Wondering How to Give Your Child the Best Asthma Care?

Dr. Azam is here to ease your concerns! Post your questions in the comments below anytime between Sept 25th - Sept 29th and let's ensure your child's asthma is well-managed. Please note that Dr. Azam will answer your questions by the 9th of Oct. Watch this space for the answers! MY-12557_SEP2023

Wondering How to Give Your Child the Best Asthma Care?
25 Balas

Hi Dr Azam. My baby had RSV at 5 months old and was hospitalised. Since then, he falls sick very often and his growth has been adversely impacted. He is only 8kg and 73cm tall at 14 months old. Appreciate if doctor can kindly shed some light on my queries below. 1. Are babies who had RSV before more likely to get asthma? Anything I can do to prevent my baby from developing asthma? 2. My baby has been using the orange flixotide steroid inhaler to reduce lung inflammation (at varying dosage and no. of puffs per day) for almost 9 months now. Are there any side effects to the prolonged usage of this inhaler? 3. Are there things I can do to strengthen my child's lung? Some have suggested introducing swimming and giving scott's emulsion. I have been giving Appeton multivitamin daily (and iron & folic acid) as my baby has anemia since birth. 4. How do I know if my baby has asthma? I was told it cannot be called asthma until baby reaches a certain age. 5. What are the activities that can trigger my baby's asthma? How do I recognise an asthma attack? 6. Do I need to bring the blue ventolin inhaler and aerochamber with my baby as precaution? I do leave one set at home and another with babysitter, but I do not carry it with me on the go. 7. Why do we need aerochamber to administer the inhaler? In a worst case scenario where I do not have it with me, can it be administered directly into my 14 month old baby's mouth like an adult? Thank you Dr. Azam.

4mo ago

Thank you Dr Azam. This is really helpful, really appreciate it.

Hi doktor. Lari topik sikit. Anak saya selsema dan doktor bagi Telfast. Lepas makan 2 hari, hidung berdarah agak teruk. Bila dah kering, ada ketulan darah kat luar lubang hidung. Saya ada bawak baby buat scope hidung. Doktor tak jumpa tumour atau apa. Hanya sedikit luka dan doktor bagi sedikit ubat sapu dlm lubang hidung. Saya tukar bedding & vacuum bilik setiap minggu. Pasang air purifier dan humidifier setiap hari. Baru2 ini, tak tau sebab haze atau apa, hidung baby berdarah. Tapi dalam 10 minit mcm tu, dah henti. Dulu baby 11 bulan, hidung berdarah, dia tak menangis. Tapi sekarang 14 bulan dan hidung berdarah, dia akan bangun dari tidur dan menangis tak henti. Saya tak tau dia sakit atau apa. Lepas tu dah tak de apa2. Perlukah saya bawa dia jumpa doktor? Atau ada apa2 yg sy boleh buat kat rumah supaya baby tak nosebleed? Thank you Dr Azam.

We regret the delay in responding to your inquiries due to unexpected circumstances. Rest assured, we will provide you with the answers shortly. Thank you for your understanding. Kami memohon maaf atas kelewatan dalam menjawab pertanyaan anda disebabkan oleh keadaan yang tidak dapat dielakkan. Usah risau, soalan anda akan dijawab tidak lama lagi. Terima kasih kerana memahami.

Doc, Baby saya 4 bulan, hampir 2 bulan baby in off batuk berkahak & selsema.. bawa ke klinik, doc suruh neb & cuci hidung (guna sterimar) Boleh ke doc suggest nebulizer yang ok untuk saya guna di rumah sebab saya tak yakin dengan mask nebulizer di klinik (sharing) & cara macam mana saya nak betul2 keringkan kahak dan selsema baby Thanks doc

5mo ago

Sekali lagi, ia bukan sekadar menggunakan nebulizer; adalah penting untuk mendapatkan ubat yang betul. Ubat yang betul membantu mengawal gejala dan mencegah masalah berulang. Asma selalunya berulang dan nyata berbeza pada individu yang mempunyai saluran pernafasan yang sensitif. Sebagai contoh, jika dua orang, seorang yang menghidap asma dan seorang yang tidak, dijangkiti virus yang sama, penghidap asma mungkin mengalami gejala yang berpanjangan seperti batuk dan semput manakala orang yang satu lagi pulih lebih cepat. Kuncinya adalah menggunakan ubat-ubatan, seperti kortikosteroid yang disedut, untuk mengawal tindak balas paru-paru, mencegah masalah berulang seperti batuk. Ubat-ubatan ini bukan penawar tetapi bertujuan untuk mengawal. Ia menguruskan keadaan, memastikan paru-paru tidak bertindak balas secara berlebihan. Dari masa ke masa, apabila badan matang dan fungsi imun bertambah baik, ramai individu cenderung untuk mengatasi keterukan asma mereka. Sementara itu, menggunakan ubat y

Is is true that most kids have asthma when they are young and will outgrow it? My siblings all had asthma and my parents decided to send us to swimming lessons to help with it.

5mo ago

Typically, As people get older, their airways and immune systems become less sensitive, so they don't react as strongly to things that used to trigger their asthma. As individuals grow older, their asthma often improves due to this desensitization process. Certain exercises can be beneficial, especially those that enhance lung capacity. Swimming, for instance, synchronizes breathing patterns, aiding in building lung capacity effectively. However, there can be drawbacks, such as potential aggravation of symptoms due to cold water or chlorine exposure. For individuals experiencing symptoms like rhinitis or coughing upon entering the water, swimming might not be the most suitable exercise for them.

Assalammualaikum doctor.. Baby saya dah lebih sebulan batuk berkahak.. pegi klinik kena neb sahaja.. Bole x doc recomandkan portable nebulizer utk saya guna di rumah,

5mo ago

Umumnya, nebulizer mudah alih tidak disyorkan untuk kanak-kanak. Sebaliknya, kami mencadangkan menggunakan penyedut dengan spacer untuk mengawal ubat, yang selalunya berkesan untuk mengatasi masalah. Mengenai soalan pertama, mungkin terdapat masalah dengan diagnosis atau kesesuaian ubat yang diberikan. Adalah dinasihatkan untuk berunding dengan pakar pediatrik. Dengan berbuat demikian, anda dapat menerima nasihat perubatan yang sesuai dan ubat yang sesuai mengikut keadaan bayi.

Adakah rawatan yang diberikan kepada asma mengandungi steroid? Bukankah steroid itu buruk untuk pertumbuhan kanak-kanak? Apakah kesan sampingannya?

I noticed that my 3-year-old has been coughing and wheezing quite bit lately, especially at night. Is this only cold due to AC or is it more serius?

5mo ago

If a child coughs or wheezes frequently, it's worth considering whether their airways might be sensitive. Here's the thing: if someone's airways aren't sensitive, they can enter a cold room without coughing. But if the airways are sensitive, even a normal environment at school can trigger coughing because the lungs react to the surroundings, causing coughing in response to the sensitive airway. So, if a child is noted to cough more, especially at night or in air-conditioned environments, it signals a sensitive airway, suggesting a higher likelihood of asthma. Recognizing these patterns is crucial in identifying potential asthma in a child.

hi Dr. Azam, would cod liver help to improve my kids lung to prevent inherited Asthma? 2. Does Asthma cause likelihood to get Eczema for baby?

5mo ago

1. There are many hearsay but no key research findings about the effectiveness of cod liver oil in preventing or managing asthma. However, the focus isn't on the cod liver itself but on a component called DHA found in it. DHA has anti-inflammatory properties, and some studies suggest that taking DHA might potentially lower the occurrence or severity of asthma symptoms. This aspect of DHA could be significant in managing asthma-related concerns. 2. Eczema, asthma, allergy rhinitis—they're all part of the same group of illnesses. If someone has asthma, there's a likelihood they might also have eczema or allergy rhinitis. Why are they related? It's because they all involve immune dysregulation. For instance, when a regular child encounters dust, their body reacts minimally, realizing it's harmless. But in a child with immune dysregulation or asthma, the body sees dust as a danger, triggering excessive reactions and inflammation. This exaggerated immune response leads to symptoms like bron

Jika anak saya mula lelah secara tiba-tiba ketika bermain atau ketika di rumah. apakah yang harus saya lakukan secepat mungkin?

5mo ago

Apabila kanak-kanak mengalami serangan asma, ini menunjukkan bahawa asma mereka tidak dikawal dengan baik. Adalah penting untuk berunding dengan doktor yang boleh memberi ubat mencegah serangan masa depan. Pendekatan ini bertujuan untuk memastikan kanak-kanak dapat meneruskan aktiviti normal tanpa mengalami gejala yang lebih teruk. Memahami bahawa asma boleh dikawal adalah kunci—ubat-ubatan boleh menguruskan keadaan dengan berkesan, membolehkan kanak-kanak menjalani kehidupan normal. Walau bagaimanapun, kekecewaan biasa di kalangan ibu bapa timbul apabila kanak-kanak mula sihat dengan ubat dan mereka berhenti menggunakannya, menyangka asma telah sembuh. Adalah penting untuk memahami bahawa ubat-ubatan ini bukan penawar; ia perlu diteruskan untuk mengekalkan kawalan ke atas keadaan dan mencegah sebarang masalah pada masa hadapan.