any tips untk bf ..

my newborn tak nak bf sya ,mcm mna nak buat dia nak bf ya , dia pun marah2 sbb puting tak ada , skrng pam and bagi dri botol jer .

9 Balas

Baby I macam tu jugak. I use nipple shield. Nipple puller tapi tak jadi. I tetap kena pam every 2-3 hours bagi dalam botol. Tapi lepas sebulan. Baby I pandai direct feed. You teruskan offer dekat baby. Nipple tu nanti kalau dah selalu pam lama2 akan keluar juga mcm sy. Skrg dah ok. Baby dah 4 months. Pakai botol dirumah babysitter je sbb sy working mom.

4y ago

terus cuba bg susu bdan ke dia mcm hisap tak hisap

Selain tu sis kena cuba juga tarik2 nipple supaya keluar..sy time pregnant 7 bulan misi da pesan supaya usahakan nipple kluar, kna picit2 tarik2. Misi smpai gurau, dy kata kalau susah sgt mnta tlg husband

Smelh.. sy pkai nipple shield bby xnk.. gne nipple puller xmnjd.. last2 sy bg je ank isap wlaupon mngmok..tgn pgg pydra picit tp tgn mcm gunting..insyaallah bole.. sy dri xde puting skg dh ad sbb bby isap

4y ago

Samala...Saya bagi jugak.picit bagi kuar susu dulu pastu sepit payudara atas puting tu.nanti baby Akan hisap

Mula2 mmang mcam tu, baby akan marah sbb dia xpuas hisap susu n xrsa nipple.. sis kena bg juga dia hisap, klu pam pun ok lama2 nnt nipple akan timbul so baby akan puas hati msa bf..

4y ago

sya try juga dia keraskn badan dan menagis

Ada jual kan nipple palsu tu utk ibu yg takda puting.kasih melekat kat puting kita.sya dah sediakan,takut juga baby tak dpt nenen..sbab puting sya tenggelam mcm titanic.😆

4y ago

adui hehe sian bby sya dia dh confuse

Mgkn dia keliru puting.. Keep bf dia.. Blh follow ig Dr https://instagram.com/dr_nurhayalactationcenter?igshid=4trn53mx0cnw

Cuba pakai nipple shield..sy beli dlm shopee, taip je nipple shield, ada bnyak jenis

4y ago

Masa sy pakai, pyting akan keluar masa baby tgh hisap, bila dh puting keluar tu sy cabut shield dan df mcm biasa..

Lebih baik elakkan bg btol dlu skrg ni. .takut nanti bby reject breast

4y ago

dh cuba bg breast tp dia hisap tk hisap then mrah sbb puting xda

Mungkin nipple confused tu

4y ago

sya rsa mcmtu juga humm