Berat bayi

Nak tanya.. kalau macam baby lahir berat 2.9kg memang dalam beberapa hari (sebelum sebulan) nak kene naik ke berat baby ni? Ke normal sblm sebulan berat dia still 2.9.. ke kene naik jugak walau sikit? Sory sye first mom dan sye df baby je xde bagi susu fm.. sebab mak sye bising dah nak 2 minggu baby sye still 2.9 means x naik2 la berat nya.. pastu suruh bagi susu fm.. pening sye 😞

21 Balas

Normal untuk anak hilang berat sedikit lepas kelahiran tapi biasanya masa sebulan kelahiran berat dorang bertambah. Kedua-dua anak saya lahir 2kg lebih jugak. Masa nurse check sebulan kelahiran duadua naik 2kg. Jadi total berat 4kg lebih. Duadua bf shj sampai genap 2 tahun. Saya kerap susukan baby min 15min/max30min sekali feeding. Paling singkat jarak setiap setengah jam atau pun setiap sejam max & ikut cue baby kalau siang. Bila malam pun kalau baby tak bangun, saya akan limitkan max gap 2 jam & akan kejut dia susukan. Baby akan mainmain taknak susu & nak tidur. Tapi apa yang saya buat saya bukak bedung dia, angkat dia kejut dia. Atau basahkan sikit kaki dia bagi dia terjaga. Jangan risau progress dia selang hari. In sha Allah lepas sebulan memang nampak beza. Sebab masa anak sulung, mil saya jaga saya pantang. Dia memang banyak kali suruh saya campur fm sebab dia cakap baby tak kenyang. Tapi saya buat tak dengar je & abaikan & teruskan menyusu badan. Lepas checkup sebulan, terus dia tak suruh saya topup fm dah sebab nampak baby start bambam naik 2 kg. Bila ibu happy, hormon susu lagi mudah terhasil dengan banyak sebab dia hantar signal dekat otak. Jadi ibu kena positif selalu & happy happy.

7mo ago

Kalau nak tengok anak cukup susu atau tak, tengok kekerapan poo & pee dia. & poo dia color mustard & nampak macam biji biji.

baby saya dh 4 bulan masa saya beranak hritu berat dia 2.9 pastu turun skit msa cek kuning yg tu normal la pastu masa dia umur sebulan naik 3.5 kg saya fully BF dia pastu saya on ubt depress dri mengandung lg masa dia umur 2 bulan berat dia drop smpai 2.8 kena pergi hospital then kena admit ward 5 hari doktor cek mcm2 last2 doktor suh stop BF bg formula sbb susu saya banyak tpi sbb ubt tu dia ganggu then doc syak anak ada thyroid dan fungsi hati tggi dia on ubat thyroid pastu kena follow up ja la .. sekarang ni dia dh 4 bulan berat dia 5.38 kg dah dah bam bam dah semua org terkejut tgok dia. sis kalau tadak masalah dgn susu badan keep bg ja ok saya nk bg tapi x boleh bengkak susu jugak masa kena stop BF tu.. sis banyakkan BF waktu malam sbb lemak tggi waktu malam.. saya dh try bg waktu malam kerap. 2 jam sekali saya bg. hindmilk pun ckup sbb dia berak kencing banyak tpi sbb ubt tu ganggu dia tak boleh naik berat.

Yes dlm sebulan tu kena naik. Baru lah doktor @ nurse boleh review if u use FM, susu tu okay atau x untuk baby awak. Some baby with FM feeding, berat x naik, so doktor sarankan untuk tukar susu. If baby direct BF, doktor akan review cara u breastfeeding anak betul atau x. Breastfeeding nie ada susu foremilk n hindmilk. Susu cair dan susu pekat. Kalau berat baby x naik sebulan tu something wrong dgn teknik breastfeeding u. Samada u x BF baby tgh malam, gap feeding terlalu panjang. Semua tu nurse @ Doktor akan ambik kira lah. And also doktor @ nurse akan tanya pola tido baby mcm mana. Berat dan panjang baby pun bergantung kpd tido die. Baby newborn kena cukup tido (nnt u check KKM page bayi newborn kena cukup berapa jam tido die). Itu untuk tumbesaran die juga. So from there also u can self evaluate lah berkaitan feeding baby dan tido baby. U boleh buat adjustment kalau ada yg x betul.

pengalaman sy as 1st mom.. berat bdn baby akan turun sikit selepas dilahirkan. cm anak sy, berat 3.28kg. selepas dua hari dari yg dia lahir, cek up kat kk.. timbang balik jadi 3.20kg. masa tu anak kena kuning. susu bdn anak x reti, sy kena jd epmom dan topup sikit jg formula sbb nak turunkan kuning anak. bila anak da umur sebulan lebih (40hari), da pandai susu badan. susu formula sy jrg bagi. maybe dlm seminggu 2-3 kali sy bagi. cek up anak usia sebulan, berat 4.5kg. next lagi cek up anak usia dua bulan lebih, 6.08kg dah.

pada sy teruskan penyusuan awak. sy bby lahir 2.42 kg. first checkup line merah. mmg merah la Sbb lahir pun berat gitu je. pastu Ada turun sikit berat. naik 2 bulan ke atas smua sekilo sebulan. fully bf.. Sbb Susu sy mmg bnyk.. takde kperluan formula .. nnti next checkup tengok berat bby awk mcm mana.. kalau mkin menaik,xperlu formula.. truskan penyusuan .. kalau tiba2 drop,kne bincang dgn Dr mcm mana..

7mo ago

kalau berat bdn bby bila checkup naik bnyk means supply Susu bdn ok la tu..

Normally berat baby akan turun lagi lagi kalau ada jaundice. Tapi mcm i anak kluar 2.33kg pastu jaundice pulak then dsbbkan i yang berdarah O ni kuning susah nak turun i kerapkan je susukan baby kadang 1jam sekali bagi baby menyusu sbb nak turunkan kuning tu je. Then timbang for 1month nah terus 4kg 😂.. btw you kerapkan je baby menyusu tau menyusu kena lama baru dapat hindmilk tu.

lepas lahir baby akan drop berat dia dr berat lahir tu.. ada budak turun byk ada budak turun sikit.. nti cukup sebulan sepatutnya baby kena berat dlm 800g tambah dr berat lahir.. mcm anak saya lahir 2.5, masa umur 8hari baru dapat balik berat lahir dia 2.5kg tu. mix fm dah pun..

7mo ago

turun dlm 10-20%.. kot2 anak @acik dh turun sampai 2.3kg ke, tu tgh naik balik tu.. continue je dbf setiap 2jam

Normal kak .. anak saya kuning 4 hari 2.68 lahir to 2.5 kilo .. bila hbis kuning 1 bulan 4.3 kilo .. 2 bulan 5.5 kilo 3 bulan 6.5 kilo 4 bulan 7.9 kilo 5 bulan 8.37kilo .. hasil dari susu bdn dari kecik to gemok .. 6 bulan ni tk timbng lagi tunggu 8 bulan bru timbng ..

bby bru lahir ambil ms nk naik berat bdnnya..jnji kerap susukn ank pd wktu mlm..kerana pd wktu malam susu.mengndungi lemak dan bgus tuk naikkn berat bdn bby..in shaa Allah puan .mmpu.melakukan nya...jgn stress n down ok😉mg dpmudahkan segalanya aamiin

Awal2 tu normal kalau berat baby turun. But after masuk minggu ke 2 berat baby sepatut nya naik. Nak naik kan berat kena kerap nyusukan baby. Susukan baby time mlm bgs nak naik kan berat. Pastu mkn lebih lauk dan sayur. Tidur pun kena cukup