Due bulan 9

Hi nak tanya kalau due bulan 9 dah boleh beli sabun dan lotion2 baby tak ? Sebab saye due awal bulan 9 tapi barang2 baby semue belum beli lagi.

22 Balas

takpe je tak beli lagi cuma better be prepared kot bersalin pra matang. just make sure ada brg basic je: 1. baju rompers n lengan panjang/pendek 5 helai 2. muslin swaddle 2 helai 3. botol susu 1oz-5oz 4. pampers newborn pek kecil nanti makin nak dekat kadang ada family duk bagi brg2 baby yg tak diguna pakai. Biasanya mcm tu lah.. pastu, kena ambik berat juga benda yg awak sendiri akan pakai masa pantang contoh: 1. kain batik 3 helai 2. sabun pantang/mandian herba 3. minyak urut; losyen mustajab, param n pilis

10mo ago

btul . prepare awal lagi lagi beg hospital . sy hb low je . doc sllu pesan prepare takut lahir pramatang . dah nk masuk 7 bln . mkin berdebar . takut . harap ckup bulan laa lahir . perut sy sejak 5 bulan sllu mgeras . on off . skrg 6 bln nk masuk 7 kerap sakit sakit bhgian perut .tp bby aktif . halah risau btul .

blh ja awk.. no problem. sy insha Allah due bulan 8 dah siap packing bag semua dh.. sbb nnti bila Makin sarat kita x larat mana dh nk buat ..n nnti x kalut.. lotion ,mndian2 bby blh ja beli sebulan 2 sblum due .sbb mostly item mcm tu lmbt lg dia punya expired date . nnti blh tgk . sy pun bli sikit2 Masa strt 6 bulan.. skrg dh ckup dh brg2 penting . yg mana bkn utama bli kmudian..

Saya dh beli habis brg baby nak tinggal basuh je sementara tggu plastik zip lock untuk bawa g hos je lagi dtg dpt sekali kemas letak dlm beg pastu awl2 stanby dlm kereta.. pastu cumanya brg si mak ny je lagi blm 😅 taktahu apa keperluan utk si mak sbb lagi focus barg baby dulu kan.. dr segi carseat nnti dh besar sikit bru beli tp saya diberi oleh org , rezeki anak ..

beli sikit ii dulu sis, barang yg perlu contoh mcm barut baju pampers, dahulu kan brng yg penting risau kalau baby nak keluar awal atleast barang yg penting dh ada, saya due bulan 8 beli mana perlu dulu Alhamdulillah beli sikit sikit

Saya deliver oct 2022, beli sikit² je.. then dah 1 bulan, masa naming ceremony masa tu i dapat byk hamper sampai la skrng I blm pernah beli lotion mandian wet tissue semua.. pakai yg dpt gift punya. skrng baby I pun dah 8 bulan 😅

10mo ago

btl tu. dulu anak sulong sya pon mcmtu. 2020 pkp byk belih brg dia + byk org bagi gift eaby online kan masatu takleh jln2 suka hati. lagi2 dtg rumah ada baby kwn2 family faham so bagi gift byk tak terpakai terlalu cepat baby bsr. alhamdulillahble sedekah kat org2 yg bersalin pkp juga.

Kalau saya, masuk bulan 5 ni saya nak start beli barang dah. Saya spread out kan bajet saya so tak rasa terbeban nak beli barang segedebuk. Bergantung kepada kewangan sis, u lebih tahu.

10mo ago

betul, sy ni sampai orang tanya tak excited ke nk dpt 1st baby sbb suami isteri dua2 mcm terlampau relax tak bersungguh nak beli brg baby. kami just prepare barang basic je mcm baju 11 helai, botol susu 3 (jenama numom), pampers genki, kain bedung 3 helai n car seat preloved di carousell. ni due bulan 8 baru start beli minyak telon, baby cot, cotsheet, etc; benda besar mcm stroller tu hold dulu tggu baby keluar sbb awal2 ni bukan berjalan pon.

Better beli awal2 la sis. Tak kalut nanti. Takut beli last minit ada yg terlupa nak beli. Nanti lagi serabut. Tak pun sis beli yang penting2 dulu utk pakai di labour room, hospital dan selepas bersalin.

Saya pun due bulan 9, mula2 rasa cam awal je lagi nak membeli barang semua, tapi once dah beli barang sikit, dia jadi addicted, nonstop ye checkout shopee, ajak husband pergi kedai baby 🤣

hi sy pon due bulan 9 dh beli brg ii and siap basuh dh baju bby.. sy beli sikit ii dri 2nd trimester,kita lebih tahu kewangan kita mcm mana. lg satu x kalut nnty

bila bila pun boleh beli. mcm saya 8bulan baru beli semua keperluan dan pack siap siap senang. kalau da ada tanda tanda, husband tinggal amik je bag terus gi hospital.