Mabuk Hamil

Nak tanya mommies sekalian , saya dah 8 week , mabuk hamil lagi and tak lalu makan kalau makan je mesti boleh makan ikan masin je boleh masuk tekak. boleh ke makan selalu ?

11 Balas

saya start 5weeks+ smpai skrg 8weeks masih xde selera makan.yg suami pulak asyik tnya je nnti nk makan apa , sbb dia xtau selera kita.so stiap kli dia tnya sy rasa loya sbb sy xboleh fikir langsung pasal mknan..kt otak xboleh lalu lngsung gmbar mknan.hehehe.so bila mknn dpn mata sy telan jela😂kalau lalu mkn bnyk skit , klu xlalu 2,3suap dah.pastu mkan mknan biasa mcm roti kerepek😅

1y ago

Jgn isau nt nk masuk 2nd trimester akan start ade selera mkn..

Hi faz, try makan benda lain selain ikan masin. Ikan masin tinggi garam, kalau sekali sekala boleh je. Kalau selalu mmg tak baik. Makan sedikit tapi kerap dan elak makan pedas. Dulu masa sy mabuk hamil, sy minum banyak air sejuk dan air kelapa muda yg fresh sejuk tanpa gula. Makan pun sikit2 je, sy makan biskut2 kering, makan kekacang, makan bubur dan sup. Makan yg plain je.

1y ago

saya pakai coway sis tapi tulah kalau minum air bnyk sngt kelat nya tekak tuhan je tahu 😔

saya dulu masuk makanan je muntah bau apa pun tak boleh, termasuk sabun basuh baju..baru 6minggu, tapi berat susut dekat 5 kg. sampai suami tegur org pregnant makin gemuk, saya makin kurus.😭 sampai satu tahap terdetik, baby dlm perut mcm parasit, sedut khasiat badan orang lain😂😂😂

masa sy alahan dulu sy boleh makan bihun tomyam je tau. nasi semua xboleh. tgok je muntah. so selama 3 bulan gak sy makan bihun tomyam, roti, dan buah2 sbb tu je yg boleh masuk

1y ago

sbb tu sy try bihun tomyam. sbb dia masam2 pedas. mmg doc kata kurgkan makan pedas tp masa preggy ni pedas tu yg sy selera. xpe asalkan awak boleh makan buat masa skrg.. mkn je dulu. tp supplement jgn lupa makan. insyaAllah nnti dah ok sikit makanlah semua benda. skrg ni kalau lalu makan buah n sayur cuba perbanyakkan buah n sayur

jangan selalu mak saya dulu pregnant kan adik bongsu selalu sangat makan ikan masin bila keluar terus kena darah tinggi tak tahu lah sebab ikan masin atau faktor umur

Sama macam sy. Masa alahan sy boleh telan kalau makanan tu masin sikit. Boleh makan tp sebelum goreng ikan tu rendam atau basuh lama sikit biar garam tu berkurang

Kebetulan keluar ni.. takelok katanya makan time pregnant. So try la makan benda lain.. sy mostly benda masam masam - up until 4 months baru hilang loya

saya 5weeks tgh pening demam xselera makan ...smpai suatu hari tu sy mengidam nk mkn sambal lada je dan mengidam nk benda pedas+masam

Dulu pun tak lalu sy minum air mineral. Sy kerap minum air kelapa muda yg sejukkkk. Sedap sis haha

sya yg 12week pun Masih Ada mual2..😅