makan terlalu byk

Ni 1st sy pregnant..Normal ke bila pregnant 10 weeks asyik lapar dan bila makan tu mmg byk. Pas tu perut mula penuh dgn makanan. Ade efek tak kt baby kalau mkn kenyang sgt ni ?

1 Balas

Mmg spnjg pregnant asyik cpt lapar je. Sbb energy baby pun ada guna jugak. Tp mkn berpada2 tkut berat naik mendadak boleh jd kencing manis pulak. So makan jumlah sikit2 tp kerap mcm 2-3 jam skali cmtu. Boleh tukar mknan tinggi fiber dan low glycemic index utk elak cpt lapar mcm buah2, sayur2, roti wholemeal

5y ago

Ooh baiklah2 sy akan cuba kurangkan kuantiti tapi makan dgn kerap.. tq Petica 😀