BSP 8.1

Pagi ni saya cek bsp sy 4.9. Sarapan roti wholemeal sekeping & milo kosong. Sejam lepas tu, sy cek 8.1. Kira tinggi ke tu. Ke sy cek awal sangat.

17 Balas

Kne 2jam. Contoh sis start mkn pkol 9am masok jee suapan yg pertama dh kira jam brpe mkn. Pstu pkol 11am bole amik bsp dh. Jgn awl and jgn lambat sngt nnti bacaan tak accurate. Tu org dietician tu yg ajr sy.. sy buat apa yg dia ajar mcm ni oke gula makin tekwal . Sbb mkn bkn nk mkn bnyk. Kite klo sngkut kncing manis kne mkn portion yg sikit separuh suku tp kne makan kerap2. Mse mkn dlm 10min dh abz dh . So kne kira dri suapan yg petama... Klo mkn skli gus bnyk tu yg gula naik mendadak .

Awal sgt sejam tu, at least 2 jam. Contoh Habis mkn pukul 8.15am, pkul 10.15am buat test. Jgn ambik waktu start mkn tp ambik waktu habis mkn. Kdang2 org confius, doctor selalu tekankan bab ni. Make sure betul2 2 jam lepas mkan..

4y ago

Haah btul2. Bole try and error dgn makanan yg dimakan. Huhu sy wt mase ni mkn je apa yg sy nk. Klo tetibe naik tinggi next tu mmng xmkn dh mknan tu or sy akan kurangkan lg mknan tu klo tringin sngt. Sbb tu sy beli mesin dia sndiri senang. Heheh. Klo bacaan lmbt setengah jam bole terima lg la paling lmbt pon dia ckp. Tp klo dh sejam lmbt amik drh tu dh tk accurate bacaan dia..

Kne cek 2 jam lepas makan. Dan sy kalau minum Milo mmg tinggi walaupun Milo kosong. Jd sy tukar pd teh o tanpa gula. Ok la. doctor pun x bg minum Milo lg dah sbb dlm Milo tu sndri dah ade gula.

Setiap kk lain2. Mcm kk saya, sejam selepas makan sama mcm awak. Bacaan pun lain juga dgn gap 2 jam selepas makan. But 8.1 still tinggi awk. Doc bgtau utk timing selepas sejam kena bawah 7.8..

Check terlalu awal sis, harus selang 2jam setelah makan. Kalau 1 jam tubuh masi blm selesai proses tuh gula jadi pasti tinggi. Sis nanti coba chk ulang lg 2jam setelah makan.

saya pun naik tinggi minum milo, sejak tu x minum milo da. btw kat tmpat saya cek 2 jam after eat. nurse atau doctor suru sis cek 1 jam after meal ke. 8.1 tinggi sis

2 jm lepas tu baru check, lgi 1 kalau kencing manis milo memang tak disaran kan , gula tinggi, better makan nasi kalau cmtu, baik amek nasi goreng

Tinggi tu sis.normal 6.7 ke bwah.selepas 2 jam..sy sepanjng bsp ni.xmnum milo.sbb milo menaikn gula dlam bdn..even kosong skli pn.minu horlick ok.

Tggi tu sis...kna cntrol mnis...nnty msti kena repeat kn...sy hritu ptg bru tggi 7.0...kna repeat smlm pkul8(5.0) pkul11(5.1),pkul3(6.0),pkul8(4.4)

X silap sy..bile buat bsp.lps makan gap 2j bacaan xlbh 6.7. kalo gap 1j bacaan xlebih 7.8