Normal tak perut selalu sebu?

Hai mommy semua. Sy pregnant 6 weeks.. Perut ni selalu je rasa sebu.. Rasa mcm penuh, x selesa, mcm ada angin. Rasa x OK lah perut ni, walaupun slps mkn atau dh lama makan... Normal x ye? Mmg mcm tu atau x normal.. Then boleh tak kita sapu minyak panas kt perut bila sebu2 je.. #SeriusTanya #ingintahu

14 Balas

normal, sama macam sy. perut sebu, sentiasa berangin, pedih ulu hati sampai tertonggeng² menahan sakit. elakkan guna minyak angin. awal² dulu sy x tahu, sy sapu minyak kapak. lepas dah banyak membaca apa yg boleh n x boleh, sy beli produk tropica, sapu massage cream pada perut n dada. sekarang sy dah 36w. .masih kena pedih ulu hati klu terlebih makan. itulah pengorbanan ibu mengandung.

Awal2 preggy mmg normal perut slalu sebu. Sy pun mcmtu gak. Elakkan sapu minyak panas, minyak angin atau seangkatan dgn nya. U kena cari minyak yg sesuai utk pregnant women. Sy pakai Mums Spa Coconut Spa Cream Tropika. Sebab kalau pakai minyak angin biasa bahaya utk baby. U bnykkan research eh awl2 ni. Bnyk minum air mkn ontime. Lapar je terus mkn jgn tngguh.

angin tu. bila preggy digestion kita slow down supaya baby boleh absorb max nutrients dari apa yg kita makan. banyakkan fiber + air tau supaya tak sembelit. minyak panas jangan lah, risau affect baby lagi2 awal2 ni kan.

normal. bloated , ada bdan akan rasa sampai usia kandungan 16 week lps tu kurang dah..ada orang hilang awal.. naseb badan ❤️

Normal. Makan sikit2 tapi kerap membantu juga atasi perut sebu tu.

kita sama sis. saya pun 6 week and asyik angin je perut ni

Normal. Jgn sapu minyak kat bahagian perut and belakang.

normal.. sye x sapu mnyak.. just mkn ontime je..

Bloated....mkn sikit2 saja tp kerap ...

Owh... Ok baik mommy. Tq for ur advise.