Anak tak makan sayur hijau

Hai mommy semua, nak minta pendapat. Takpe ke anak tak nak makan sayur hijau? Tapi hari2 saya bg makan buah. Kalau bagi dia makan nasi, nampak sayur hijau dia letak tepi, kalau carrot dia suka makan. Kalau berak hari2 dia berak, ok ke klau kta tak bagi sayur hijau tpi gantikan dgn buah-buahan?

3 Balas

Umur berapa tu? Khasiat setiap sayur tu berbeza dan bagus jika di pelbagaikan. It's okay, chill chill je mommy. Just keep offering to your kid. Don't give up💪. Demo depan anak. Makan sama2 dengan anak(ibu+ayah+anak). Anak akan ikut apa yang ibu ayah dia buat. Contoh method of offering - Setiap kali waktu makan, awak letak juga sayur hijau dalam pinggan anak. Anak nak makan atau tidak, be cool. - Boleh cuba 'Wah! Ada brokoli. Mommy nak cuba rasa, sedapnya! Sayang nak cuba rasa juga?' Pun sama, anak makan atau tolak, be cool. Harap membantu 🌹

2mo ago

I see. Faham perasaan tu but it's okay. Saya dan suami pun selalu jadi tukang habiskan makanan yang anak tak prefer.🤭 Jangan stress and never give up 💪🌹

cuba buat menu yang hidden veggies. atau celur tepung ke. 😊

2mo ago

kalau buat menu macam ni mmg dia makan, yg nampak betul2 mcm sayur hjau je dia tolak tepi😅

satu je boleh cakap, khasiat dia tak sama.