nak tanye?

nak tanya mommy2 yg bersalin czer? bila boleh makan telur? berapa lama ye ? sy dah sebulan 14 hari pantang..boleh ke makan telur..?

15 Balas

Doktor kata lepas operation kena banyak makan telur dan ayam sebab banyak protein... Bantu sembuh luka... Tapi kalau ada alahan dengan telur/ayam boleh elakkan dari makan... Tempat operation bernanah selalu disebabkan oleh jangkitan... Keadaan yang lembap... Make sure tempat operation sentiasa kering dan bersih... Masa mandi biarkan air lalu ditempat jahit untuk bersihkan dari kuman2 daki2... Lepas mandi lap/lalukan dengan kipas hingga kering... Insya Allah... Luka cepat baik... Take care sis...

9mo ago

ni betul sy mcm tu dgn banyakkan bergerak .

Sy czer jugak.. Tp spnjg tmpoh bpntang my mom x bg mkn telur.. Tkt gatal2 or tmpat czer tu bernanah, my mom gtau bkn sikit luka czer tu berlapis lapis kena belah sblm dpt kuarkn bby, kt luar nmpk ok pn y dlm kita x nmpk.. So sy elakkan la mkn telur.. Risau jugak.. Lau xde pape blaku ok la.. Org2 ckp ikut badan msg2.. Bg sy baik elakkan dari mnyesal😁

4y ago

saya pun fikir mcm tu 😅 memang luka luar da sembuh tgal parut je,fikir yg belah dlm tu je..boleh ke makan telur hehe sy pun xberani nk makan.. kalau makan makan yg benda xgatal..tlur,makanan seafood pun sy pantangkan dlu 😅

Xsure la sis..mcm sy berpantang 100hri..lepas 100 hri tgk xde alahan pape br sy mkn.. pape pn depend pd bdn kita mcmne.. stiap bdn adalah brbeza..tindak bls sesuatu perkara juge berbeza ke atas bdn stiap individu..

4y ago

ooo ok saya pun makan benda yg xgatal.. pantang yg tu je

Saya ada baca artikel dari post Dr. Emelda , katanya telur tak menyebabkan bernanah tempat luka czer, hanya infection kuman shj boleh menyebabkan luka bernanah , Allahu a'alam. Saya makan je telur tp ambil telur ayam kampong yg kuningnya shj .

sy pon czer.. 13/1 tu hri bersqlin.. balik hosptal esok trus makn telur, ayam,ikan daging ikan semua saya bedal... tgk bdan sis... sy alah udang kering.. gatal mnje je.. tp sy msak letak je la.. takut2 t bdan kita xkuat

4y ago

oh yeke.. sy xberani nk makan lagi 😅 takot luka yg dlm belum pulih lg, sbb masih rasa sengal2 belah dlm je..sakit tu xde lah..kalau hilang sengal2 boleh kot sy nk cuba makn.

Try makan telur LTK selenium dan Ayam organik @ Ayam kg x makan dedak.. Sbb yg buat gatal2 ni psl telur cucuk n Ayam cucuk.. Kalo ekzema telur n 2 Ayam ni pass.. Xgatal Tp makin baik kan kulit.. 😊

Sy ank nk dkt 1 thn br berani nk mkn telur .. Takut n risau .. Kt xtau kn luka dlm . Tp Sis mknlh ckit .. Klu ok xda masalh mknlh . Tp biarlh berpada2 jg.. Kt berjaga2 jk

4y ago

Jaga mkn jk sis .. Baru lg luka 2 .. N jng angkat bnda berat melebih berat baby ..

Sy mkn lps 2mggu..dia depend pd org juga, klo alergik sblm pregnant xgalakkn mkn.. Utk cpt baik luka kna mkn mknn asas vit c.. Cth oren, anggur ke..

4y ago

ok nanti beli buah2 tinggi dgan vitamin c 🤗

Bergantung kpd Luka puan. Jika nurse cek kata Luka nmpk cantik, X de nanah Dalam, bole la ambil telur lepas sebulan.

klau boleh elakkan dulu.. sbb lapisan kita bnyak.. tkut mnyesal kmudian hari.. sabar ya sis💓