Kencing Manis (1st Pregnant)

Hello mummy2 semua, sy dapat call dari kk yg sy mempunyai kadar gula dalam darah yg tinggi.. Means ada kencing manis laa kan.. Tp sy belum minum air gula pun.. Baru kk ambik darah sy ari tu n terus dapat detect yg sy ni ada kencing manis.. Dari pengalaman mummy2 semua adakah maksudnya kencing manis sy tu kekal ataupun kencing manis itu datang ketika sy mengandung?? Skrng ni usia kandungan sd 14 minggu..

10 Balas

awk sy pon ada kncing mnis jgak time pregnnt ni...cuma nanti pas da beranak kadang2 mmg akan hilang sendiri..tapi lau xjaga pemakanan doc ckp boleh lekat trus smp dah beranak pon..just jga mkn je ye ..doc bg sy ubat metformin utk kawal gula..tapi sy xleh mkn sbb alahan ubat..so doc tuka kpd insulin...xpe demi bby ...;) sbb sy bila puasa ..cek pagi2 je msti BSP tnggi..dlm 6.7 cmtu..waktu lain ok je...

4y ago

same mcm sy... preggy wif gdm skrg da 28wks.. da dkt 2bln bsp... asik bacaan pgi je yg tggi... yg len ok...

Nurse mesti dah buat H1B1C test. Sebab tu dia dah call. Xpe, dengar je cakap doctor. Nanti dia akn referkan oada dietitian so follow je pemakanan yang dia advice. Yang penting kita nak baby kita sihat kan.. Mcm saya GDM, tiap2 minggu checkup, tiap2 pagi sy buat glucose test sendiri.

Sy mgtt pun detect kencing manis. Kencing manis semasa hamil sementara saja sis. Tapi kena kawal. Ia boleh melarat sehingga selepas bersalin jika tak di jaga. Sama2 kita jaga ye sis. Ank 1st n 2nd tak de. Anak ke3 ni ada. Mgkn fktr umur dan keturunan. Mak saya ad kencing manis

4y ago

Sama kita... Sayapon ank no 1 dan 2 ok.... Utk yg ke 3 ni kena kencing manis plk.... Cuma jaga mkn jelh.... Tpi yg seram sbb kene bersalin awal klo kencing mniskn... Tk blh lbih dr due date.... Counting weeks ja ni.... Skrg dh 34 weeks

Macam sy cek darah tak ada kencing manis. Bila kena puasa minum glukosa baru sangkut kencing manis. Sis kena jaga makan n minum. Kurangkan pengambilan gula & banyakkn air kosong.

hari tu nurse check darah, tengok 5.2, terus nurse cakap saya ada kencing manis, nurse cakap x payah minum air gula da, sebab da memang kompom kencing manis 😓

Bgntung.. Fmly ade kncing manis x. Nnti nurse akn tnya. Ade org sblm ngndung x De. Wktu ngndung je ade

Kdg2 mgndg ke sbb hormon mgndg ganggu fgsi gula dlm drh.. Sy pn gdm masa awal prgnancy.. Skrg on insulin..

4y ago

Seram pulak dgar bila kena cucuk sendiri huhu

Ya selalunya kalu mcm tuu mmg sblm mengandung dah ada kencing manis sbb keturunan...

Setahu sy sepjg pregnant ja sda kencing manis , lps tu xda suda.

Sebab saya mengalaminya.... Pengalaman