Buka buku

Hello Mumy. Nak tanya, sekarang ni saya pregnant da 12week 4days.. saya masih belum buka buku lagi. Saya dengan pasangan belum berkahwin, kami baru bertunang tetapi termengandung. Masa tu kami da urus kahwin JPN. Tapi dapat tahu yang da ada isi dalam perut lepas da daftar. So sekarang saya takut nak pegi buka buku dekat klinik kerajaan sebab mereka kata kena ada surat kahwin. Tpi kami belum kahwin lg. 😔 saya risau pasal kandungan saya. Dalam masa yang sama saya bingung nak buka buku d klinik swasta atau kerajaan. Tapi kalau swasta kena kos tinggi kalau ada masalah darah. 😔😔 .. ingatkan nak p buka buku lepas dpt surat kahwin nnti. Tpi masa tu da 15weeks. Da lewat sangat. Ada siapa2 boleh bagi cadangan tak? Saya risau sangat dengan baby, 😔😔

16 Balas

boleh je pergi buat buku pink lepas dpt surat nikah tu. nurse takkan tengking pun. bebel2 sikit je tu normal. yang penting nanti beranak sis jgn bin/binti kan pasangan ya. even mmg dia yg buat sis pregnant. kena faham betul2 nasab dlm islam ni. kalau sis taktau, boleh rujuk pej agama. harap dipermudahkan.

2y ago

Rasanya tt ni non muslim sbb dia ckp urusan kahwin kt JPN. Org muslim urusan kahwin kt pjbt agama. ,,

sy pun mcm tu ank pertama.. belum ada surat kahwin.. lepastu sy lewat buka buku pink..kandungan pun sudh 6buln paksa lh tahan telinga dripda susah nati mhu urus surat beranak.. tpi,masa tu memang tak tahu mengandung.. sbb haid tak teratur.. jdi paksa pigi kk,,lepas cek sah mengandung 6buln..

Don't worry sis... mcm saya pun lewat buka buku... masa dah hamil 2 bulan baru buka buku...anak pertama lagi tu... masa tu saya xtau pun yg saya mgndung...sbb sblumnya My period mmg xteraturrr... untuk masalah sis niii...masih bleh di bincg lagi..

Bole Sy bg cadangan ? Mula2 bukak je buku pink kt swasta . Nnt da 15 minggu tu bawak buku swasta ke kk . Ckp nak bukak buku pink and bersalin kerajaan . Bila kk tnya kenapa nk bukak buku kt sini . Ckp Sy nk save bajet . Ckp je cmtu

2y ago

betul . boleh jugak . tp sy bukak bku swsta tk mhal mne pun klu g klnik2 biasa . jgn pegi ospital swsta , mmg mhai . ank no 2 and 3 sy buat bku lmbt jgk . 3bln gtuh .

saya ada baca posting sebelum ni, sis boleh je amik apptment di kk terdekat, and sis kalau tak khwin lagi, sis boleh pergi dengan waris sis. Tak pe sis try je pergi, nak kena marah dgn nurse sebab lewat tahan je telinga, yang penting baby selamat okey.

Sis kalau non muslim, buka je buku dkt klinik swasta dulu. Xsilap dlm RM150 kebawah la kos nya. Lps dh dpt surat daftr kahwin, baru update balik dgn klinik tarikh kahwin. , then proceed ke klinik kerajaan utk regular TCA.

15w pun buka je.. 12w to 15w tu x brp lama pun☺️.. kalau dia org tya knp lama sgt ckplah nurse yg suruh bw sijil nikah.. lantaklah depa nk fikir apa.. sementara ni belilah vitamin obimin kat farmasi dulu..

bagi sy xde masalah pun nak buka buku pink dkt kk. Just maklum pd nurse awk blm nikah lagi.. Xde mlsh janji bby n awk ok.. nanti dah dpt Surat Nikah just bg je kat nurse..

xpe buke je buku pink. nurse xkan marah kalo buke awal. kalo hak2 peribadi nurse xkan masuk campur mereka buat keja mereka ja. jgn risau.

Sis blh try buka buku pink d swasta dlu sis.. nnt dah dpt surat kawin blh pg buka buku pink d kk bawa skali buku pink swasta bagi tengo.