Berat Badan

Nak tanya kalau baby BF memang berat badan kita tak naik eh? baby dah 2bulan tapi berat saya maintain 45kg je.

13 Balas

bergantung pada badan juga sis. mcm sy lepas bersalin fully bf memang berat turun banyak. mcm kakak saya berat tak turun² tapi kadang maintain, kadang makin bertambah. masing² makan mcm biasa takda diet² sebab bila bf ni cepat jd lapar. tapi kalau sis tak jaga makan, after few months mungkin akan ada kenaikan berat lagi² kalau dah stop bf

klau kalori masuk n kluar xde beza mmg maintain je. unless kalori masuk berkurg like u mkn sikit tp kerap n still bf, baru boleh nmpk dia turun. or u mkn kalori lebih tp still bf, dia sama jelah x turun2. nk naik susah la sikit sbb bf mkn byk tenaga unless dh start ambik perancang baru dia kacau n sometimes buat mudah naik berat wpun bf.

Depend jgak kot. Sy selepas bersalin anak 1st berat maintain 60kg sampai mengandung anak no 2 jaga mkn sampai bersalin naik la 70kg. Ni anak no2 fully bf dah 6bulan berat sy turun mendadak jadi 52kg. Padahal sy mkn je apa sy nak mkn. Cuma lebihkan minum air kosong

Ya, salah 1 kelebihan penyusuan susu ibu. 😊 Tapi saya turun mendadak 20kg ke 42kg. Sbb ada simptom diabetes, saya buat full check up, ya, trend bacaan gula saya naik (pre diabetes). Ni dah 2 tahun lebih penyusuan susu ibu, naik lah 8kg (berat April 2024)

3w ago

sy dah makin kerding sejak ank nk masuk 1 tahun..Dari 55 kg ni 45kg..anaknya muk2 kuat mengempeng 🤭

Saya time pregnant semua makcik2 ckp siap sedia la jadi mcm mak saya dulu2 lepas bersalin sgt2 berisi sampai berat over 80kg sbb menyusu anak. Tp lepas saya bersalin even fully bf tak berisi2 kurus keding mcm anak dara 😅

3w ago

bkn kot.. mmg atas org.. pemakanan dia, dlmn dia, aktiviti harian dia

Masa single dulu sy aktif hiking berat sy 45 je. Bila kahwin naik 50. Pregnant naik 66. Lepas beranak n breastfeed 2 tahun setengah berat sy 57-59 🥲

tak jgk.. sy sblm pregnant 42kg, last sblm bersalin 56kg, lepas bersalin 48 sblm 6m 42kg, now anak 2tahun tak pregnant masih direct bf, berat 49kg😆

depends atas bdn org. sye fully bf dan berat pun naik dengan jayanyaaa 😂😂. xtau nk control mcm mana dah. lps 2tahun laa bru diet balik haha

Depends. Saya 2 tahun lepas bersalin berat still maintain 43kg. Berat masa pregnant 60kg😅

depends pd bdn dan jugak corak pemakanan dan gaya hidup jugak...