Makanan pantang MIL yg masak

Nak tanya dan nak meluah,sy sekarang 32w dan pantang nnt MIL yg jaga sebab mmg duk ngan dia.MIL bagitahu yg pantang nanti dia akan buat makanan ikan bilis sangai,nasi panas dan lada hitam tumbuk shj tanpa kuah untuk dimakan tapi bukan hari2 la menu tu.Apa pendapat ibu2 ya,boleh ke makan lada hitam sbb pernah dengar org ckp x blh makan lada hitam waktu pantang sbb nnt kuning anak tinggi? Sy kalau boleh bab makanan ni takde la nk pantang sgt asalkan makanan yg menyihatkan dan cukup tenaga untuk kita menyusu dan berpantang tapi tu la nak cakap pun tu MIL kan dan husband pun suruh ikut je apa yg MIL masakkan.

15 Balas

Masa bersalin anak pertama MIL yang jaga . Alhamdulillah MIL pun bukan orang yang betul betul ikut cara orang dulu . Dia orang pun jenis yang up to date 😅 Sebab MIL kata orang dulu dulu hidup tak sesenang orang sekarang sebab tu makan pantang apa yang ada . ☺️ dia orang masakkan saya macam macam . Nasi ayam , nasi baryani , nasi lauk ikan bawal halia . Cuma buah tu wajib ada buah anggur hijau dengan oren . Sayur memang tiap tiap hari berpantang saya minta buat sup lobak putih sebab nak banyakkan susu badan . ☺️ InshaAllah anak no 2 ni saya nak berpantang dengan mak sendiri pulak . Kesian dekat MIL setiap tahun mesti jaga anak anak atau menantu dalam pantang . 😂 Cuba sis slowtalk dengan husband nak berpantang dengan keluarga sis . ☺️ Saya tahu berpantang dengan keluarga kita lebih selesa . Sebab berpantang ni kena banyak pakai tenaga even nampak kita duduk je. Makan pun kena makanan yang banyak nutrition yang boleh ada tenaga untuk ibu . ☺️ Semoga dipermudahkan setiap urusan sis .

1y ago

Sy berpantang dgn MIL di Johor dan mmg tinggal dgn dia sebab mak sendiri jauh kat Terengganu,kalau mak sendiri mmg tak kisah makan apa asalkan makanan sihat.Harapnya dipermudahkan la masa sy berpantang nanti dan takde stress2😊