Ank kne ambil jkm atau x?

Nk tnye klau bwh 21 tahun mengandung xde suami nnty lps bersalin ank kne amik dgn jkm ke? Mcm mne klau xnk bgi die amik ye?

8 Balas

kalau ada kakak atau abg mintak tolong jadi waris. mana tau takut nk inform kt mak ayah. saya pernah cover kes ni. atas 18 tahun jkm takkan ambil baby tu kalau ibu kandung nak jaga sendiri. tapi kena yakinkan diorang yg awak boleh jaga. nanti jkm akan tanya macam² kat awak, dari segi penjagaan anak, mak ayah tau atau tak? nak tinggal kat mana lepas keluar dari hospital. lagipun masuk jumpa jkm ni awak je sis. diorang taknak jumpa orang lain pun.

8mo ago

pengalaman sedara saya, waris yg kena berjmpa dngn jkm. nk sign surat keluar n tmpat berpntng pesakit tu. kna ada surat dri jkm bru boleh sttle dngn yg dalm wrd.

tak bg dia tak ambil lah. jkm bukan penculik. cuma awk kena pastikan mmg awk jaga betul2 & baby berada dlm keadaan selamat, bersama org yg dikenali. tanggungjawab kena pupuk dari skrg. cuma dari masa ke masa mmg jkm akan pantau. andainya berlaku penyelewengan, mungkin anak akan diambil, yg ni sy tak pasti sgt.

8mo ago

mmng xde mak ayh ke? awk btul btul ank yatim ke? jangan sbb awak nk rahsia awak ckp mk ayh dh xde. mostly yg mengandung luar nikah semua mengaku xde mak ayh. i ada kawan msa sekolah dia mengandung n xthu ayh ade skit jntung, srat hospital smpai rumah, ayh meninggal tergejut. jngn menipu sebabnya risau nasab ank .jngn pntingkn dri

jkm akan minta penjamin yang boleh yakin kan dorang yang awak boleh tanggung . jkm taknak ada kes nnty kalau kata tak boleh tanggung dan sebagainya . sebelum nak discharge nnty mesti dorang nak penjamin tanda tangan kat borang jkm .

awak kena ad waris lah yg jamin awak keluar hospital nanti , sbb jkm akan bagi surat yg waris kena sign utk bwa balik baby tu . mcm ayah/mak/adik beradik .

11mo ago

boleh sis , awak pergi je kk ckp nk buka buku pink kalau dia tny dh kawin ke belomm awk ckp belumm . dia tk marah pun awk . perlu buat buku pink sbb nnti susah time awk nk bersalin dan daftar sijil kelahiran ank nanti . 😊

Atas 18 tahun biasanya xla.. cuma nt akan ada social assessment utk kehidupan bayi tu mcm sosial support, income, environtment dan lain²

rasa nye xde.. bce komen kt grup nie.. kbanyakkn lps bsalin kne waris yg dtg amek & ade sesi kaunseling sikit..

Tak lah. Cuma akan ada kaunseling. Masa tu ckp lah awak betul betul nak jaga anak tu

awk tak Nak baby awk ke ?

11mo ago

Dia bukan takmau , dia cuma tanya jkm akan amik anak dia tak kalau pregnant takdak suami . 😓