Due bulan 9

Hi nak tanya kalau due bulan 9 dah boleh beli sabun dan lotion2 baby tak ? Sebab saye due awal bulan 9 tapi barang2 baby semue belum beli lagi.

26 Balas

sy dah kne tegur dgn nrse sbb tak beli barang ape lgi. sebenarnya jgn tggu due je . kadang komplikasi apa apa kena admit ward awal mmg barnag baby kena ready. ada org beranak awal. premature. so dh masuk thrd trimester ni elok la prepare sedaya yg mungkin. nnti just topup mne tk ckup. sy haritu admit ward suspect air ketuban leaking. berderau gaklah darah, sbb barang baby satu ape lom beli. barang maknye pun tk ready. naseb dah discharge. lepas keluar ward haritu terus sy shopping skit skit dkt shopee packing letak dalam kereta. in case emergncy

boleh sgt dah beli barang baby tu sis. mcm sy anak ke 2,seawal 3 bulan sy dah beli barang baby sikit² setiap bulan. memang tak pernah pantang org² tua dulu yg ckp tak boleh beli barang baby awal². ngam sebulan sebelum nak bersalin,pkp 1. ibu mengandung tak dibenarkan masuk supermarket. nasib baik hampir 90% barang baby dah ada,husband sy tinggal cukupkan barang mana yg kurang. sy pun bersalin dgn senang hati walaupun masa tu pkp ketat sgt

awak jangan tunggu dekat bulan 9 baru nak beli. baby nak keluar belom tentu ikot tarikh due date kita. bukan nak minta takut incase awak beranak awal satu barang pon belom prepare lg. kalau bab nak beli sabun ke lotion le pastikan awak tgok expired date dkt brgn tu dulu okay😘

saya kandungan 7 bln dah siap dah basuh & packing semua😁bkn apa,mls nak kalut last minute sbb sllu nya bersalin x ikut due.lg satu,klu dah sarat sgt x larat dah nak berjln lma2 shoping.lgpun bila beli sikit2 brg baby dr awal,x terasa sgt duit habis mana.

kalau saya 7bulan saya dh mula beli barang baby sikit2...sbp saya x nk kalang kabut..sbp ape??kalau dh 8 bulan mukin saya x larat nk berjalan sane sini...lepas tu...kalau dh 8bulan..org tua2 ckp dh sarat ..bila2 masa je baby tu nk keluar...

Sebaiknya beli awal.. dari kandungan dah 6bulan.. Jangan last minute.. risau mcm² komplikasi brlaku.. Dah beli brang standby letak dlm kereta sgala kperluan spnjang berada di hospital nnti..

barang2 baby boleh beli awal sis. beli sikit2 supaya tak terasa sangat perbelanjaan tu. Kalau mcm sabun/lotion/minyak, saya suggest beli botol kecik dulu sbb takut kulit anak sensitive.

bulan7 nnty bersalin..34mggu xbli apa2 lg...mls nk jln2...tp kna p bli jgk la rsanya kna bersalin awl baby duk melintang plak..lg 3mggu scan semula klau melintang atau songsang kna czer

bole, ikut awak je nak beli bila pun. mcm saya time tau gender baby dulu slow2x beli, so time 8bln/9bln da ready semua da ,kalau ada tertinggal apa pun sempat lagi time tuh.

Kalau awak yakin awak tak bersalin awal, boleh jee nak ready last minit. Mcm saya, due hujung bulan 6, awal bulan 6 baru nak beli pampers baju baby. Nie pun baru siap packing 😁.