Dkt hosptl gov xde offer gas ke masa dkt labour room tgh menahan sakit tu?

Kwn saya dlu di offer epidural masa bersalin normal.. yg offer tu dia pkai bju koperat dok pusing² dkt labour room tnya sapa yg nk.. Time saya xde plak org dtg tnya sbb sy bersalin dlu 2pg.. kwn saya tu bersalin tghari.. Adik saya bersalin swasta dpt gas yg kasi khayal tu utk kurangkn sakit.. Ko la hsptl gov pun ade offer gas.. Mklum la 7thn da x bersalin, x tau prosedur hsptl gov skrg mcm mna.. Saya dlu induce drip 2 beg. Sakit nya Subhanallah. 2ptg masuk labour room 2pg bru bersalin. Induce drip tu bg kuatkn contraction. Sbb saya kne pksa bersalin 38w.. Smpai da nk tolak czer da nasib bby kuar.. Kali ni pun kne serah diri 38w nnti.. Kot la ada option utk kurangkn sakit contraction tu.. Sbb mase serah diri nnti doc bgtau mmg kne induce.. Seriau rasa nk hadap sakit tu..

20 Balas

Sy second bby ni dr offer mcm2 ubat tahan sakit, so sy pilih epidural tapi risiko dia pada saraf la klu silap, sy amik sbp sy induce, dah 2 hari sy tahan sakit kt ward,badan lemas tahan sakit, induce masuk ubat kt bawah dan masuk belon, 3cm dah masuk labour room, start kul 11 pagi sampai lah kul 6ptg bru beranak, sy beranak kt hosptal je.. epidural ni ok, x sakit sgt bole lagi ktwa2 dgn suami walaupun nk masuk 9cm😅 tapi tula msa nk teran tu tetiba mcm sy x pandai teran mcm xde rsa pape, mungkin sbp ubat tu atau sy dah penat tahan sakit sblm masuk ubat epidural, dan skg lps bersalin belakang sy sakit, sakit lain mcm😂ni x tau sbp ubat tu ke atau sakit2 badan normal tpi mmng sakit la,sakit nk bediri lama2

Masa saya bersalin contraction sakit sangat2 dah tapi bukaan baru 4cm mcm nak putus dah nyawa. Pastu nurse suruh sedut gas tu but my experience makin sedut gas tu makin rasa nak terberanak adalah takde kurangkan sakit pun. Pastu nurse tu offer inject ubat tahan sakit kat punggung for me ni pun mcm x function dngn saya 😅 .. saya pun hampir nak kena paksa bersalin sbb contraction kuat tapi bukaan lambat nak bukak. At last tahan punya tahan nurse pun marah sbb katanya belum boleh push tngok2 kepala baby otw kluar.

saya gov masuk LR 7mlm bersalin 11mlm hari weekday, induced ubat masuk bwh 2kali masa kat wad. dah masuk LR je baru dapat ubat tahan sakit cucuk ontot sblm dr pecahkan ketuban.. pengalaman 1st bersalin tu rasa mcm LR tu bilik penyiksaan. ckp kat ntah la dr ke nurse ke sape yg kat situ mintak tolong sakit niii, dia kata "dh awak nak sy tolong apa?" pastu dia berlalu pergi je..dh la takleh minum langsung bibir kering tebal rasa

Doc offer je ubat tahan sakit. Tp sbb tk berasa sakit Sgt masih blh tahan sy tk ambil pun. Sy kena induce masuk ubat dgn belon. Kena bersalin awal sbb gdm. Cuma dh nk bersalin contraction makin kuat terus mntk ubat tahan sakit. Tp doc mmg pesan if ambik ubat nnti jd mengantuk susah nk teran. Dia bg je pilihan ats kita je nk tknk.

Saya bersalin swasta mmg ade offer. Semua jenis pain killer la dorang offer. Gas, epi, and satu lagi saya lupa ape nama.. but dia cucuk dekat punggung. Saya ambil gas and cucuk tu. Tapi honestly gas tu tak kurang kan rasa sakit pun.. dia mcm buat you ngantuk and lalok je 🤣🤣

8mo ago

Haha erm.. tak tau la nk ckp mcm mana ye.. nk kata dia ganggu tenaga tu mcm tak..dia cuma buat saya sgt ngantuk.. sampai bila contraction tak de waktu time nk meneran tu, saya sempat tido for few seconds before contraction datang balik and I need to push again. Lalok mcm mana pun, bila contraction dtg tu dia sakit so badan cm tersedar sendiri 🤣 Yg ganggu tenaga saya is the fact yg saya hanya minum sekotak milo je the whole day. So towards the end tu mmg energy dh habis sgt sampai rasa mcm give up dh nk meneran. Dr ckp cara saya teran betul, tapi tk cukup kuat. Tapi alhamdulillah berjaya jugak la akhirnya. So conclusion is, main thing yg kacau energy saya is the fact saya tk makan. Not really about the gas 😅

Gas tak kurangkan sakit pun. Kalau sedut lama2 kite jd khayal mcm mamai tp sakit tu still sakit sgt. Sbb dekat PPUM masa jahit tak bius doctor suruh ambik gas sakit yea. So masa dekat pantai hospital sy ambil epidural bagus sbb 8cm br rase tekanan sgt2 utk push tp tak sakit teruk so semua smooth je. Sy tak ambik gas pun..

8mo ago

risau nk amik epi.. risiko sakit pinggang kemudian hari. Seksa oo kene sakit pinggan saya pernah kene dlu

sy bersalin 3 anak di gov hosp tak pernah dpt apa² benda utk kurangkan sakit contraction. layan contraction non stop sampailah baby keluar. jahit tak bius,lepas selesai jahit nurse korek dlm rahim utk keluarkan sisa darah. lepas keluar dr LR terus ke toilet utk kencing dan tukar pad

setahu sy sejak sy bersalin tahun 2020 pun gov hospital dah mulakan painless delivery. mcm2 ubat tahan sakit nurse offer kat sy dr gas entonox hingga la ke epidural. siap bg pamphlet pasal semua ubat tahan sakit tu. dia bg sy gas dulu sementara nk buat pilihan ubat taha sakit yg lain.

8mo ago

iye sis ade. nurse yg offer. rezeki nk bersalin nurse baik2 je haritu

sy anak 1st nurse offer ubat tahan sakit cucuk kt bontot tu je.. lps tu tido x sedar apa sampai doc dtg kejut sruh push sbb dh 10cm.. bila masa dia check jalan pun x sedar.. haha lawak bila ingt blik.. skrg anak 2nd dh 36w hrp² dpt lagi laa nnti🤣

8mo ago

sy pula dorg offer ubat tahan sakit tp tak jalan sakit yg tak blh tahan daa.. last² masuk labour room bukaan cepat that y contraction tu sakit sgt..

saya bru bersalin hritu diorg mmg offer epi tpi tk sempat kne cucuk bby da klua.. diorg msuk ubat tahan sakit ikut tgn n saya ad sedut gas tpi tkboleh lawan sakit contraction tu 😂.. kwn saya cucuk epi katanya mmg tk sakit pon mse contraction