Posisi Tidur

Nak tanya, betul ke posisi tidur kena mengiring ke kiri kalau dah masuk trim ke2?kalau tak baby lemas? Saya kurang selesa kalau mengiring ke kiri.. Sedar2 tidur mesti terlentang @mengiring ke kanan..

15 Balas

Dalam buku pink ada tulis cara tidur paling bagus adalah mengiring. Sebelum 4 bulan boleh tidur terlentang tapi selepas 4bulan dah tak sesuai tidur terlentang takut beri kesan pada bayi dalam kandungan. Sis rajin2 belek buku pink tu. Banyak maklumat boleh diperolehi dengan membaca.

Better biasakan tidur mengiring , tak kisah kiri atau kanan ikut mana yg lebih selesa sbb ad org bby berat sblah kanan so tido mngiring sebelah kiri .. Tp kalau xde masalah belah mna2 , lagi afdal kita mngiring belah kanan kan sbb sunnag Rasulullah saw kita ..

Saya tanya nurse, nurse cakap ikut mana yang selesa. Saya tak boleh nafas kalau tidur mengiring, so saya tidur terlentang. Tapi kaki saya tinggikan, letak bantal bawah kaki bagi lagi tinggi dari dada untuk lancarkan peredaran darah. Nurse cakap okay je

ikut selesa,tp klau baby sy,klau sy tdo terlentang,mmg kurang sikit dia gerak,klau sy duk mngiring,baru lah gerak kuat..jd skrg ni mmg sy tdo mngiring kiri atau kanan wlaupun xselesa sikit..sbb risau kt baby.hehe skrg bru msuk 30w..

Dulu spnjang msa sy on preggy tuh, rsa mcm tiap mlm sy tdo menelentang sis 😅 sbb x selesa kiri or kanan xtw la knp 🤣 alhamdulillah now my bby dah nak msuk umur 3bulan dah dec 2019 nieh 😋

elakkan menelentang puan.. Biasakan tidur mengiring.. kanan boleh, kiri pun boleh.. tpi kalau sy, baby suka duduk belah kanan saya selesa tidur mengiring kiri..

4y ago

Saya pula bby sebelah kanan, dan saya pun lebih selesa tidur mengiring sebelah kanan.. tak semput bernafas. Tp klau saya tidur sebelah kiri, rasa susah nak bernafas..

mcm saya baby belah kiri.. selese mengiring belah kanan... telentang mcm sesak nafas sket.. belah kiri jarang2 mengiring sbb x selese..

sy byk mengiring sebelah kiri...klu kanan megiring jap je,pastu baby kick2..xsuka amik tempat die la tu...😅

Better la sis mengiring x kira kanan or kiri .. bile u telentang nafas ibu x cukup.. ni yg nurse bgtau sy...

Mengiring paling digalakkn. Kiri atau kanan. Meneletang boleh tp bdn kena 45° seakan kita tido ddk.