4 bulan lebih selepas bersalin

hello moms , baru2 msa selepas 2 bulan x silap ada doc kt kk suru sy bt papsmear klu baby jarum nnt utk 2 bulan dia suru sy tny kt nurse nk bt papsmear lps tu sy da la ckp kt nurse nk bt then ad nurse kata jgn dlu sb tkut sakit bekas jahitan sy pn sbnarnya mmg msi rsa sakit so sy hold la dlu tnggu ok skit kata nurse tnggu sebulan lg la. tp bila da ok x sakit jahitan period pula da takda , setau sy buat papsmear msti ad priod lps da hbs bru buat kn? tp smpai skrg sy blum lg period. sb normal lakn.. so d sni mksd sy nak tny. adakah betul buat papsmear kena ada period trlbih dahulu? last period masa dah 2 bulan selepas bersalin.. smpai skrg belum ada #pleasehelp

9 Balas

tak pernah dengar. sy buat masa dlm pantang. nurse kk panggil buat. masa tu mmg tengah dlm darah nifas. rasa nya papsmear ni tak perlu tunggu awak period pon. boleh buat bila2 masa sahaja. tujuan papsmear nk check pangkal rahim kita. okay x

Saya haritu anak cucuk 3 bulan bila umur dah 28 doc bagitahu untuk buat pap smear. Buat dekat kk. Saya ingat next month anak cucuk 4bulan nak buat . Tak silap saya doc cakap waktu tak period boleh buat.

6mo ago

Ahh i see.. thnks sis

biasa ja lepas bersalin period xdtg, sbb baby bf..pap smear pun xkisah nak buat bila, baby da setahun nanti pun boleh buat..pilihan kita

tak perlu tunggu period pun utk pap smear klu lps bersalin. luka dah okay tak sakit dh boleh nk buat

Papsmear tak perlu tunggu period. Lepas bersalin normal je period lambst sebab menyusu.

Sy lepas 6 bulan baru buat, masa jumap doc baby 1 bulan hari tu.

Saya tak tahu nak jawab. Nak tahu juga.

Saya pun buat masa anak cucuk 2 bulan

xperlu tunggu period..