Makanan Pengganti Nasi

Nak minta pendapat kalau ada yg tahu. Sejak masuk 13 weeks ni, sy tak boleh terima langsung nasi, mi, bihun dan sewaktu dengannya. Seksa betul rasa. Makan aje muntah. Buat masa sekarang sy makan buah & sayur. Tapi buah & sayur tak mengenyangkan sangat lah. Ada tahu tak apa2 makanan yg boleh kenyang macam nasi? Belum petang lagi dah lembik sebab takde tenaga. Dah la kat ofis.

28 Balas

Saya dh seminggu xmakan nasi. Sbb alahan. mmg kena marah jugalah sebab pernah seharian xmakan apa2 minum air kosong ja. Lepas tu risaukan baby. Saya masak sup bihun letak halia banyak2 elak mual tu. Alhamdulillah dapat makan. Lepas tu kadang keesokan hari makan roti kosong dengan teh jak. Kalau kita paksa diri sikit2 makan, badan akan rasa lapar lepas tu akan mula cari apa yang badan dapat makan. insyaallah. 😊 saya baru 6week dari awal mmg kuat alahan xdapat makan nasi dan sayur. Makan buah pula yg boleh cth. Buah mangga, jambu batu. Untuk elak mual tu.

5y ago

X elok halia banyak sgt sis...

Sy smpai skrang memg tak lalu sgt mkn nasi.. sy jdikan roti, ubi, keledek & bhan2 dri tepung ganti nasi.. makan roti canai telur, martabak ayam, sandwich, cucur udang, jemput2 sayur, lempeng, ubi rebus dll.. smua ni sy makan dgn kuah pencicah yg ada ayam + sayur.. contoh cicah dgn kari ayam campur kentang + terung.. boleh juga cicah dengan sambal udang @ sotong & coselow.. ada side dish tauhu sumbat dll juga.. jadi cukup la ada karbohidrat, protein, sayur2.. klu malas sgt, sy mkan roti kosong dengan sup ayam..

Cuba makan biskut kering utk elak mual. Bila dah ok mungkin blh try makan nasi portion skit dgn lauk kering2 atau sup. Mcm sy sebarang jenis lauk (protein) x blh telan. Jadi tempe & tauhu je blh telan. Ok la at least ada nasi skit (karbo) & tempe (protein). Sayur xblh telan juga tapi sy ulang2 mkn apple & jambu batu. Air plak air suam je utk tenangkan angin gelora dlm perut tu. Klu mengganas muntah sesaje.

Saya haritu xboleh nk mkn nasi apa semua langsung. Mkn je muntah juga. Lpas tu husbnd ajak g melawat rmh kawan dia. Kawan dia hidangkan air dengan biskut. Nasin baik boleh makan. Biskut cicah air. Balik dri rmh tuh suami beli 5 jenis biskut 😂

Cuba daging....sebab saya masuk jam 6 7 ptg je konform xde selera nak mkn even lapar..dat day husband bawa makan lamb chop..mkn daging je .boleh tahan kenyang smpai nak masuk tido

sy pun mula2 pregnant x bleh mkn nsi..x bleh bau lauk2.sy mkn tomyam cmpur n tembikai ari2..brat bdn pun trun..itu je yg sy lalu.janji mkn😁

Sis cube try suhun. Saya tuka bihun dgn suhun. Mkn dgn tomyam. Kenyang jugak sis.. saya pun xleh terima nasi start 10weeks sampai skrg..

Cuba sis ganti keledek rebus untuk ganti karbohidrat..kalau tak makanan berat,berat badan akan turun and nurse akan bising .macam saya

Sy mkn biskut ni je sis buat isi perut.. Sbb sy mmg xde selera nk mkn apa2. Kalau mkn jgak, sy muntah balik. Biskut ni je sy blh telan...

5y ago

A ah.. Risau ke baby je sbnr nye.. Cmne skali pon berpaksa makan.. Sedangkan tekak ni kalau boleh xnk makan.. Huhuhu

Kentang putar kfc blh try.. Kentang fries ke.. Try n error je sis. Klu xdpt terima apa² ni, mkn je apa yg dpt. Pizza mungkin.