Pantang lepas bersalin

nak tanya lepas masa pantang boleh makan telur tak? Ada orang cakap nanti gatal...Saya bersalin czer..

16 Balas

Mitos orang tua2 je pasal telur ni menyebabkan gatal. Doctor2 kata boleh je sbb telur high protein and boleh bagi tissue2 cepat sembuh. Unless awak ada alergik takde masalah nak makan cuma awal2 tu jgn ambil yg bergoreng, better yg direbus

Telur banyak protien.. so bagus kalau makan masa pantang..cuma tak pasti jugak sebab badan orang ni lain2 reaksi dia.. ada yang lepas makan ok je ada yang lepas makan gatal2

Saya pun tak pasti ni. Orang tua2 kata, telur gatal dan boleh buat luka jadi bentan. Nanti lambat baik. Jadi, tak sure betul atau tak nasihat orang tua2 ni.

kalau telur tu goreng sy rasa jangan kot..kalau telur rebus boleh tapi tu pun sy ragu2..last2 sy tak makan pun telur masa pantang...lepas pantang baru makan

tak silap saya telur bagus untuk org berpantang ni. sbb banyak protein..tapi mak sy tak bagi dulu makan telur sbb nanti gatal dekat luka bersalin.

Better elakkan lah tapi dpend jugak...ada orang makan okay je ada orang makan gatal2..so kena try and error...if masa makan ok je then boleh lah..

Try n error sis, kalau lepas makan tu ada rasa gatal2 or allergic better stop. Kalau rasa ok makan je sebab telur banyak sumber protein 😁

saya elakkan sebab telur antara makanan yg boleh trigger kegatalan.. Especially kalau ada jahitan, lepas pantang baru saya makan

Kalau mmg ada alahan telur, better elakkan. Kalau xde, blh je makan, cuma saya start makan telur mnggu kedua,

Saya makan je.. semua saya makan.. first and second week je agak jaga lahh... Pastu semua bedal