Perut Bump

Nak Tanya Normal Ke Kalau Dah Masuk 13week Tapi Perut Tak Nampak Lagi Bump Dia , Nampak Macam Perut Biasa Jee . Takda Pengalaman Lagi First Baby ?

115 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Tahniah atas kehamilan anda. Untuk makluman puan, puan tidak perlu bimbang jika “baby bump” atau benjolan kehamilan masih belum kelihatan. Hal ini adalah kerana, benjolan ini muncul bergantung kepada pelbagai faktor seperti bentuk tubuh seorang wanita, saiz bayi, jumlah bayi dalam kandungan, genetik, dan lain-lain. Sesetengah wanita mempunyai benjolan yang lebih jelas, sesetengah benjolan kehamilan bagi wanita yang lain hanya muncul apabila mereka mencapai trimester atau minggu-minggu akhir kehamilan, dan ada juga wanita yang tidak begitu jelas benjolan kehamilannya sehingga mereka melahirkan. Perkara ini biasanya adalah normal, yang penting anda sentiasa mematuhi jadual pemeriksaan antenatal yang disarankan pihak klinik kesihatan atau klinik ibu mengandung yang lain. Hal ini adalah bagi memastikan tiada sebarang komplikasi yang berlaku seperti bayi yang kecil dari usia kandungan, bayi yang terlalu besar, air ketuban terlalu kurang atau lebih dan lain-lain yang boleh mempengaruhi saiz benjolan kehamilan anda.

Saya first baby, and brbdn besar. So mmg lg cmpius lemak ja lebih haha. So far 5bulan bru perut nampak babybump cekang... Sblm ni mmg gelebeh lemak ja la dh lemak tebai haha.. Ikut org juga kita kn bdn msg msing xsama.. Ada juga 16w dh rsa gerak baby. Ada juga 20w. Kdg mybe dh rasa kita ja kot xprsan. Sbb 16w tu kalau gerak haluss jaa

Alhamdulillah sy 10w dh nampak perut sikit walaupun x banyak sbb perut sy ada otot, disebabkan pregnant otot perut pon hilang, ramai yg tegur mungkin sbb faktor badan sy jenis cepat naik n cepat turun kalo gemok nampak berisi kalo kurus nampak kurusnya... inshaAllah awak pon akan nampak juga... janji baby sihat

5y ago

Sy doakan sis dan baby sihat... baby bump semua ibu mengandung akan rasa cuma faktor dalam bdn kita je cepat atau lambat

Saya badan besar. Now 6 bulan ada bump tp lembik2 lagi sbb still tak padat dan tegang perut. Bby masih ada ruang lebih. Kalau bby makin besar baru nmpk perut tegang bulat mcm org pregnant. Ramai yg terkejut bila tau pregnant, dorg duk ingt sy buncit mkn byk sbb nmpk lembik2 lg perut. Hahahaha.

Wslm.. Sy pun tgi 163.. Tp kurus.. Brt aritu mse 20week 49kg.. Now daa 22week xnmpk sgt pun perut.. Cm buncit skit jek..org asek tgur perut kecik.. And ni my third pregnancy.. Mybe mg kulit perut jenis tebal kot, sbb tu xnmpk sgt bby bump. 😊

Saya pun tinggi lebih kurang 164, badan besar juga, bukan kategori kurus la. Hihi saya sekarang 34 weeks, babybump nampak start hujung 7 bulan. 28 ke 30 weeks macamtu, baju tshirt yang selalu pakai memang akan nampak perut dah. Hihi

5y ago

yakaa... kiranya lain orang lain laa dia pnya tahap buncit tu ye.. hehe.. sbb balik kampung org xtahu pun sya pregnant. sbb sya mengembang ketepi. haha, nampak mcam gemuk je.

4 bln awai lg sis.. tmbah2 klu pregnant ank sulung..lgpn lain org lain perkembangannya sis..ada yg cpt nmpk.. ada yg lmbt..sy skrng pn dh 30weeks prgnnt ank no 3 pn org still ckp prut kcik je 😂😂

5y ago

Samala Kita.nak beli baju pregnant lawa2 pun sedih tengok perut Tak Naik macam ibu mengandung lain😂😂😂😂😂😂

Kalau dr scan ckp baby xde mslh it should be ok nothing to worry la mommy..xperlu nk membandingkan saiz perut kita..yg plg pentg baby sihat dr n nurse xkomen ape2 tu alhamdulillah syukur

Sy dah 28week lebi..kdg ada yg xpercaya sy dah 28 week..bab nmpk perut kecil ja..sy punkdg tengo perut nie dah besar kdg still nmpk kecil..papun yg penting size n berat baby ok n sihat ja..

Sy now preggy no3, da 6bulan daa, tu pun org tgur xnmpk preggy pun. 😂 Org ckp slalu kalo ank first normal perut nmpk kecik.. Tp sy ank da nk msok 3 pun perut kecik.. 😌

5y ago

Yea sis.. Sy mse preggy no2, da sarat daa mse tu.. Pegi bank, pgawai bank ngurat.. Xtau laa dia buta ke ape ke xnmpk sy preggy. Hahahahaa.. Tp ank2 sy yg first gurl kluar 2.9kg, yg second boy 2.8kg..