GASTRIK TANDA HAMIL??

Nak tnya kalau Gastrik tu tnda hamil ka? sbb 1 mggu ni rasa gastrik ja stiap ptg.. klu malam plaa mcm nak berak ja.. tp klu pg tndas x pla nak berak.. Ada siapa yg tau? nak tau jawapan sbb sya ada kem aktvti lasak dlm 4 hri ni

14 Balas

sayaa mcm tu sis.. perut sakit sngat.. tiap² subuh akan dtgg sakit.. pegi klinik swasta, Dr ckp saya gastrik.. so saya pun eyakan jerr laa.. lg pun asa tu Dr tnyaa juga bilaa last period tp Dr cek, dyaa kataa sayaa kenaa gastrik sedangkan saya xde gastrik pun sblum nie... xlamaa lepas tu, saya lmbt period 8 hri.. then cek upt, Alhamdulillah.. saya pregyy.. sedangkan dah 1 week saya mkn ubat gastrik... tp Alhamdulillah, anak sayaa lahir sihat dan sempurnaa.. kdgg kalau kitaa pregy nie lain² pembawaan.. lagi² yg first mom mcm saA

1y ago

mcm ni laa keadaan sy skrg.. tp sya sd 4kli cek upt... tp -ve😭

Kena check upt gak, tapi sy pun lepas sakit gigi yg teruk sehingga sakit ke kepala.. gastrik pula mendatangi, makan sikit tapi kerap pun still gastrik.. Hampir due period tu sy buat test selepas melalui simptom tiba-tiba rasa nak muntah, hsbd lak sakit kepala sampai rasa nak muntah.. Tu yg menguatkan sy utk buat upt.. Alhamdulillah sekarang sy masih dlm pantang.. Baby baru 32 hari.. Sy syorkan sebaiknya buat upt test, sbb melibatkan aktiviti lasak nanti

syazwa - mcm tu laa sayaa sis.. rasaa mcm nak membuang tp pegi tnds xde pun.. smpaikan sayaa jln membongkok dah sbb sakit sngt² ... tu yg pegi klinik cek sbb xtahan sngt dah sakitnyaa.. tp Dr sndri yg ckp adaa gastrik, so sayaa pun xde laa trfkir yg sayaa sbnrnyaa pregyy.. cumaa period sayaa jerr lambt.. tu yg sayaa cek upt tu.. better pegi cek sis.. nak pastikan sakit apaa yg bwatkan sis mcm tu..

1y ago

better pegi klinik cek.. nak pastikan betul² yg sis gastrik or x... myb memang gastrik kot

Betul klu pengalaman sy sendiri waktu sebelum sy tahu sy pregnant, sy kena gastrik. Sakit sgt2 sampai kena ambil injection. Then,lps 3 minggu mula ada tanda pregnant. X sedp bdn cmtu. Breast bengkak ngilu. Period x dtg check UPT positive. Pergi klinik Scan, dah pregnant 1 bulan. Alhamdulillah sekrg anak sy nak masuk 5 bulan dah

I pon sama sebulan tak dtg period, i tak jangka lah i pregnant kan perut i kembung gastrik sampai i jumpa dr, dr bagi ubat acid 😆 nasib baik i makan sebiji je selang 2 hari tu check positive dah masuk 4 minggu 🥰 bersyukur sangat allah jaga kandungan i.

sebelum sye check pregnant ,, kerap sgt sakit perut memulas2 , gi toilet tapi xrasa nk membuang pun .. lepas 2-3 hari check upt +ve .. sye cadangkan awk hati2 ya, pagi2 try check upt .. take care ..

sy mengandung anak first dulu gastrik awal2,tp x check pun upt.tp klu x check mcmmana nk tau mengandung ke x..so better sis check sbb sis pun ckp ada kem aktiviti lasak kan..blh standby awal2..

Xde lah sis, yg confirm gastrik tu tanda stomach inflammation. Xde kena mengena dgn pregnant atau tidak. Klu period dh delay, boleh buat upt utk confirm pregnancy 😁

better check first to confirm... than if preggy, happy for u... if gastric, pack early ( Eno or Gaviscon ).... hope all b fine.. tc

saya anak pertama mcm tu sis seminggu gastrik .. pergi hosp cek upt mengndung dh 6 minggu

1y ago

Sye ank pertama ok ,ank kedua nie lain mcm sakit perut mcm gastrik padahal sebelum nie ok je tak pernah kene gastrik ,lain2 pengalaman