sedihhhh

Nurse bgthu hasil ujian darah..dpati ada kncing maniss..????????????

22 Balas

Hi mummy yg ada kencing manis saat mngndung , jgn tertekan lah mummy semuaa . Relaxxx , Tertekan boleh effect baby , mummy sedih baby pun sedih . Sy dulu pun sama , masa kndungan 28w kene minum air gula . Dpt call dr misi kndungan 30 disahkan kncing manis , jaga pmakanan mummy semua . Selagi kene kawal bsp masih okay lagi mummy semua jgn risau , esk nak kene cek bsp . Hari ni kene mkn yg brsup sehaja , lps tu jgn amek nasi byk sgt . Pastikan last mkn pukul 10 tp last mkn nasi pukul 6 yer , lps pukul 6 mkn biasa² je . Alaaa , jaga mkn masa nk kene cek je . Kalau ujian prtama bsp okay , dia akan bg tarikh cek balik 2 minggu sekali . Okay lah , dlm masa 2 minggu mknlah nk mkn pe pun . Sy selamat dh lahirkan baby girl , skrng 4 bulan dh dia . Baby sy lps brslin kene pantau 48 jam sbb nak tahu ada kncing manis ke x . Syukur semua okay , dan lps baby umur 6w sy kene minum air gula lg sekali . Ujian darah sahkan sy bebas kncing mnis lps brsalin .

Jgn sdih sis..rasanya sekarang memang common semua preggy mom ade gdm..sebab corak pemakanan kita skrng kn..just layankan aje sis, memang leceh nak buat bsp selalu, tapi inshallah semua tu pengalaman..kejap je berlalu..sy dari 28weeks nurse ckp ade gdm smpk skrng buat bsp lagi dah 34weeks walaupun dh ok control makan, tapi nurse still nak suruh buat jugak, sebab takut sy xcntrol time xbuat..terpaksa beli glukometer..

Saya anak 1st kncg manis.. 5 taun yg lps dan masuk yg ke2 ni pon kncg mnis jgk.. kli ni agak teruk sket sbb smpai masuk wad dan skrg cucuk insulin sndiri 4 x sehari.. sy redha je dn anggap ini slh 1 dugaan utk org mngandung slain dr alahan dn sbgnye.. Skrg da nk masuk 32w da..kjp je ms berlalu.. yg pnting jg pemakann dn jgn stress2 sgt.. 😁

5y ago

Sy plk mgkin ada kturunan..masa mngndung ank first sy mmg tiada kncing mnis ...nak tnye sikit ubt 3 jnis tu untuk bby dlm perut kne mkn sblm mkn ke atau slps mkn..

No worries awak..xmo stress2..xmo sedih2 k.. jage pemakanan..kurangkan makan manis..kurangkan amount carbo..lebihkan protein..sayur2 yg high fiber or berserat..just take care k..

Xyah risau ade kencing manis. Just make sure jaga pemakanan. Amalkan epal hijau and peria goreng tepung atau peria masak telur ke. InsyaAllah gula dlm kawalan nanti.

Sabar sis, kena on diet nmpk gayanya, kena kurangkan manis dalam makanan. Kalau tak nak berulang klinik, boleh dptkan glucometer sendiri.

Cek wall sy. Sy ad tulis cara pemakanan msa sy gdm dlu 😊. Harap mmbntu

sama sy pun kena... Alhamdulillah hasil bsp ok... cuma jaga pemakanan 😊😊

Sabar sis.. mulai skrg.. kurangkn pengambilan gula dlm mknan.. especially nasi..

Saya pun sama jgk sis..jgn isau jge pemkanan..bnykn minum air putih..😊