pengalaman bersalin

nak tnya ibu2 kt sni kira mcm share pengalaman la smasa bersalin ada tak contraction ibu2 kt sni yg kuat? yes i know smua mmg la sakit kan.. but msa sy nk brsalin contraction mmg x bole nk katakn cmne kata doc bacaan mmg tnggi smpai dia tny ada mkn bnda yg buat sakit perut ke sy kata tak juga then dia kata bacaan contraction tnggi.. btw sy first mom mngkin sb first time la kot 😅lg2 single mom makin lah xmpur baur sakit tu huhu.. dgn menahan sakit tu nak tecabut katil lab room🤣 tgn sy pn sy ggit nak mnahan sakit tu.. pelik kn 🤣 tp auto sndri tebuat , smpai lebam kejadiannya , dah 4 bulan lebih yg lalu.. baby skrg 5 bulan da kemarin.. dan smpai skrg terngiang2 sakit tu ahahhaha.

17 Balas

contraction sebelah perut +sakit belakang memang sakit. Gigil teruk gila tapi cuba kawal dan positif .. 14hb saya pegi hospital sampai dah nak pukul 7 macam to .. cek jalan baru 1cm tapi dah ada contraction cuma tak kuat . Nurse macam nak marah sbb dia kata tade contraction,datng nurse yang ok sorang lagi baru saya bagitahu contraction sebelah perut sahaja then baru dia perasan perut macam senget .. Doc kata boleh balik tapi saya minta admit sbb tak yakin +jauh nak datang balik. Dapat katil sambil senam sambil mandi layan contraction then dapat baca yassin .. Habis yassin contraction lagi kuat cek jalan baru 2cm tapi boleh lelap lagi . 12lebih sakit sangat dah bawak senam,kawal nafas,jalan-jalan Lepasto nurse datang tengok "saya kata sakit sangat dah" .. Pukul 1 lebih macam to bawak labour room cek jalan dah 4@5 macam to lepasto akak-ii cantik nie kata "lepas subuh siap nie" "kalau boleh jalan,awak jalan dulu" .. Saya tak bangun pun sbb sakit sangat-ii nak tahan contraction sebelah perut + sakit belakang .. Saya layan contraction sambil baring mengiring kiri lepasto nurse masuk cakap kalau nak berak takpa berak je nanti akak bersihkan .. call suami bagitahu sakit sangat dah nie then letak call sambung lelap kejap.. pkul 2lebih pagi to call suami kata sakit sangat-ii dah nie sambil mengiring to pujuk anak,tahan contraction sebelah perut,sakit belakang tade air mata nak nangis,zikir je keluar dari mulut sampai gigil tangan tahan sakit .manja-ii dengan nurse minta air 🤣🤣. Minta ubat tapi tade ubat 🤣🤭. Last-ii nurse cantik ajar ngiring ke kiri,sebelah kaki lipat kalau sakit datang balik nanti tarik bontot lepasto teran. Saya buat 2kali teran to ketuban pecah lepasto jerit "akak" "akak" "yaa kenape" saya jawab "ketuban pecah" "ok... haaa" "ketuban pecah" .. Laju masing-ii datang(kesian sbb diaowg tengah rehat) siap-ii semua teran-teran sampai tak cukup nafas alhamdulillah 15hb 3.15a.m keluar lah seketul lagi copy paste muka ibu 🤣🤣🤣🤣.. 3.16@17 macam to call suami kata baby dah keluar (suami baru lelap sbb anak sulung tak sihat).Tunggu akak nurse jahit. Part jahit nie nak jerit,nangis tade air mata masalahnya.. Pujuk-ii akak nurse to minta stop sbb sakit . Dah settle balik katil semula call suami tak angkat,saya call sil sbb dia excited gila tunggu bambam nie keluar.. Pukul 6 pagi baru saya call mak bagitahu baby dah keluar. Pagi-ii suami menung( betul ke ibu call tadi kata baby dah keluar)*dia story semula dia bangun tido to dia menung . Saya hanta gambar baru dia nangis tengok betul baby dah keluar.. Pagi-ii sister yang attend semalam to tinjau saya,muka happy je tengok baby dah keluar.. Dia minta izin bawa baby kat luar saya bgi je sbb kat dalam to semua baik-ii gila,lembut jee.. sister Ingat gegirl skali buka pampers boboy 🤣🤣🤣.. Kene uli budak kecik nie 🤣🤣🤣.. Alhamdulillah sekarang dah 7bulan. Dah nak merangkak dah.. Terima kasih akak-ii nurse yang baik hati.. Layanan memang tiptop 👍👍.

My experience 1-3cm tu takdelah lama sangat 3cm terus masuk lb pastu stuck kat 4cm lama sangat and kuat ye contraction nya. Dinding rahim i tebal even doctor dah pergi korek pusing2 jari kat dlm still xleh buat jalan. Masatu rasa tercabut dh nyawa. Cucuk lah ubat tahan sakit still x jalan kena suruh neb pulak makin nak terberanak. Makin lama makin rasa nak terberak sekali check still 4cm air ketuban pun dh start leaking. Terus dh tak tahan everytime suruh nurse tu check sbb rasa nak terberak sampai nurse tu hilang sabar kat i 😂 terus dia tngok eh kepala baby dah start nampak. Sama lah i cannot teran keluar masuk kepala baby sbb dh xde tenaga. Mana takya contraction start pagi 4am - 12pm. Nak makan minum pun x menyempat. I pun almost nak kena paksa beranak sbb contraction kuat sangat tapi bukaan lambat nak bukak. Fuhh belum cite kena rengat lagi after beranak. Rasa trauma terus nak beranak.

Pengalaman saya pula masa bukaan 4-6cm tu masi blh tahan lagi. Siap blh exercise blh jalan2 lagi dlam labor room tu🤣 tp hujung2 rasanya 30 minit sblum bukaan full tu mmg sakit yg takleh dibawa bincang la smpai mengiring kiri buat cara kawal pernafasan tu setiap kali contraction menyerang sbab masatu contraction skali rasa nak terberak tu🤣 saya silangkan kaki risau baby terkeluar🤣 tp mmg genggam tangan husband kuat betul la setiap kali contraction nak terberak tu. xsmpai 30 min tengo saya mengerang sakit tu husband tekan callbell suruh nurse check bukaan sbab tengo i mcm dah xkeruan. Skali check dah 9cm🤣 dlam masa 3 jam lebih je dari 4cm ke 9cm.. trus call doctor suruh dtng.. doctor dtng skejap je xsmpai 20 min baby dah kuar dngan 3x push🤣 sempat lagi doctor and nurse ajar cara meneran sbab anak sulung kan.

10mo ago

yg rasa mcm mau terberak kan😂 hahahah wahh skejap sja pula yaa.. syukur lah dah selamat bersalin kan🥰🙏🏻 ank brp bulan sis

Saya! Mmg time contraction tu sakit gle sampai sy gegar2 besi katil. Pastu nurse2 plk bz nk pgang perut mase tgh on Ctg, bacaan Ctg x cantik mase tu sebab baby tdo.. dorang cm usik2 perut mmg kena marah la dgn sy😹tgh sakit xleh bincang dorang duk goyang2 perut. Nasib x kne maki😹😹 bacaan contraction sy dekat mesin tu kuat doc kata tp progress bukaan jln tu slow. Menahan 2 jam sakit, pastu doc tanya sy ade minum air selusuh ke ape. Sy kata xde , x sempat2 minum aihhh dah tiber kne tolak ke LR sbb mlm sbelom tu sy demam n ketuban pecah so doc takut baby terkena jangkitan kuman. Minum air selusuh kebenda nye, dah kne paksa bersalin induce ubat mmg sakit x terkata lah.

Saya masa bukaan dah 4cm sakit sgt.. nurse ckp bacaan contraction tinggi walaupun baru 4cm, lepastu pulak nak ke 1cm seterusnya makan masa 2 jam boleh bygkan tak huhu..4cm pkul 5 ptg , 7cm baru pkul 9 malam. Dah tak boleh senyum² dah pikir nak beranak cepat² je 😭 Sebab kesiankan saya dr cakap bagi masa sejam.. kalau still low progress nak induce drip supaya cepatkan bukaan, sbb tgk sy sakit contraction yg tinggi dan lama Dalam kul 1030 mlm walaupun bukaan baru 8cm saya dah rs nak terberanak dr pun gunting utk buka laluan dan suh saya teran je.. alhamdulillah sempat bersalin sblm kne induce drip.

10mo ago

i see.. x trkata kan sakit ya amat tu🥺🙏🏻tp demi lahirkan si malaikat kcil😍

saya x tahan MSE hujung2..Sbb dri pukul 8 mlm dh 9cm tpy Smpai pukul 3 Bru msokk lb..misi x BG beranak Sbb anak first selalu lmbt.. padahal dh 9 cm..msokk lb pukul 3 pagi..ingtkan nak beranak terus..Dr tahan Smpai kul 5 lebih 😢last2 Sy ckp x tahan sgt2..Dr tu yg suruh Sy tahan jgn beranak dulu..Dy marah sy Sbb Sy x teran kuat2..padahal Sy dh teran kuat2..yela dh x de tenaga..dri pukul 8 mlm Smpai 5 pagi menahan..last2 Dr tu marah dh la czer je la baby Pon dh berak dlm perut...MSE dlm lb Pon smue biarkan Sy ngn akk LG sorg tu..smue dlm lb sme ngn Sy tu czer dlm 3 4 org x silap

9mo ago

Mcm saya hospital ampang. Dibiar je dlm labour room. Dah la husb x sampai lg mse tu. Xde pun eh nk bg semangat ke ape, sy pegang tgn nurse tu pun dia wt xtau je, mcm pegangan tu x dibalas. Pastu Kena jugak sekali dgn nurse tu , dia blh kata mcm ni, “jgn beria sgt teran”. Aku be like ko dah knp, ingat benda ni kita sengaje ke, mmg rse nak meneran tu dia dtg sendiri. Pastu dtg doc, dia suruh push. 2x push keluar lah baby. mungkin mase tu nak tunggu doc sampai dlu la kot tu yg tahan2 saya xnak bg beria teran. So mmg idok ler nak beranak kat situ pasni kalo ade rezeki psni nk branak dekat semi private.

baby dh nk masuk 5bulan dh. pengalaman saya pukul 5 pagi tu dh kerap sakit perut setiap 2 minit, pergi tandas cek dh turun darah.. saya overdue. gi hosp CTG x cantik, bukaan baru 2cm. smpai nusrse ckp 'awak ada minum air apa2 ke? contraction awak kuat, tp saya tgk muka awak rileks je mcm x sakit'. 2 org nurse ckp mcm tu dkt saya. minta ubat tahan sakit still x boleh tidur. cucuk epidural dlm LB baru dpt tidur time tu 2:45 pagi keesokan paginya. Sepanjang dlm LB tu saya tidur je. pukul 5ptg masuk dewan bedah. bukaan stuck dkt 6cm. rerupanya sbb baby besar. 3.8kg baby boy.

saya kena masuk lb time bukaan dah 4cm, sakit contraction dia allahu, Tuhan je yang tahu sakit dia huhu.. dia main dekat sekitar pinggang, rasa macam senggugut period tapi 2x ganda lagi sakit 😂😭 hampir 15 jam jgk lah menahan sakit dalam lb, bila bukaan baru 8cm, sy dah start rasa nak meneran tapi biasa lah bab meneran ni kita tak boleh nak kawal sangat, so tisu dalaman koyak, lepastu sejam lepastu rasa nak meneran lagi lepastu doc check jalan, and dia suruh teran. pukul 9.23pm alhamdulillah dah keluar babygirl 😂❤️

10mo ago

dah 26 hari dah alhamdulillah 🥰

5bulan lepas , tak tahan sakit contraction tp bukaan slow .. 10 jam dalam LB . sakit tak tertahan, doktor nak bg masuk besi dekat kepala baby ntah apa nama dia sbb ctg baby tak berapa cantik , katanya saya goyang kaki tak pandai diam tapi saya tak nak.Sampai dktr marah jangan goyang sgt ctg baby tak cntik Mcmna tak goyang kita dah menahan sakit tp bukaan slow, kenapa la tak cpt bukaan tu.Start dr wad induce ubat , belon , masuk lb pecah ketuban , induce drip .. siapa tahan 🤭 last2 czer 😵 baby esok genap 5bulan ..

first time mom juga, katil tu nyaris nak tercabut besi pemegang masuk lbroom 4cm doktor pecahkan air ketuban haa masatu la rasa nyawa hujung2 punya sakit tak tahu nak cakap , yg penting air tetap minum haus woo nak meneran udahler bulan puasa beranaknya nurse pun ha bawa air siap straw bagai , mana yg nurse tempik2 kita mmg kena la tgh sakit nak tempik2 , dengan x ambik epidural takut sakit pinggang punya pasal , lepas 4 jam dalam lb keluar seketul princess dh 9 bulan 😁