Nak tahu sebab first mom

maaf nk tnya 33w ad scan kt kk ke ...sbb hrini ad app jmpk doc and kt buku tulis hrini jmpk DOC & SCAN...tpi tdi lpas jmpk doc dia x scan pon...sy tnjuk blik buku dia ckp klu ikot kiraan ckop 36w nti bru dtg scan smula tpii kt buku soh mai JUMPA DOC & SCAN...misi yg tulis cmtu..then dia ckp mybe misi slh tulis kot ...36w tuu 25/10 nanti...cuma nk tau skrg 33w sbnrnya ad scan ke x sapa bole bntu tq#firstmom #firstbaby#ingintahu

13 Balas

ikutkn mmg camtu sis.. scan 1x sebulan. scan booking kalau dtg sblum 12w ade 2x scan sbb last scan 10-12w, pastu 16w, 20w, 24w, 28w, 32w, 36w, 38w dan 40w incase overdue. doc akn kerap scan klu baby iugr / ukuran x same dgn weeks die.. sye pun next scan 36w (30/10) ☺️ bru je scan 32w isnin lpas.. nurse mmg tulis je tp doc akn ubah jgak ikut keperluannya . sis da scan 32w x?

saya waktu 33w takde app dgn doktor, tp waktu 31w doktor ada scan. pastu 34w waktu tu doktor scan lagi sb jarak 3w tak scan. dia atas doktor, ada doktor dia scan. ada doktor dia tengok jarak app sbelum ni dgn harini punya 2/3w je dia takkan scan, dia akan scan next app pulak

sma usia kndungan kita sis , sy masa mggu k 28 tu detect uri d bwh,doc bg tarikh scan lg 32mggu,npk mcm d bwh,trus dia refer pkar.pkar cek uri smua ok.nti 36mggu bru scan lg ,depend dgn prkembangan kndungan sis..klau sis tkde mslah mmg 36mggu last scan sblm brsalin sis

7mo ago

ouhhhhh cmtuu ...haahh doc ckp gk last scan 28w rituh dia tgok scan smua ok...pstu rmai ckp klu xdk prob ap2 mmg trus ke 36w nti scan..tq tau sis share

Ikut doktor kot, mungkin dia kejar masa. Sy since 28w mmg kena scan every two weeks sbb ada gdm/dc dan reconfirm kedudukan uri. Minggu ni, 32w doc akan scan utk finalise placenta localisation sbb placenta low lying tapi tak tutup habis la. Cuma perlu confirmkan lagi.

7mo ago

sye pun awal2 low laying placenta, tp scan 28w da kat tepi dan bru2 ni 32w pun ok lg. sye tiap kali scan tnya doc baby kepala bawah ke 🤣 risau breech 🥲 even x penah lg la kes breech. tp doc kate 36w last tgk sbb biasa time2 tu da nk engage dgn laluan..

kadang ikut doct tu jugak . saya check up 2 minggu sekali kat kk , skrg dah 35w pun dah lama doct tak scan . last2 saya scan luar je lah malas nak tanya banyak kat doct kk ni

7mo ago

Yg share tu scan dekat luar sis, KK tak sempat, dyorg buat booking scan, 28w & 36w je

Sy pun Dr. akan scan 36w, last scan masa 28w... slalu jrak app 2 minggu, ni sbb nk bgi app tu jatuh masa 36w, terpaksa jarak 3minggu untuk next app (scan).. 😌😌

7mo ago

i see klu cmtu sama laa kita kn huhu tq ya sis

memang doktor akan scan masa 36w if masa scan 28w baby tiada masalah. masa ps awak kena cakap balik dgn misi untuk booking tarikh scan untuk scan 36w nanti.

7mo ago

haa rituh scan time 28w alhmdllah xdk mslh doc ckp .mybe sbb tu kott 33w ni xyh scan trus tggu 36w nti..tq byk sis

sy dah lama x scan kt kk sis😂 last scan masa 18w, pastu xde scan dah.. skrg 29w.. sy tanya doc last week, dia ckp nanti 30w or 32w baru dia scan

7mo ago

kann mmg klu scan2 nii jarakk dlm 2 bln jgk ya😅 mklum la kita first mom huhu

saya first mom skrg kna checkup KK seminggu sekali dh mggu ni ckup 36w br doc akan scan..mgkin sis kn tggu 36w jgk la br doc akn scan.

7mo ago

yakaa ok tq sis smoga urusan brsalin kita dprmudhkn☺️

sy 28 dn 36 je spttutnya. tp terdelay hritu, dtg msa 30w. jd kena repeat scan, 34 dan 38 .tp doc kata kot 38 x smpt😂😂

7mo ago

haa samalah last scan 28w gk...pstu next nii trus 36w nti...pape pon tq ya sis