Gdm, cek bsp

Salam. Nak tanya, kalau cek bsp, berapa kali ya sblm on ubat? Sy 1hb 10 ni kena cek bsp lg utk kali ke dua. Kalau boleh tak nak la on ubat 😓 #bantusharing #firstbaby

1 Balas

Tengok pada klinik puan. Mcm sy, saya baru 2x buat BSP. 1st, bacaan gula lepas puasa je tak OK. lepas tu OK. 2nd BSP, alhamdulillah, keempat2 bacaan gula saya OK. Sedangkan, sehari sblm 2nd test tu, sy stress sbb takut result tak OK. Siap tak mkn lunch w.pun dh order mkn dan saya makan jajan pulak tu sbb tension 😅Apapun stress kena kawal ye. Tak elok utk kita dan kandungan. Kat sini, seminggu sblm BSP, ibu2 yg kantoi test minum air gula ni ada temujanji/kelas dgn dietitian. Sy boleh ikut cara dietitian tu, dia ada bagi nota dan jadual panduan diet no sugar & less karbohidrat. Oleh sbb masa tu sy kurang selera makan, sy dpt ikut diet tu. Alhamdulillah blh adapt diet tu sbb sy memang tak blh makan banyak. sikit2 je,cpt kenyang. Sy pun bertanya kawan sy yg ada pengalaman BSP n kongsikan sy cara sediakan menu sblm gi BSP.

3y ago

terima kasih puan atas perkongsiannya. insyaAllah dpt membantu. sy cuma taknak on ubat dan mudah mudahan second bsp ni tak laa sangkut lg.