kencing manis masa mengandung (15mggu)

Nurse call sy pagi td kata lps buat ujian mgtt hr tu sy ada kencing manis. So 2hr lg kena buat bsp. Sblm mengandung ni cek mmg xda mgkin sbb keturunan sama sbb ayah sy ada kencing manis. Sy nak tnya, possible tak untuk maintain kan bacaan paras gula yg normal sepanjang mengandung ni supaya xtggi? Sy risau xdpt nak kwl diet. Lg satu sy nak tnya, berapa bacaan paras gula yg perlu kita kawal utk kencing manis ni..5 ke? Kalau dr segi pemakanan, epal merah n susu HL boleh minum tak? Sbb sy ada mslh perut sama, maknan pun kena pilih jgk yg xpds, bgoreng apa semua. Selama ni pun sy minum air suam saja..jarang sgt2 amik air manis. Beras pun kena tukar ke? Beras perang atau beras basmathi yg lebih sesuai? Minta share sapa2 yg ada experience. Tq ?

2 Balas

Kalau bacaan sblm sarapan kena kurang dari 5.3..kalau slpas 2 jam mkan sarapan kena kurang dari 6.7..sy dh tukar beras ke beras herba ponni faiza..kena kontrol mkanan manis

4y ago

Ooo ok2 baik. Sy pun nk tukar beras..manis sy jarang mkn. Tp kdg2 amek jgk manis dr roti yg ada krim tu