Baby Kecik Seminggu

Patutnya sya dah 18 minggu 2 hari , td pegi klinik nk buat details scan tp dpt buat scan biasa je bila Dr scan Dr ckp baby kecik seminggu saiz 17 minggu tak dpt nak buat details scan lagi , dia minta dtg lagi dlm 2 minggu atau 4 minggu hmm sedihnya bila dpt tahu baby kecik .. Dr ckp sbb sya kurg makan atau ada terskip ubat , sbb tu baby kecik tak ckup makan dan tak ckup zat .. hmm mmg betul sya kurg selere makan dan asyik lupa nak makan ubat sbb sibuk bekerja sampai terlupa .. ada cara atau tips tak nk bagi baby membesar dgn normal ? Maaf kurg tahu anak first ..

Baby Kecik Seminggu
16 Balas

Perut sis kecik tak? Saya 14minggu kecil je. Sebab saya mmg kurus dari sebelum pregnant. Berat saya turun mendadak masa 3bulan alahan teruk mmg xlalu makan apa 😭 Tapi Alhamdulillah kalau scan baby on track by week. Saya perasan maybe sebab saya kuat makan buah sebab ni je yg saya mampu makan. Pagi petang siang malam buah je saya telan dengan susu. Sis cuba la. Potong2 siap2 buat bekal pergi kerja ke. Buat macam kudapan sis sambil buat kerja.

4y ago

Yeee sis perut saya tak nampak lagi baby bump nya walaupun dh 18 minggu ramai org ckp x nampak baby bump nya , sya pun slalu makan buah mangga sbb nak makan bende lain mmg tak lalu nasi pun sikit je makan stgh senduk tu pun kdg x habis , banyak kali paksa makan sbb pikir kan baby dlm perut tp sya tak mampu mesti akan muntahkan balik makanan nyaaa hmmm

Sis, vitamin jgn lupa makan.. Unt baby n sis jugak tuh.. Kesian baby.. Makan pon kena paksa sis.. Kalau x lalu makan bole minum air kelapa.. Nie yg dr gtau sy sbb sy tgh alami muntah2, dr minggu 11 sampai skrg.. Memang x lalu makan.. Sy makan roti2 je.. Makan pon paksa sbb pikirkan baby.. Tp vitamin jgn lupa makan..

Sya smlm bru chek 30mngu tpi bby 28 mngu dkotr ckp okey berat 1.53 mcm tu okey sya risau jgk kdng2 sbb tkut ank tk ckup zat, tpi berat sy naek je dua mngu 1.5 kg dkotr ckp kne tngk mak dy plak besar ke kecik.. Mak dy kecik anak dy pn kecik la sikit.. Asal kn mkn bende berkhasiat je dkotr ckp..

Sama. Saya x lalu makan sepanjang 3 bulan. Nasi klu mkn pun 2 sudu. Teringin nak mkn mcm2 x der lansung. Sy hny senang mkn roti, biskut dgn milo je. Buah pun x lalu. Tp sy kerap minum susu dari Nova kat farmasi ada jual utk tingkatkan vitamin dlm badan. Nasib baik boleh minum jus2 buah.. ok skit

Buat alarm sis kalau tlupa..sy pon buat alarm..ubat ni penting sis utk pkembangan baby especially tulang mereka..hope sis xkn lupa mkn ubat lps ni tkt tjadi apa² akn dtg sbb baby sis masih kecil lg byk bende belom cukup matang..

Maybe sis boleh set reminder kt phone tiap hari waktu mkn ubat.... So pasni daa xlupa lgi... Bab mkn ni mmg kena rajinkan jugak mkn laupun xde slera sbb kta bwak lg 1 nyawa dlm rahim tu... Klo x ckup mkn mmg effect pd baby. .

4y ago

Sis mkn bnda yg sis boleh telan...at least ade laaa bnda yg sis mkn kn...ade org mse preggy mmg xde slera mkn nasi... Jd mkn yg sis boleh mkn...moga dipermudahkan ye😘

Sya dlu pon mcm tu sis..xde selera mkn..tp lepas tu bru ok..ade selera mkn..utk vitamin..buat alarm atau amalkan mkn setiap pagi atau mlm.jdkan rutin. Sya xprnah skip vitamin..sb kdg mkn xmenentu tp vitamin wajib mkn.

sis..kalau tk nk trlupa mkn ubat..please buat reminder kt kalendar...atau suruh husb yg ingat kan ... even sis busy bkerja... ingt bayi dlm kandungan tu...makan kene ckup...mnum susu.. mkn ubat ikut time...

4y ago

Betul. Sy husband setiap pagi siap2km ubat.. alhamdullilah dia selalu ingat.. sy yg sll lupa 😂

sy buat details scan baby besar smggu hehe.. minum susu sis.. utk tumbesaran baby jgk dlm mse sama utk kalsium kita.. beli je susu fresh milk pn boleh mcm sy beli hat mnm kt market tu je..

Sy pun bru buat detail scan. Sy 20 minggu, baby kecik saiz 19 minggu. Makan byk dah 😂 mak baby yang jadi debab 😂 ubat tak penah skip. Tapi baby kecik jugak 😅

4y ago

Org kata nk bby besar kne mkn manis2. Tapii klo sis xde gdm ok laa nk mkn manis. Klo ade gdm bole mkn manis tapi jgn kerapp sngt. Tp sulam kn jugak dgn air masak bebnyk.