mabuk hamil

Perut sy dh masuk 10minggu...sy tak boleh menghidu seemu bauh dan tak boleh terima semua makan yg sy boleh makan..boleh bagi petuah utk hilangkn mabuk hamil ni?

9 Balas

normal sis. 😊 saya ni start mengandung tiba-tiba hidung jadi super power sensitif dengan bau. bau busuk kandang lembu 1km pun saya dah boleh hidu. bertabah la sis. masa mengandung ni je macam-macam perangai pelik ni jadi. nanti dia akan berkurang sendiri.

xde petua sis. makan apa yg boleh makan...kalau xlalu makan buah je n minum susu. sye biasanya bau minyak angin je sis Sbb Tu je buat saye lega n sye bnyak tidur Sbb xlarat nak buat apape

Saya x da petua tapi normal kot saya sampai 16 minggu baru okay. Cuma lepas tu loya dia je x hilang dah start boleh makan. Nak masak jela saya x mampu sbb ada tumis2.

Try and error apa yg blh bt awk hilang loya...jgn benda yg bahaya sudah..sy dulu makan epal hijau dgn garam..makan buah hari2 smpai knyg..benda lain xleh bau n telan

Sy dh 13 minggu pun sama mcm sis.. Dh bermacam petua try tp masih jgak muntah2. Sabar ye sis.. Harap2 xlama la kita mcm ni.

Sy bru 7 week. Lambat lg nak habis morning sicknes 😰😭...mkn pun x slera, pale pusing, gastric 😢

Sabar la..sy pn alahan truk stiap kli preggy..sabar je insyaAllah nti beransur hilg alahan tu

benda ni normal lama kelamaan akan beransur pulih seiring dengn pembesaran baby dlm perut ..

normal sis...sya smpai 23 week masih muntah2 x blh mkn apa2 lg ...n bau pon x blh..

5y ago

a,ah sis sya lma...nk msuk 6 bulan brat bdan bru naik 1kg