Makanan pantang MIL yg masak

Nak tanya dan nak meluah,sy sekarang 32w dan pantang nnt MIL yg jaga sebab mmg duk ngan dia.MIL bagitahu yg pantang nanti dia akan buat makanan ikan bilis sangai,nasi panas dan lada hitam tumbuk shj tanpa kuah untuk dimakan tapi bukan hari2 la menu tu.Apa pendapat ibu2 ya,boleh ke makan lada hitam sbb pernah dengar org ckp x blh makan lada hitam waktu pantang sbb nnt kuning anak tinggi? Sy kalau boleh bab makanan ni takde la nk pantang sgt asalkan makanan yg menyihatkan dan cukup tenaga untuk kita menyusu dan berpantang tapi tu la nak cakap pun tu MIL kan dan husband pun suruh ikut je apa yg MIL masakkan.

15 Balas

cuba google or cari di FB "menu pantang" or "menu suku-suku separuh" . amalkan yg tu betul2, dlm pantang pun wajib bergerak utk elak darah beku,bersalin normal or czer tetap ada risiko yg sama bab ni. bersalin czer xpa mmg org alert bab ni tapi bersalin normal org slalu tak ambik berat & boleh jd silent killer.. sy pham klau pantang style xdak ilmu ni mmg org tua xkan bg ibu byk gerak,suruh baring 24h, bgun utk mkn mndi&susu baby ja. tak kena takpa, sekali kena umur xpanjang jd ank yatim la ank tu.. cari ilmu dgn org yg betul ye sis. kita dah 2023, ilmu hujung jari. jgn zalimi diri sendiri.

1y ago

Yg bab bergerak/berjalan tu sy ada baca jugak dan penting untuk ibu berpantang.Harapnya takdela MIL suruh rehat baring je nanti mau lenguh2 badan nanti kalau asyik baring je kan,terima kasih sis atas nasihat😊