makanan pertama bayi

Hi n assalamualaikum.. anak baru 6 bulan, elok tak kerap diberikan makan nestum?

25 Balas

Wassalam. Nestum is considered macam junkies-kinda like. Lgpon sugar level tinggi. Buat puri atau bubur nasi is much better. Kalo rasa busy, tak sempat..dulu saya beli beras perang organik yang dah siap cuma bancuh letak air je terus boleh suap. Lupa nama brand ape. Boleh cuba tengok kat rak makanan baby.

Nestum mksdnya cerelec ke? Baby saya mkn cerelec(beras) masa 5 dan 6 bulan. Awal 7 bulan baru mkn bubur, bdan dia terus naik. Rasanya ok. Cubalah mix. Sebab 6 bulan memang da blh mkn. Saya awal bg 5 bln sebab ank sy dah pndai mkn dan selalu lapar. Mnyusu pun x kenyang.

5y ago

ikut baby mngkin.ada kwn sis umur anak kami sama, dia bagi bubur, bby mkn jg tp lama2 baby tolak.bila bagi cerelec bby dia mkn pla.

lebih elok mulakan ngan bubur kosong .. xde garam xde gula.. just kosong.. klaw awak start ngan makanan yg manis mcm puree atau nestum baby akn jd ‘picky eater’.. nnt ssh. lpas tu bru tmbh ayam ke ikan ke daging ke.. nmpk baby ok je bru bg puree buah-buahan ..

5y ago

setuju..sy xajar anak nestum...syukur anak sulung sy smpi skrg mkn nasi.. mee..elok je

Kwan sy give up awal. Ank xnk bbur ksong dia xcuba puree lain. Trus bg nestum. Last2 budak tu rject bbur cmpur ap pun. Nk nestum ja. Tp berat mkin trun. Dia da stress. Ank bru 8bulan da jd picky eater.

5y ago

Dah jadi picky eater

Anak saya mmg makan nestum sampai umur setahun.alhamdulillah dia xpilih makanan. Dan dia lgsg xtolak sayur dlm menu dia skrg bagi jelah sayur manis pahit ke. Mmg dia akan smgt makan. Umur dah 5thun setengah.

tak diayorkan untuk bagi baby makan nestum sebab kandungan gula tersangat tinggi. elok bagi bubur kosong kemudian bagi puri buah macam pir, epal, pisang dan sebagainya.

Wasalam & hi.. Nestum mnis, tidak elok & tidak digalakkan utk bg bby. Utk permulaan sis boleh bg puree bubur kosong dulu then diikuti dgn puree buah2an.

nestum xelok sis...sis bg la puri buah atau sayur...6bulan dh bleh bg bubur kosong diblend halus...buat 4day...pastu dah bleh try cmpur sayur2x....

Jgn bagi nestum..bagi air tanak nasi yg nk masak tu..lepastu bagi bubur..no msg..join mana2 group yg bagi resepi ank masa baby..

Big No to nestum. Mom please avoid instant food for baby for atleast sampai umur 2thn. My lil thought .