check BSP

Nk tnya pd mummy yg ad kncing manis msa pregnant. BSP check tiap hari ke?? Ataupun check seminggu sekali. Sya x de pengalaman. Ni ank pertama sya. Dlm buku cuma tulis 1 tarikh je. Td lupa nk tnya nurse.

check BSP
42 Balas

Sebuln 2 mnggu skli nnt dia kan tgk lg.klo bsp ok.repeat sebulan skli atau 2 mnggu skli.bergntung cra kita mkn.klo stabil sbulan skli..pagi tu make sure bawah 5.3 saya kalau nk cek bsp.mlm sblum kul 10 sy dh berhnti mkn.alhmdulilh sblum mkn pg bsp sy xpenah 5 keats.mnuman bergula dn mkn manis..nk xnk kenala kurangkn ye sis..bdan kita pun xlemah..klo sy trlbih skit mkan mnis.bdan pn rse xselesa..

4y ago

Tu la sbbnya bacaan agak tinggi sbb kena tunggu 1 jam je. 😂

Bgantung kpd doktor jgk.. Sy gdm on diet.. Sy bcaan OK.. Skli 2 merah pun kna 2 mnggu skli.. Mintx sbulan skli xbg katanya.. Sbb ad mslh lain.. Fibroid.. Tp bgus jgk sngkut gdm.. Sbb kita akan control mkn.. Utk kshatan Bby jgk.. Klau xsangkut mana mau nya nk jaga mkn.. Smuanya nk bedal nk mkn.. Hehe.. Jaga la jgn smpai kna cucuk insulin.. Jaga jgn smpai lebih 5.3..

4y ago

Hrp2 smuanya baik2 je. N tq sin😁

Tengok keadaan n klinik, kalau tempat saya 1st weeks amik bsp salah satu ada sangkut merah seminggu sekali..kalau 2nd weeks bsp okay takda merah, sebulan sekali.. Kalau 1st weeks, 2nd weeks n seterusnya still merah start insulin.. Saya semlm 2nd bsp sangkut merah, so harinie dah start insulin..

Sis da bpe week...? Sy gdm mse minum air gula kali pertama (15w) ..klu bacaan cantik ..sbln skali.. Klu bacaan merah2 camni biasa nye nurse akn review pd doc dan sis kene buat balik bsp seminggu lg..nurse akn bg tarikh utk buat bsp.. Jge mkn sis.. Klu gula tinggi x elok utk otak bayi..

4y ago

Dh 31 week. Tu la. Isnin ni nk g kk nk kepastian. Bila bole check bsp lg. Lps ni nk kena kaeal pemakanan. Dh x bole nk bantai smua mknan manis2. Kena bertahan la dulu. 😂tkut jd pape kt bby.

Ikut dlm sebulan brapa kali kena jumpa doctor. Sehari sebelum jumpa doctor, nurse akan suruh buat Bsp. Tapi setiap klinik maybe ada procedure sendiri.. Klau hari ni bsp awak melebihi paras normal, selalunya esok tu kena repeat lagi.. cuba wasap or call nurse yg handle buku pink awak.

4y ago

Td sya dh cuba call tp x angkat pula. Nk tnggu isnin baru g kk nk tnya psl bsp.. Tq bg info😘😘

Bergantung pd bacaan bsp yg disuruh ambil...klu ad yg lebih Dr sepatutny..ad doktor dia suruh repeat 2 minggu sekali...klu bacaan cntik sebulan sekali...kena jaga pemakanan..klu boleh...bacaan sebelah pg mula2 tu kena bawah Dr 5.3 n bacaan seterusny bawah 6.3..bergntung pd klinik...

4y ago

Ok sis tq bg info . Hrp lps ni dpt la jga pemakann.

selalu lepas cucuk 4 kali sehari tu kita kena jumpa doktor untuk doktor tngok bsp tu.. doktor akan bagi tarikh lain untuk cucuk klau bsp xok.. selalu selang seminggu la jgn smpai insulin sis nnti kena bersalin induce..

4y ago

Hmm tu la. Tkut plk kena cocok insulin. Hrp la dpt kawal pemakanan.

1 ari je sis, ikut date yg nurse suh wat. Mcm sy seari sblm date check up kena wat bsp tu. Esok nye g check up doc akn review keputusan bsp tu samada nk kena wat seminggu skli atau 2mggu skli. Gdm on diet 😊

4y ago

Lps ni kena tnya terus la kt nurse kan. Tq2 bg info😘😘

Brgantung pd bsp n doc sis. Mcm sy cek setiap hari tp dg cara hari ni cek pagi, esok check tghari, lusa malam dan seterusnya. Ada jga buat sebulan skali, seminggu skali. Sis cuba refer balik dgn doc.

4y ago

Oh igt hri2 tu ke buat 4x check sehari. Boleh ye buat cara mcm tu

Klo itu je tarikh yg dia bg.awak cuma Chek BSP pd tarikh tu.nnti chekup seterusnya dia kan bg tarikh br lg tu pun bergantung pd BSP awak yg pertama .kadang Smpai 1week skali.kdg Smpai 2week skali

4y ago

Ok2 .. Tq bg info. Sbb sya igt kena buat sndiri tarikh tu. Pape pun tq yr😘😘