Sekadar nk meluah

Skrg dh 13 hari sy berpantang dkt rumah ayah kt sini ad kak sulung ngn suami dia... Cerita dia skrg husband kerja dkt kuantan ikut ayah dia sbb nk cari rezeki lebih. Suami ad bagi tau kat ayah yg dia nk bawa sy ngn anak II pindah dkt Kuantan bln depan tapi ayah tak bagi dia tuduh suami mcm II ckp suami tkmmpu nk jaga sy tpi bile suami ikut sekali ngn sy kt sini kerja sini ayah pula bnyk ckp.. Itu tk cukup ini tak cukup bile suami cuti sehari mula buat muka bile suami kak sulung tk kerja ayah tkprnh pun mrh. Sy tk fhm dngn keluarga sendiri selama suami duduk sini dngn sy sekali pun suami tkprnh kirim duit dkt mak ayah dia sbb terpaksa menanggung ayah dngn abg ipar termasuk lh sy padahal abg ipar sihat je boleh kerja ayah pun sama tiap bln suami sy beli brg dapur belum. Lagi brg anak II moto dia lagi rumah lagi bil elektrik bil air semua suami tanggung dkt sini. Suami tkprnh mengeluh smpai lh skrg dia dh nekad nk bawa sy ngn anak II pergi dari sini sbb dia tak tahan da ayah sy pergunakan dia sebagai pembayar hutang ayah sy ngn abang ipar sy... Nk tnye ibu iiyg berpengalaman lebih dlm rumah tangga tk slh ke sy membantah ckp ayah dngn kak sulung semata mata sy nk ikut suami pindah Kuantan demi keselamatan rumah tangga kami. Sbb dh brapa kali kami hampir bercerai sbb kn ayah, abg ipar dan kak sulung yg slalu masuk campur dlm rumah tangga kami. Tlg bagi pendapat dkt sy 😢#pleasehelp

8 Balas

bila kita kahwin, suami akan jadi no 1 ,yg lain2 jadi no 2..taat suami, walaupun orang cakap awak anak derhaka.. zaman dahulu ada sebuah kisah..mak ayah dia duk atas bukit ja, mak ayah dia sakit.. si isteri nak ziarah mak ayah dia, tapi suami tak bagi, maka si isteri taat suami, asbab anak perempuan ni taat suami, mak ayah dia dikurniakan syurga sebb apa? sebab berjaya didik anak taat kepada suami.. kat sini menunjukkan betapa utama dan pentingnya ketaatan kepada suami.. andaikata ayah dengan suami panggil serentak, wajib awak dahulukan suami..itu hukumnya.. sis boleh belajar, untuk nampak lebih jelas lagi, ada kesempatan belajarlah kitab muhimmah.. banyak ustaz2 ajar kitab ni

kalau saya jadi ikot je suami,saya lebih mcm awk jgk nasib,sy bepantang suami jaga memandang die dh pencen,saya melahir anak pramatang 32,jadi siscor lh,3 hari kt umah tba adik sy antr mk sy ke umh saya,mk saya ni plak byk songeh mcm xleh mkn,kedatangan orang bdue btul myakit ati,bkn tnye psal ank sy kt nisu tau saya tapi heboh bagi kata negatif,mandang sy xfhm sikap kduenya,saya sruh ank llaki ambik die esok pagi,saya xleh layan kerenah die,byg kt umh sy stay mengeluar kata toksic,suami saya diam sahaja dah die balik baru aman ati..datang setakat bagi kata toksic saya ase xplu dtg..sbb famly saya ni dari mk ayah sampai adik bradik jnis toksic.

tambahan : awak wajib taat suami selagi mana suami tak ajar buat sesuatu yg menderhaka Allah..tugas isteri dahukan dan taat suami, wanita ni taat suami, jaga solat, puasa bulan Ramadhan jaga maruah dll dah boleh masuk syurga..orang lelaki ni pula, kalau x didik ank isteri elok2,culas bab nafkah dll..berat dia kat sana nanti..kelemahan isteri ni, nak taat suami.. tapi dgn taat suami laa, Allah kurnia syurga.. moga Allah mudhkn dah kuatkan kita sebagai isteri utk taat patuh pada suami.. suami lebih berhak ke atas kita berbanding orang lain..

bila dah kahwin segala hak jatuh ke tangan suami. kalau suami awak nk bawa ke hujung dunia sekali pun ayh awak dah tak ada hak ya.. kalau suami awak tak bg balik rmh ayh awak pun awk kena turut tau. ha dah salah pemahaman tu. lepas kawin taat tu utama suami ya kalau isteri. banyak kan merujuk ustaz2 ustazah kalau hukum2 agama ni puan. lagipun saya tak nampak mudarat pun dalam situasi puan bila suami ajal puan ikut sbb mmg hak dia. ayh puan tade hak nak halang. bukan nya suami pun org yg zalim atau memudaratkan puan.

1y ago

betul tu

suami sis ada hak ke atas sis selagi dia masih suami yang sah . dan sis pun wajib taat kepada dia selagi apa yg dia suruh tak melanggar tuntutan syarak. berdosa besar kalau sis tak ikut bila dia dah suruh dan ajak sis ya..soal ayah tu mmg la kita anak . patut menghormati ibu bapa tapi ayah kita tak ada hak nak menghalang suami sis. jadi pikir2 kan la masing2 dah besar dan patut tahu mana satu betul mana satu tak. tak beruntung lagi ke sis dapat suami yg bertanggungjawab?

bila awk dah kawin. priority bukan dkt ayah dh. priority dkt suami. kalau suami awk kata pindah, berdosa kalau awk x ikut melainkan suami tu melanggar hukum agama. dlm hal awk, xde mslh utk awk keluar ikut suami. kalau syg kn rumah tangga pegi la ikut pindah. x yah pening2 kple.

syurga awk skrg suami, so ikut suami ,igt tu je ,kemana2 dia pegi awk kena ikut, ap dia suruh awk kena ikut melainkan bnde yg brcanggah agama, jgn rse brdosa dgn ayah ke atau dgn spe2 ,syurga awk ialah suami awk ,kuatkan smgt kay !

pindah je la sis...