Expert Q&A Session with Gina Yong

Hi mommies, Here is your opportunity to ask anything and everything about breastfeeding to an expert in the field. We are honoured to have Gina Yong, Breastfeeding Consultant and Parenting Coach, who will be answering questions pertaining to breastfeeding. Gina has helped thousands of parents successfully breastfeed their babies and coached them in giving the best of life to their children. She is also the founder of the largest and most active Facebook-based breastfeeding support group in Malaysia: The Breastfeeding Advocates Network (TBAN). Drop your questions below! Gina will be answering your questions on Thursday, 13th February 2020 at 11am. So ask away! *please note that questions unrelated to breastfeeding will not be entertained and questions sent in after 11.30am on Thursday might not be answered

Expert Q&A Session with Gina Yong
40 Balas

Hye Ms Gina, 1. Saya darah O dan anak saya darah B+.baby sya kuning dah 28 hari..Dan saya hanya bagi breastfeed sahaja. Adakah susu sya salah satu penyebab kuning masih berlanjutan atau just continue sahaja breastfeeding? 2. Bagaimana untuk menambahkan susu lebih banyak selain drpd ambil supliment. I mean dengan cara neutral. 3. Apa punca bila anak breastfeed then puting rasa pedih dan luka.adakah teknik penyusuan yg salah? 4. Baby sya ambil masa yg lama utk menyusu.. Bila sya tarik puting dia masih nak lagi.Kenapa ya.?baby 28 hari lagi. Kalau sya pump dlm botol berapa oz yg baby usia ini patut minum dan berapa kekerapan?

4y ago

1. The best solution for jaundice is breastfeeding. Doktor dah check? Jikalau jaundice masih tinggi pada 1 bulan, doctor akan buat bloodtest lagi. Kalau didapati semua ok, ini adalah ‘Breastmilk jaundice’ which is totally common and not dangerous. Biasanay jauncdice akan berkurangan after 2 – 3 bulan. 2. Kerap menyusu, kerap menyusu, kerap menyusu. Taka da solusi ajaib. 3. Puting sakit semasa menyusu adalah tanda latch pada puting salah, atau kalua rasanya latch betul, then kita seharusnya check adakah baby ada tongue-tie. 4. Ada beberapa punca: a. latch yang salah menyebabkan baby kurang mendapat susu, jadi baby masih lapar b. baby tak lapar, tapi menyusu kat mommy sangat selesa, baby nak comfort 5. Baby biasanya minum 3 -4 oz dari 1 bulan hinngga 6 bulan, amaun susu tak increase sangat. Biasanya 3 – 4 jam setiap kali minum

Setiap kali sebaik shj melahirkan bayi, sy dapati tiada sebarang cecair keluar dari breast sy walaupun dengan lekapan yg betul. Dan anak2 sy akan menangis tidak henti2 setelah bermacam cara kami cuba memastikan keselesaannya.selalunya 4-5hari barulah breast sy mulai bengkak dan pd ms itulah sy start bf anak. Ada yg cakap bagi je breast tu xyh pk susu fm, dan naluri sy ckp anak sy lapar xkan sy nak biarkan aje. Soalan sy, memang wajarkah sy spare susu formula pada hari pertama hingga breast bengkak 4-5 day after gave birth?

4y ago

Sudah mau masuk 36weeks. Oo. Maknanya semua ibu hamil akan ada susu sblm melahirkan ye? Sy cuba set perkara itu dalam kepala supaya xperlu spare susu fm awal2 lepas beranak. Cuma perlukan sokongan💖

Expert

i have answered all the questions in a very general way. Most of you actually need more personal consultation according to your own very unique situation. When it comes to breastfeeding, it's not one-size-fits-all. So if you need more personal consultation, i can be reached at : https://www.facebook.com/ginayongBFC/ please see here for my packages : *http://tiny.cc/Gina-Consultation*

Hi Gina!, Sy nk tanya, benarkah baby yg sepenuhnya menyusu badan kurang membuang (berak)?, ini berdasarkan pengalaman ibu² yg fully breastfeeding, ada yg sampai seminggu..dan bagaimana nak tahu if baby tidak mendapat secukupnya susu badan, selain dia akan menangis?ini kerana sy risau if baby tak dapat susu yg cukup sbb tengok baby nampak saja normal. Tq for your answer Gina!.

4y ago

baby yang hanya minum susu badan memang tak banyak berak (biasanya dari usia 2 minngu). Ini kerana susu ibu senang diserap usus baby, dan susu ibu todak banyak 'bahan kotoran', semuanya diserap baby. Cara utk menentukan baby dapat cukup susu 1. air kencing kerap 4 - 6 kali setiap 24 jam 2. Berat baby meningkat 3. kuku baby semakn panjang 4. Baby happy Menangis tidak semestinya tidak cukup. Mungkin baby nak didukung tapi orang dewasa yang selalu tak nak dukung. Baby ada feelings tau, dia boleh rasa bila orang dewasa macam tak nak dia

hai..sy nk bertanya..adakah mmbri kesan kpd kandungan sy jika sy breastfeeding anak sy umur 2y 2m, smntra sekarang ni sy tgh pregnant 5months.. sbulan lpas dh cerai susu secara natural, dia reject.tp lately anak sy demam..dia nk smula susu badan saya..so apa perlu saya buat..stop atau macam mana.tq in advance😀😀

4y ago

adakah breastfeeding saya ni mberi kesan kepada twins dalam rahim sy,kalau ada,kesan macam mna ye..tq ye sudi mnjwab soalan sy..😀

Hi Gina, Im currently 38 weeks pregnant and had carpal tunnel syndrome during pregnancy on both of my hands. Gripping/holding objects and bending my hand down at the wrist is extremely painful. Im afraid that i might have problem in holding and positioning the baby later during breastfeeding. Any tips?

4y ago

ouch!! There are ways that you can position your baby without your holding her/him. Do seek help from : : https://www.facebook.com/TBAN.BFC/ Do consider seeing an osteopath to treat the carpel tunnel syndrome. There are also wristbands that you can wear. Do discuss with your doctors pain medication that's safe for breastfeeding

Hai ms Gina, my baby already 7month..weight 5.9kg.. I think she's quite light compared to others baby. Im already try give 5 types formulation milk to add..but, she refused. I have prepared about 20oz during my working time.. around 10hours. It is enough? I need ur suggestion.. thanks a lot 😊

4y ago

*Please note that question unrelated to breastfeeding will not be entertained and question sent in after 11.30 on thursday might not be answered

Hi Gina, Im currently on maternity leave and trying to make milk stock for my baby when i start working. But everytime i pump, the amount is so less; only 1,2 oz and most of the time when i pumped my baby will wake up for milk. Can you advise on how to make milk stock for my baby.

4y ago

have you tried using a haakaa? When you feed baby, use haakaa on the other breast, and the milk you collected, you keep as stock. After feeding baby, just pump your breast for 10 mins, then wait for the next feeding session and repeat . sikit sikit jadi bukitlah

hi, saya sudah kekurangan susu sejak baby 3 bulan disebabkan pemakanan tidak seimbang. sekarang baby dah usia 6 bulan. bolehkah saya mendapatkan semula aliran susu badan saya ? boleh doktor beritahu jika ada ubat yang boleh membantu saya untuk mendapatkan balik susu badan? .

4y ago

Pemakanan seimbang adalah amat penting. Selain itu, menyusu kerap adalah lebih penting. Jikalau puan tidak kerap menyusu (setiap 3 – 4 jam) dan selalu top-up bagi susu formula, ini menyebabkan susu badan berkurangan. Sekarang baby dah 6 bulan, puan masih ada susu kan? Kalau ada, masih boleh menambah kembali susu badan dengan 1. makanan seimbang, 2.minum lebih banyak air dan sup berkhasiat. 3. Boleh cuba makan Biji Halba 3 camca sudu kecil 3 kali sehari. (Telan semua biji halba tu) 4. Kerap menyusu atau pump setiap 3 jam selama 20 min setiap breast. Selamat mencuba

Hi Ms. , Saya nak tanya . Adakah size payudara mempengaruhi jumlah pengeluaran susu ?? Adakah kemungkinan untuk susu bertambah mengikut peringkat umur bayi ?? Mohon pencerahan . Terima kasih Contoh : jika payudara kecil akan menghasilkn susu yg sedikit untuk satu sesi .

4y ago

Saiz parudara memang TIDAk ada pengaruh pada amaun susu yang diperolehi. Apa yang mempengaryhi pengeluaran susu adalah KEKERAPAN Mommy menyusu atau pump. Seorang bayi semestinya menyusu 8 – 10 kali setiap 24 jam, tapi kalua mommy hanya manyusu 2 – 3 kali sehari, mana cukup kan? Inilah yang menyebabkan paydara tak membuat susu lebih. Payudara yang besar juga.. jika tidak kerap menyusu tak akan mengeluarkan susu yang banyak. Sama saja dengan payudara kecik.