juga minum supaya luka dlaman sembuh.Kadang luka luar dah ok di dlm masih tak ok lagi…Cuma tulah kalau org ada kes czer ni tak boleh kerja yg berat berat sgt..

2w ago

Saya tak makan pati ikan haruan, tapi makan ikan haruan buat sup ka goreng ka, gamat pon buat sup macam tu… tapi lepas sebulan baru ambik semua tuu…

luka kat luar cantum cepat je.janji keringkan selalu tempat tu. tapi luka kat dalam xtahu. ada orang makan tahun untuk sembuh. bila lasak sangat,,kadang terasa jugak. saya anak dah masuk 10 bulan n still rasa sesuatu kat bahagian czer tu. tp x boleh nak explain mcmana. sy assume luka sy masih dalam proses penyembuhan

sye 2x czer. so far dlm masa 2mnggu dh boleh berjalan laju mcm org xpantang 😅. yg penting bnykkan makan buah oren. in shaa Allah luka cpt sembuh.

2w ago

betul sy mak xbg mkn pati ikan haruan tu sbb dlu mk msa czer mkn isi dlm brcantum,,kalau ikan fresh mgkin xpa..tp sy xmkn xberani,,sy mkn buah oren ja hari2

“taktau kalau itu puncanya” sis…