Baby Tak Nak Bf

Salam hi mommies, mcm mana nk buat ye if baby taknak bf. Dia suka minum botol pula skrg. 1st baby skrg nak masuk 5 months. Skrg mmg fully bf sbb sy housewife. But lately ni dia mesti menangis2 kalau sy nk bf. Bila bagi botol dia terus minum sampai tertidur. Sy jarang bagi botol kecuali bila sy keluar rumah lama and tinggalkan dia dijaga dgn mak.

7 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Stop guna botol kalau awak tak nak dia stop direct feeding . Kalau keluar pun cari tempat yang sesuai untuk menyusu kan baby jangan guna botol. Kalau awak tak kisah nak susu kan guna botol teruskan je pump susu masuk dalam botol .

3y ago

Klau bekerja minta org lain yglatih anak utk hisap botol supaya baby tahu bila dgn maknya kena df

VIP Member

Mungkin dia tak selesa dgn cara menyusu kot? Takpun, susu badan keluar banyak sangat? Ini antara sebab-sebab mengapa bayi enggan menyusu. Semoga berguna untuk sis! https://my.theasianparent.com/bayi-kurang-menyusu

VIP Member

Mungkin sis kurang pengeluaran susu badan...kene cari suppliment yg boleh tambahkn susu...baby mesti xnak kalau susu xlaju

Anak saya 2 bulan 12 hari pun tak bf saya bagi pakai botol tiap 2 jam kena pam

Stop bottle. Guna kaedah skin to skin. Patient needed. Goodluck

VIP Member

Dah nipple confuse tu. Galakkan skin to skin &bonding dgn bby.

Nipple confused kot